O şcoală şi ISJ Argeş au de plată mii de euro!

0



După ce copila lor a fost rănită grav, de un dulap care a căzut peste ea la şcoală, părinţii unei fete din comuna Recea au acţionat în judecată unitatea şcolară, cerând daune de 100.000 de euro. Tribunalul Argeş a admis cererea dar a acordat drept despăgubiri morale, o sumă mult mai mică. Banii vor trebui achitaţi de directorul Şcolii Deagurile, profesorul de serviciu din acea zi, unitatea de învăţământ şi Inspectoratul Şcolar Argeş. Decizia nu este definitivă.


Accidentul a avut loc la Şcoala Gimnazială Deagurile din comuna Recea, victimă fiind o fetiţă, în vârstă de 10 ani, elevă în clasa a IV-a. Pe 25 octombrie, în timpul unei pauze, fetiţa s-a trezit cu dulapul clasei, care era sprijinit pe două stinghii, prăbuşindu-se peste ea. Unul dintre picioare i-a fost prins sub piesa de mobilier. Copila s-a ales cu dublă fractură de tibie. A fost internată, mai întâi, la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, după care a fost transferată la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, unde, a suferit o intervenţie chirurgicală complicată. A avut nevoie de 70 de zile de îngriji medicale. După un an, chinul s-a reluat, fiind supusă unei alte intervenţii pentru a-i fi scoase tijele.

Trebuie să plătească şi cheltuieli de judecată

Imediat după accident, directorul unităţii nu a anunţat Inspectoratul Judeţean Şcolar de cele petrecute, reprezentanţii ISJ Argeş aflând despre incident câteva zile mai târziu. S-a stabilit că lipsa respectării regulamentului intern al școlii a dus la producerea incidentului, care putea fi ușor evitat. Instanța a stabilit că profesoara Adriana Gugliara, directoarea Lăcrămioara Bunicică, Școala Gimnazială Deagurile și Inspectoratul Școlar Județean Argeș, sunt responsabili de producerea incidentului, prin neluarea măsurilor care se impuneau. „Admite, în parte, cererea formulată de reclamanta …, în contradictoriu cu pârâţii Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, Şcoala Gimnazială Deagurile, Bucinică Lăcrămioara şi Gugliara Adriana.
Obligă pârâţii Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, Şcoala Gimnazială Deagurile, Bucinică Lăcrămioara şi Gugliara Adriana, în solidar, la plata către reclamantă a sumei de 15.000 euro (echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii), cu titlu de despăgubiri pentru daune morale. (…)
Obligă pârâţii Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeș, Şcoala Gimnazială Deagurile, Bucinică Lăcrămioara şi Gugliara Adriana, în solidar, la plata către reclamantă a sumei de 2.500 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș. Decizia instanței a fost atacată cu apel de inculpați. Dosarul se judecă, în prezent, la Curtea de Apel Pitești.  M.Sandu


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.