Kinetoterapeutul Ghiță Păcurariu are grijă de sportivii români

3

  • La clinicile sale din Pitești și Suceava se pot trata însă și cei care nu practică sportul



La început a fost masuer la FC Argeș, apoi Adrian Mutu l-a luat cu el în Italia și la echipa națională. Ghiță Păcurariu (48 de ani) a urmat apoi kinetoterapia iar acum are grijă de foști sportivi consacrați dar și de actuali sau viitori sportivi din Pitești sau Suceava și nu numai. Prin cele două clinici de recupere, Kinetoclinic Real din cele două orașe oamenii cu diverse probleme sunt îngrijiți și ajutați să revină la o formă fizică anterioară, după diverse operații și nu numai.


Și acum , după ce a ieșit din circuitul echipei naționale, recuperarea bună pe care știe să o facă îl recomandă pe Ghiță Păcurariu, acesta păstrând legătura sau lucrând în continuare cu nume cunoscute în fotbalul românesc. ”Țin legătura cu Raț, cu Goian, cu Bogdan Stancu când vine acasă. Îi am ca și pacienți. Goian a avut de curând o leziune la menisc și alte probleme și am lucrat cu el, pentru că participă la turnee și aceste probleme apar și trebuiesc rezolvate. Cu Mățel tot așa… Acum lucrăm atât la Pitești cât și la Suceava unde am deschis o clinică nou, Kinetoclinic Real Suceava. Acolo m-am născut și am zis să fac ceva pi pentru acea zonă, pentru oamenii de acolo care sunt bolnavi. Avem contract de colaborare cu echipa de handbal băieți care este în prima ligă, cu echipa de fotbal de la Liga a III-a, Foresta, cu Liceul de fotbal… În plus am fost cooptat în cadrul Universității din Pitești, la Facultatea de Educație Fizică și Kinetoterapie. Predau în cadrul facultății, fac practică cu studenții pe kinetoterapie și motricitate specială” ne-a explicat Ghiță Păcurariu.

Specialitatea kinetoterapie și fizioterapie

Lucrând încă de când era preparator fizic cu sportivii, cunoscutul kinetoterapeut ne-a spus mai multe despre problemele cu care aceștia se confruntă cel mai des și cum le rezolvă: ”La sportivi apar foarte multe probleme musculare. La juniori se întâlneșe des un dezechilibru în coloana vertebrală, pentru că sunt într-o perioadă de creștere. Majoritatea problemelor la ei sunt datorită alimentației. La seniori apar probleme la genunchi și de musculatură. Se pot rezolva însă, toate aceste probleme. Noi avem la clinică dotare foarte bună, cu aparatură din Germania, iar investițiile făcute sunt în jur de 90.000 E în ambele clinici. Specialitatea noastră este kinetoterapie și fizioterapie. Am făcut cursuri de specialitate la Madrid, Viena, Zagreb, Bergamo. Avem programe foarte bune și un volum foarte mare de muncă”. Un caz aparte a fost rezolvat de curând de echipa kineterapeutului. ”Am avut un pacient german, de 32 de ani, care după un accident de mașină a avut o extirpare parțială de creier. Avea probleme motorii și le-am rezolvat. Mergea în cadru, în cârje și l-am ridicat… A stat un angajat al firmei peste două luni la clinică în Austria”.

60% au probleme cu coloana

Din momentul în care cineva decide că trebuie să facă recuperare / kinetoterapie, atunci specialiștii de la Kinetoclinic Real își intră în rol. ”Întâi facem consultația, vedem radiografiile, RMN-ul, facem această evaluare. Apoi începem terapia, iar la finalul programului facem testări și decidem în ce moment poate începe pregătirea și mă refer la sportivi aici. Recuperarea înseamnă mers cu pacientul poate chiar la stadion la alergat, la bazinul de înot… Apoi se intră pe partea de pregătire fizică cu echipa sau personală. Recuperarea se poate face în mai multe feluri cu exerciții fizice, la stadion, în apă pentru anumite cazuri. Lucrăm pesonal cu fiecare, există fișe personale, pentru că a anumită afecțiune nu se tratează la fel la toți. Majoritatea care ne solicită ajutorul au probleme la coloana vertebrală. 60% acu aceste probleme. De asemenea, un număr mare de pacienți vin, pentru că am lucrat la echipa națională, cu probleme la menisc. De axemplu avem un program pentru reucuperare de ligamente încrucișate, iar la mine în 3 luni, pacientul începe alergarea. Facem tratament pentru epicondelite, leziuni fibrilare, periostite, osteofite – dizolvarea ciocurilor în călcâi, fracturi, entorse, întinderi, etc… Avem și studenți în practică. Avem 4 angajați, toți profesori și au terminat facultatea de kinetoterapie și motricitate specială” ne-a mai explicat Păcurariu.

Mutu, rol important în cariera sa

Fostul preparator fizic al lui Mutu ne-a dezvăluit și cum i-a influențat cariera Briliantului, dar și care a fost rolul fotbalistului în ascensiunea sa: ”Am lucrat cu Mutu, personal, la Parma și Juventus. M-am întâlnit cu Ibrahimovici, Canavarro, mergeam împreună la antrenamente sau la masă. Ibra spunea când mă vedea: Ghiță – grande, e bodyguard nu preparatorul lui Mutu. Cu Adi am stat 6 luni în casă după situația din Anglia. Am fost și psiholog și terapeut până la reintrarea lui pe teren. Am lucrat cu el după momentul Chelsea. Mutu a avut un rol foarte important în ajungerea mea la echipa națională și începerea kinetoterapiei. A avut un rol foarte important în cariera mea. , cea mai mare influență mi-a dat. Am ajuns la nivelul acesta, iar fără el nu puteam. Îi mulțumesc pe această cale. Am intrat și cu Pompiliu Popescu la clinică, iar toate lucrurile astea i se datorează lui Mutu. Sportul a avut un rol aparte, m-a ajutat dat nu mai pot pleca de aici ca să fiu din nou lângă vreo echipă. Au fost 15 ani frumoși, o etapă frumoasă!” S.M.