Momeli pentru novac și fitofag

0
1

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Momeli pentru novac şi fitofag”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară. În cele ce urmează Ionuț Constantinescu, campion național în pescuitul crapului, va detalia pescuitul la aceste specii.
Probabil singurul pescuit în care momelile contează atât de puțin este cel al ,,fitofagilor”. Dacă separăm momelile de nadă, nu prezintă nici cel mai mic interes pentru aceste specii. Nadele ce creează efectul de nor au rolul de a da eficiență momelilor. Zicala ,,prindem pește și la cârligul gol” a fost probabil special inventată pentru novaci și sângeri. Acești pești, după cum am menționat anterior se hrănesc prin absorție și filtrare a particulelor de hrană. Dacă cârligul se află în mijlocul norului de nadă poate fi aspirat cu ușurință și fără a avea o momeală atașată. Aspirarea cârligului este prin urmare una accidentală, novacii/sângerii urmărind de fapt micile particule de nadă.
Rolul momelilor destinate ,,fitofagilor” este unul singur și anume asigurarea flotabilițății cârligului pentru a fi absorbit fără probleme de către pești. Un cârlig care va avea atașată o momeală flotantă va fi astfel ceva mai ușor și va ajunge mai rapid în gura ,,fitofagilor”. Așadar, indiferent de momeala folosită va trebui să ne asigurăm că aceasta ridică cârligul deasupra substratului și forfacul în totalitate.

Pufarinele atrag novacii

Cele mai utilizate momeli pentru novac/sânger sunt tehnopuffi. Tehnopuffi sunt bobițe din polistiren ce se atașează direct pe cârlig pentru a oferi flotabilitatea dorită de care discutam adineaori. Disponibili în diverse dimensiuni, culori, cu sau fără aromă, aceste bobițe de polistiren prezintă o durabilitate sporită și pot fi folosite o perioadă îndelungată de timp, spre deosebire de celelalte categorii de momeli. Personal, cele mai bune rezultate le-am avut folosind culorile galben și alb, culori ce se confundă excelent cu norul de nadă. Pufarinele, denumite și pufuleți sau puffi, sunt momeli flotante apreciate datorită consistenței și aromei puternice. Pufarinele deși inițial sunt tari, după contactul cu apa se înmoaie, fiind foarte ușor de absorbit de către pești. În schimb, nu rezistă mult pe cârlig, necesitând schimbarea la interval regulate de timp. Variantele cu arome de usturoi sunt folosite frecvent în pescuitul novacului/sângerului. Asemeni tehnopuffi-lor se atașează direct pe cârlig. Mai exact se fixează în barbeta (contra) cârligului pentru a nu cădea foarte repede.

Momelile flotante dau rezultate

O ultimă categorii de momeli flotante pentru ,,chinezești” este reprezentată de pop-up-uri, fiind singura variantă recomandată pentru a fi folosită exclusiv pe firul de păr. Firul de păr în cazul pop-up-urilor trebuie să fie unul scurt, pop-up-ul fiind aproape lipit de cârlig. Asemeni celorlalte tipuri de momeli, putem opta pentru pop-up-uri dulci aromate, ori cu usturoi, de diferite mărimi. Recomandate sunt totuși pop-up-urile mici, de maxim 10 mm, ce sunt asemănătoare cu tehnopuffi și pufarinele.

Cum localizăm peștii

Localizarea novacilor și sângerilor se bazează enorm pe semnele indicate de pești pe luciul apei. Dacă în perioadele reci este clar că peștii se vor retrage pe substrat, în cele calde îî putem găsi mai sus, către suprafață . În afară de temperatură, un factor ce influențează poziționarea ,,fitofagilor” este vântul. Adesea, în momentele de acalmie putem observa, dacă apa este suficent de caldă, novacii/sângerii cum ,,patrulează” chiar sub luciul apei, trădându-și prezența. Novacii și fitofagii au o perioadă de hrănire asemănătoare cu cea a amurilor. Intervalul optim de pescuit al acestor specii este de regulă plasat între jumătatea lunii aprilie și finalul lunii octombrie, când apa are o temperatură suficient de caldă. Perioadele reci nu sunt propice pentru aceste specii, deoarece treptat își încetinesc metabolismul, hrănindu-se din ce în ce mai puțin. Desigur, putem prinde ,,fitofagi” și în zilele mai reci, dar șansele de reușită sunt diminuate considerabil. Precum crapii, novacii și sângerii preferă în special locurile ce oferă adăpost. Umbra unui copac ce își înclină coroana deasupra apei, prezența unor structuri submerse (copaci, gropi, praguri etc.), zonele cu vegetație sunt locuri de interes pentru acești pești deoarece pe lângă adăpost vor găsi și hrană naturală din abundență. Din observațiile mele crapii ,,chinezești” dezvoltă anumite trasee, obicei pe care îl posedă și crapii, ,,patrulând” în banc. În cazul partidelor lungi, există posibilitatea de a identifica zonele prin care circulă peștii și astfel vom putea să aproximăm unde, cum și când ar trebui să plasăm monturile în apă pentru a mări numărul prezentărilor la cârlig.

Concluzii

De ce să pescuim la novac și sânger? Pe parcursul anilor am întâlnit diferite concepții discutând cu destui pescari. Mulți nu abordează aceste specii dintr-o serie de motive precum : nu stăpânesc tehnica de pescuit, nu le place aspectul peștilor, nu sunt considerați pești importanți precum crapul, știuca, șalăul etc., nu pot fi prinși la cârlig sub nicio formă ș.a.m.d. Apreciez că pescuitul la novac și sânger este unul extrem de spectaculos. Drilurile sunt intense, chiar și la exemplarele de 3-4 kg. ,,Fitofagii” deși nu sunt cei mai ,,inteligenți” pești luptă întotdeauna până la final. În afară de dril, novacii și sângerii pot atinge greutăți considerabile, de 30-50 kg. Destui pescari și-ar dori să se fotografieze cu un astfel de trofeu, nu? Exemplarele mari, deși pot fi dificil de găsit merită efortul depus, deoarece vor oferi satisfacții pe măsură. Pe lângă latura sportivă, nici cea gastronomică nu este una de ignorat. Cum nu toți pescarii practică pescuitul în regim catch & release (prinde și eliberează), putem avea în vedere și acest aspect cu siguranță. Nu trebuie să uităm că pe apele publice, în special pe râuri, novacii și sângerii sunt specii invazive. O supra-populare cu aceste specii poate dăuna ecosistemului. Prin urmare, dacă pescuim cu reținere conform limitelor legale vom face un serviciu mediului acvatic. Cu prilejul acestui articol sper că v-am stârnit curiozitatea de a începe pescuitul la ,,fitofagi”, ori dacă sunteți deja inițiați în tainele acestui stil, m-aș bucura dacă până în momentul de față ați descoperit informații noi, ce vă vor fi de un real folos în partidele viitoare. Pescuit la novac și sânger este un pescuit relativ simplu, dar care poate oferi satisfacții nebănuite. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.