Luni începe Postul Crăciunului!

0



Luni, începe Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Mântuitorului care este ținut cu strictețe în fiecare an, timp de patruzeci de zile, de către toți credincioșii. Anul acesta Postul Nașterii Domnului începe pe 15 noiembrie și ține până pe 24 decembrie, inclusiv.


Duminică, 14 noiembrie, este Lăsata Secului, ultima zi până la Crăciun, în care se mai consumă carne, lapte, brânză și ouă. De Lăsata Secului, sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri.

Pregătiri de Lăsata Secului

Femeile adună toate vasele din casă și le spală bine pentru a îndepărta orice urmă de grăsime. Se face acest lucru, pentru a se asigura că nu se înfruptă cu produse interzise în zilele de post ce vor urma. Tot de Lăsata Secului, femeile pun toate oalele din casă cu gura în jos, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și de pagube. Oamenii strâng, cu o zi înainte de postul Crăciunului, toate resturile de mâncare și oasele într-o față de masă, iar dimineața primei zile de post le aruncă spre răsărit și rostesc următoarele cuvinte: “Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.
Se face acest obicei în speranța că anul viitor păsările nu vor mai strica poamele din ogradă. Se spune că fetele nemăritate, în postul Crăciunului, este bine să bată pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede și pentru a-și îmblânzi soarta. În postul Crăciunului este interzisă beția. Se spune că dacă vremea este bună pe toată durata postului și nu e prea frig, atunci primăvara care va veni va fi una ploioasă.

Multe dezlegări la pește

Postul Crăciunului este ultimul şi cel mai uşor din anul bisericesc și începe la scurt timp după moșii de toamnă. Pe toată durata lui sunt multe zile cu dezlegare la peşte, ulei si vin. Ajunul Crăciunului este cea mai aspră zi. Atunci preoţii le recomandă credincioşilor să ţină post negru. Pe durata postului de 40 de zile, credincioșii își aduc aminte de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. În același timp, această perioadă amintește și de postul patriarhilor din Vechiul Testament. Postul Crăciunului are multe dezlegări la pește, după cum urmează: duminică, 21 noiembrie-Intrarea în Biserică a Maicii Domnului; duminică, 28 noiembrie-Sfântul Ștefan Cel Nou; marți, 30 noiembrie-Sfântul Apostol Andrei; duminică, 5 decembrie-Sf. Sava cel Sfințit, Sf. Mucenic Anastasie, Sf. Cuvios Nectarie; luni, 6 decembrie-Sf. Ierarh Nicolae; marți, 7 decembrie-Sf. Muceniță Filofteia; duminică, 12 decembrie-Sf.Spiridon al Trimitundei; luni, 13 decembrie-Sf. Ierarh Dosoftei; duminică,19 decembrie-Sf. Mucenic Bonifatie. În Ajunul Crăciunului se mănâncă doar seara. Credincioșii consumă grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și poame. Iulia Ivănoiu