- GCS răspunde la întrebările cetățenilor
Numeroși cetățeni au adresat întrebări Ministerului Administrației și Internelor cu privire la modul cum poate fi făcut aprovizionarea de Paște și cum ne putem petrece Sfintele Sărbători, fără a încălca prevederile Ordonanțelor Militare. Iată mai jos pricinpalele întrebări și răspunuri oferite de Grupul de Comunicare Strategică.
- Întrebare: Pot să merg să-mi cumpăr carne de miel de la agentul economic autorizat de unde îmi cumpăram în fiecare an? Ce trec pe declarație ?
Răspuns: Da, dar trebuie să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifați punctul 2 (asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor). De asemenea, vă recomandăm să mergeți singur, nu cu mai mulți membri ai familiei și să vă asigurați că agentul economic este autorizat și respectă toate condițiile igienico-sanitare impuse de instituțiile cu atribuții în domeniu. Nu uitați să cereți documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță sau factură.
- Întrebare: Poate persoana de la care cumpăr, în fiecare an, carne de miel să vină să mi-o aducă acasă?
Răspuns: Da, poate veni, dar trebuie să dețină asupra sa documentele necesare conform ordonanțelor militare și documentele de proveniență ale produselor și să poată emite bon fiscal, chitanță sau factură.
- Întrebare: Mai vin comercianții cu turmele de miei la intrarea în oraș?
Răspuns: Nu. Acest lucru nu este posibil.
- Întrebare: Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?
Răspuns: Desigur. Conform ordonanței militare trebuie să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifați punctul 4, motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave. De asemenea, recomandăm evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimtomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.
- Întrebare: Pot să îmi și vizitez părinții și să iau masa cu ei de Paște?
Răspuns: Prin Ordonanțele Militare nu sunt permise vizitele de curtoazie în ziua de Paște, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare. În același timp, se recomandă, pe cât posibil, evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă.
- Întrebare: Pot participa la slujba de Înviere la biserică?
Răspuns: Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise în mediul online și pe canale TV. Patriarhia Română a dat publicității o serie de recomandări pe care le regăsiți la următorul link: https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-din-saptamana-mare-a-sfintelor-patimiri-si-de-sfintele-pasti/
- Întrebare: Pot merge la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creștine?
Răspuns: Aceste situații sunt reglementate prin ordonanțe militare care permit doar slujbele de înmormântare/cununie/botez desfășurate cu un număr redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență.
- Întrebare: Pot să scot copii afară la plimbare?
Răspuns: Da, în condițiile art.1 lit. d) din Ordonanța militară nr. 3 unde se prevede că se pot efectua deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică individuală. Nu veți merge însă în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a fi preluat virusul și nu este permisă deplasarea în spațiul public, pietonal, în grupuri mai mari de trei persoane. Ieșirea copilului minor se va face întotdeauna cu însoțirea persoanei adulte care îl are în îngrijire.
- Întrebare: Pot merge la pescuit?
Răspuns: În cazul pescuitului sportiv, chiar dacă acest tip de activitate se practică în general în mod independent și nu în grup, nu este prevăzută ca o deplasare cu caracter justificat sau legată de activitatea fizică individuală.
Pot exista situații când locul de pescuit se află în proximitatea locuinței (exemplu: locuința se află pe malul unui lac) situație în care, se poate îndeplini cerința prevăzută de articolul 1 litera e), din Ordonanța militară numărul 3, respectiv sunt permise deplasările scurte, în apropierea locuinței, pentru activitate fizică individuală.
Prin ordonanța militară numărul 8 este reglementat și permis pescuitul comercial, nu și cel sportiv sau de agrement.
Aceste activități trebuie desfășurate cu stricta respectare a tuturor actelor normative în domeniu, inclusiv a celor care stabilesc perioade de prohibiție pentru anumite specii.
- Întrebare: Cum se pot deplasa persoanele care nu știu să scrie și să citească?
Răspuns: Completarea unei declarații pe proprie răspundere este o condiție obligatorie pentru deplasarea în afara locuinței, cu excepția situațiilor când deplasarea se face către/la locul de muncă. Persoanele care nu pot completa această declarație vor trebui să apeleze la sprijinul unor rude/vecini sau autorități locale, prin serviciile de asistență socială.
- Întrebare: Am stat 14 zile în autoizolare la domiciliu, fiind decizia mea să mă protejez. Pot să ies acum din casă?
Răspuns: Dacă nu este vorba de o măsură de izolare impusă de autorități, puteți să ieșiți din locuință oricând atunci când sunteți în vreuna din situațiile prevăzute de din Ordonanța militară nr. 3 și 4. Dacă măsura a fost impusă de autorități va trebui să anunțați DSP că ați finalizat perioada de izolare pentru a ști care este conduita de urmat.
- Întrebare: Pot să mă duc cu mașina la service-ul auto?
Răspuns: Activitatea service-urilor auto, a magazinelor de piese și a reprezentanțelor auto sau a altor instituții de profil nu este interzisă prin nicio Ordonanță Militară, excepție făcând cele care își desfășoară activitatea în marile centre comerciale.
În cazul în care autoturismul prezintă o defecțiune care nu permite folosirea lui în condiții de siguranță, persoana care se deplasează la service/magazin de piese auto/reprezentanță sau alte unități de profil poate face acest lucru completând declarația pe propria răspundere, punctul privind acoperirea necesităților persoanei/ motiv justificat.
În cazul achiziționării unei piese sau a unui automobil, persoana trebuie să aibă și un document doveditor al tranzacției (factură, procură, contract etc.)
- Întrebare: Pot merge la spălătoria auto să îmi spăl mașina?
Răspuns: Da, sunt permise deplasările la spălătoriile auto pentru curățarea mașinilor, atunci când acest lucru este necesar, dar cu respectarea strictă a prevederilor ordonanțelor militare. Deplasarea se poate face completând declarația pe proprie răspundere la punctul privind acoperirea necesităților persoanei/ motiv justificat.
- Întrebare: Avem voie să ieșim după ora 22.00 în proximitatea casei, în cazul în care avem o biserică în apropiere?
Răspuns: Puteți ieși în proximitatea casei, în afara curții, pentru a primi lumina de la voluntarii cu care Patriarhia Română colaborează în acest an, puteți rămâne în proximitatea casei pentru a asculta slujba, însă nu vă puteți deplasa spre biserică, indiferent cât de aproape este situată de casă și nu este permisă formarea de grupuri mai mari de trei persoane.
În cazul în care locuiți la bloc, puteți ieși din casă, de asemenea, pentru a primi lumina adusă de voluntarii BOR, dar este esențial să respectați regulile de distanțare socială, să nu aglomerați casa scării imobilului și să nu formați grupuri mai mari de trei persoane. (https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-din-saptamana-mare-a-sfintelor-patimiri-si-de-sfintele-pasti/).
- Întrebare: Putem să ascultăm slujba din stradă?
Răspuns: Strict ascultarea slujbei nu poate fi invocat ca motiv pentru deplasare în afara locuinței, iar rămânerea în stradă a mai multor persoane care ar putea dori la acest lucru ar putea duce la formarea unor grupuri mai mari de trei persoane, implicit la încălcarea prevederilor Ordonanțelor Militare numărul 2 și 4.
- Întrebare: Este permisă organizarea de petreceri (în familie) în curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paștelui?
Răspuns: Dacă prin petrecere se înțelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă, trebuie respectate prevederile legale în privința păstrării orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică.
- Întrebare: Se poate asista/asculta slujba de Înviere, din fața bisericii, din mașina proprie, fără să se ia contactul cu exteriorul?
Răspuns: Ascultarea slujbei nu este un motiv pentru care să poată fi permisă deplasarea cu declarația pe propria răspundere.
18 . Unde se pot plăti amenzile COVID-19? La ce unități pot fi achitate amenzile contravenționale pentru nerespectarea măsurilor dispuse pe durata stării de urgență? Precizăm că am fost contactați de mai mulți cetățeni, care au susținut că au întrebat telefonic la primării, la poliție, la poștă, la TelVerde covid și chiar la MAI și de fiecare dată li s-a răspuns că nu se știe unde pot plăti amenda. Precizăm, de asemenea, că nu toți cetățenii pot achita amenda online sau nu cunosc exact care este procedura și că prin OUG 34/2020 s-a prevăzut că termenul de plată și de executare silită a acestor amenzi nu este suspendat pe durata stării de urgență.
Răspuns: Ministerul Finanțelor Publice a făcut precizări în ceea ce privește aplicarea prevederilor OUG 34/2020 pentru modificarea și completarea OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.
Astfel, autoritățile și instituțiile publice în a căror competență revine constatarea și sancționarea contravențiilor rezultate din ordonanțele militare aprobate în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 au fost informate că la întocmirea proceselor-verbale de constatare a contravenției și, eventual, la îndrumarea persoanelor sancționate, să aibă în vedere indicarea contului de venituri 20A350102 ”Venituri din amenzi și alte sancțiuni aplicate de către alte instituții de specialitate”, astfel încât plățile să fie efectuate corect de către contravenienți.
Organele abilitate din subordinea ANAF vor fi informate de către Ministerul Finanțelor Publice pentru o aplicare unitară a legislației.
De asemenea, potrivit anunțului făcut de Guvernul României, amenzile pentru încălcarea prevederilor ordonanțelor militare pot fi plătite și online, începând de luni, 6 aprilie, pe site-ul ghişeul.ro, la link-ul https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/amenzi/amenzi-anaf
Plata amenzilor se poate efectua astfel:
– accesarea paginii www.ghiseul.ro
– selectarea secţiuni “Plăteşte Amenzi Ordonanţe Militare”
– completarea formularului online cu datele solicitate
– efectuarea plății prin completarea datelor cardului în pagina securizată a procesatorului de plăți.
- Unde găsesc modelul corect de declarație pe propria răspundere. Este obligatoriu să o prezint fizic sau este suficient să arăt poza de pe telefon?
Răspuns: Ordonanța Militară 3/2020 prevede la art. 4 alin. (3) că ”Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura”. Asta presupune faptul că documentul „ poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând tipărirea și semnătura olografă a titularului. Ulterior, îl puteți fotografia și păstra în telefonul/tableta dvs. pentru a-l prezenta autorităților.
Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere. În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare.
Declarația pe proprie răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2020/03/26MODEL-Declaratie-proprie-raspundere-2503.pdf), de pe site-ul https://stirioficiale.ro/informatii (https://stirioficiale.ro/storage/28MODEL%20Declaratie%20proprie%20raspundere%202503.pdf) sau de pe https://formular.sts.ro/
Totodată, reamintim faptul că declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție. M.S.