Noul Guvern a prevăzut mai multe măsuri în domeniul sănătății. Medicul Viorel Enache, președinte al Comisiei de Sănătate din cadrul Consiliului Județean Argeș, a enumerat principalele priorități pentru sănătatea publică și asistența medicală. Iată mai jos, care sunt acestea.
Dr. Viorel Enache, președinte al Comisiei de Sănătate din cadrul Consiliului Județean Argeș: „Ministerul Sănătății trebuie repoziționat ca autoritatea națională care ia deciziile necesare privind sănătatea publică și asistența medicală, necesare pentru controlul pandemiei și pentru asigurarea accesului la servicii de sănătate a tuturor categoriilor de pacienți. Măsurile legislative pentru combaterea pandemiei trebuie să fie bine delimitate temporal, să fie nediscriminatorii și să nu genereze injustiție socială sau economică. Ele nu trebuie să pună în pericol funcționarea sectoarelor vitale și mai ales a sistemului de sănătate.
Principalele măsuri prevăzute în programul noului Guvern în domeniul Sănătății sunt: Extinderea testării prin înființarea de noi centre și asigurarea unui număr lunar de teste gratuite pentru angajații sectoarelor esențiale, pentru o perioadă definită de timp; Accesul la medicație antivirală pe bază de prescripție în farmaciile cu circuit deschis; Accesul permanent și echitabil la serviciile de sănătate în context pandemic; Organizarea unei structuri județene funcționale de coordonare a acordării asistenței medicale, cu reprezentanți ai spitalelor din județ, a DSP și CJ pentru repartizarea pacienților cu COVID-19 și a celor cu boli cronice în funcție de disponibilitatea serviciilor medicale de asistență spitalicească; Continuarea campaniei de vaccinare, în paralel cu punerea în funcțiune a unei campanii credibile de informare; Rețea națională de centre medicale comunitare; Asigurarea personalului medical necesar în mediul rural și în zone defavorizate; Dezvoltarea de centre regionale de coordonare a măsurilor de screening şi prevenţie; Dezvoltarea și înființarea de noi centre medico-sociale pentru persoanele vârstnice, încurajarea parteneriatului public-privat în domeniul dezvoltării și profesionalizării centrelor medico-sociale destinate îngrijirii persoanele vârstnice; Creșterea finanțării publice pentru sănătate până la cel puțin 0,5% din PIB anual; Investiții în sănătate de 2,8 miliarde de Euro din fonduri europene prin Programul Operațional Sanatate pentru construirea de noi spitale și dotări; Sprijinirea dezvoltării turismului medical și de wellness din România (ape termale și minerale/ curative, balneologie, centre de recuperare etc.).” M.S.