La Județean se operează în 3 săli din 11!

0

  • Din cauza consumului mare de oxigen



Consumul foarte mare de oxigen din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti a dus unitatea în situaţia de a funcţiona, în prezent, cu doar trei săli de operaţii, din cele 11 existente. Numărul a fost suplimentat de ieri, până săptămâna trecută SJU Piteşti funcţionând numai cu două săli de operaţii. Având în vedere că prin ordin de ministru, timp de 30 de zile, intervențiile au fost amânate fiind permise numai cele de urgenţă, acum numărul operaţiilor ar putea să crească din nou, având în vedere că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti vin pacienţi din întreg judeţul.


Cea mai mare unitate medicală din judeţ deţine o stație de oxigen care înmagazinează nu produce, având contract de achiziţie cu o firmă care alimentează de fiecare dată când este nevoie. Toate secţiile din spital sunt dotate cu prize de oxigen, dar în prezent, din cauza numărului mare de cazurilor de coronavirus, nu sunt folosite toate. Este şi cazul Blocului Operator, acolo unde sunt 11 săli disponibile dar numai trei sunt folosite de medici. Până săptămâna trecută erau numai două săli funcţionale. Numărul a fost suplimentat ieri, cu încă o sală.

Trei săli funcționale

„Sălile din cadrul Blocului Operator sunt racordate la instalația de oxigen a unității. De curând, suplimentar acestei instalații de distribuție au fost montate 2 prize, astfel putându-se asigura orice presiune de lucru necesară aparaturii utilizatoare de oxigen medical (pentru anestezie, ventilație, etc) aflate în dotarea Blocului Operator. Astfel, înființarea acestor două surse de oxigen, în Sala 1 și Sala 8, va permite respectarea criteriilor epidemiologice de asepsie și antisepsie, precum și rezolvarea concomitentă a cel puțin două urgențe medico-chirurgicale. Aceste prize aparțin unor instalații de backup, fiind alimentate din 2 tuburi de oxigen, practic o salvare de rezervă. Pe lângă cele două săli mai sus menționate, evident, Sala 10 a Blocului Operator rămâne destinată operațiilor de urgență, ca și până în prezent. Astfel, sunt trei săli de operație funcționale, în care este asigurată oxigenoterapia, în condiții de siguranță”, a declarat purtătorul de cuvânt al SJU Piteşti Cristina Cazacu.

Necesarul s-a triplat

Consumul de oxigen s-a triplat la SJU Piteşti în acest an. Astfel, în luna noiembrie a anului 2019 erau de ajuns 15.000 litri de oxigen lichid, acesta fiind media anilor de dinainte de pandemie. Cel mai mare consum din acest an, a fost înregistrat în mai 2021, atunci când au fost necesari 55.000 de litri de oxigen lichid. În primele 10 zile din luna noiembrie, respectiv 1-10 noiembrie, s-au consumat 23.000 litri de oxigen, ceea ce înseamnă că în acest ritm, va fi depăşit consumul lunii mai.

Redistribuirea urgențelor

Având în vedere situaţia s-a redus numărul intervenţiilor. Instalaţiile din Blocul Operatortr sunt setate la o anumită presiune de oxigen iar în cazul în care acesta scade pot apărea probleme, tocmai de aceea, pentru a asigura condiţii de siguranţă sunt funcţionale numai 3 săli. Una dintre soluţiile de rezolvare a problemei ar fi refacerea instalaţiei, ceea ce ar fi un proces de durată şi o ivestiţie majoră.
Mai mult, ca să poată fi refăcută, instalaţia ar trebui oprită, ceea ce este imposibil dat fiind numărul mare de pacienţi dependenţi de oxigen internaţi în spital. Cea mai la îndemână soluţie ar fi totuşi, redistribuirea urgenţelor şi la alte spitale din judeţ unde pot fi făcute intervenţii chirurgicale.  M.Sandu