- La Rucăr
Consilierii locali sunt la mijloc dar nici nu vor să deblocheze situația preferând în schimb să facă drame. Până acum s-au pierdut aproape 3 miliarde de lei, bani care veneau la bugetul local, pentru ca niște cetățeni ai Rucărului, să participe la licitația pentru munte iar atunci când nu se înțeleg între ei atacă prin instanță proiectele de hotărâre ale Consiliului Local. Consiliu Local este târât prin procese, bani pentru reprezentare venind tot de la bugetul local, iar nimeni nu ia nicio măsură în acest sens. Măcar să oprească o dată robinetul și să se meargă și pe profit.
Pentru cei care nu știu, este vorba despre terenul extravilan pășune alpină neînscris în Cartea Funciară, în suprafață de 383,3 ha aflat în proprietatea comunei Rucăr scos la licitație, în scopul realizării pășunatului animalelor.
Pentru această suprafață s-a făcut licitație publică, pentru ca cel care ieșea câștigător să beneficieze de teren timp de 7 ani, pentru care plătea impozit pe an de 7 miliarde de lei. Plătea sau nu, se pare că nu este și acest lucru obligatoriu, în condițiile în care de la APIA primește de aproape 4 ori mai mult pe an.
De ce s-a ajuns aici?
Consilierii locali au aprobat o hotărîre de Consiliu Local, numărul nr.15/2021 privind licitația acestui teren iar firma care se credea deja câștigătoare (fiind o moștenire de familie) dar de fiecare dată vine cu o societate cu numele schimbat a atacat în instanță decizia Legislativului.
Viceprimarul Ion Pârnuță, a inițiat un proiect de hotărâre în baza mențiunilor făcute de avocatul Consiliului Local Rucăr.
,,UAT Comuna Rucăr are dreptul de a anula licitația în situația unor circumstanțe excepționale care afectează procedura de închiriere prin licitație sau datorită cărora este imposibilă închirierea contractului. În această situație singura obligație a organizatorului licitației este de a restitui garanția de participare la licitație.
Există o situație excepțională deoarece licitația nu a putut fi organizată în anul 2020 din cauza problemelor cunoscute comisia de licitație nu mai are aceeași componență cu cea de la începutul procedurii iar documentația depusă de participanți nu mai este de actualitate. Exista și posibilitatea adoptării a două hotărâri de consiliu local, prima prin care să se anuleze licitația din 2020 iar a doua prin care să se hotărască organizarea unei noi proceduri de licitație”.
Acesta este punctul de vedere pe care apăratorul ales înțelege să-l prezinte clientului în raport cu soluția pronunțată de instanța de judecată în cadrul litigiului în care a fost asigurată apărarea.
Inițiatorul proiectului, Ion Pârnuță le-a mai explicat colegilor consilieri locali care nu au prea înțeles mare lucru, că toți sunt la mâna unor oameni care se ceartă între ei, pentru a lua muntele în situția în care aceștia primesc bani de la APIA. Primăria Rucăr a pierdut în ultimii 2 ani, peste 100.000 euro, iar la bugetul local nu se mai gândește nimeni.
Dacă consilierii locali ar fi aprobat proiectul numărul 6, de pe ordinea de zi, din cadrul ședinței ordinare de la începutul lunii octombrie, adică – Consiliu Local – hotărăște să aprobe anularea procedurii privind închirierea pășunii alpine din punctul Valea Vladului organizată conform prevederilor Consiliului Local Rucăr, numărul 19 din data de 28.02.2020., prin vot, hotărârea numărul 15, supusă instanței judecătorești, suspendată nu mai deschidea un alt proces al reclamantului pe fond, pentru că nu mai avea efect. B.Radu