- În caz de război
În cazul unui conflict armat sau al unui dezastru natural populaţia ar trebui pusă la adăpost. Oamenii vor putea fugi din calea pericolului adăpostindu-se fie în spaţii special amenajate care se află în instituţii publice, în clădiri civile sau private. Sunt mai puţin de 40.000 de locuri disponibile în adăposturile de protecţie civilă, din Argeș. Cum capacitatea este limitată ne-am întrebat ce pot face locuitorii care nu prind un loc în adăposturile amenajate. Răspunsul la această întrebare dar şi multe alte detalii referitoare la adăposturile publice le-am primit de la ISU Argeş.
Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, la 1 ianuarie 2021, judeţul Argeş avea o populaţie de 626.489 locuitori. Într-o solicitare înaintată Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă de către redacţia Curierul zilei, am dorit să aflăm câte adăposturi sunt în judeţ, câte în Piteşti şi ce capacitate au acestea. Potrivit răspunsului, spațiile pot asigura mai puţin de 10% din necesar, fiind disponibile 38.365 locuri în adăposturile de protecţie civilă, cunoscutele buncăre. „ Protecția populaţiei şi a salariaţilor prin adăpostire se poate realiza într-un număr de 167 de adăposturi de protecție civilă, 134 fiind adăposturi publice cu capacitate de 11.845 de persoane, iar restul de 32 adăposturi private cu capacitate de 3.911, însumând o capacitate totală de 15.756 persoane, dintre acestea operative fiind în număr de 70 adăposturi cu capacitatea efectivă de adăpostire de 6.853 de persoane. În municipiul Pitești există un număr total de 118 adăposturi de protecție civilă”, a transmis ISU Argeş.
Oamenii se pot adăposti în peșteri sau canale tehnologice
Astfel, ne-am întrebat ce vor face ceilalţi cetăţeni care nu vor avea norocul să prindă un loc în buncărele situate la subsolul clădirilor publice sau private şi au necesarul de apă şi hrană pentru o anumită perioadă. „Adăpostirea se face în adăposturi de protecție civilă special construite, adăposturi din prefabricate, beciuri, subsoluri, demisoluri, canale tehnologice, peşteri, adăposturi independente, etc., acest fapt crește semnificativ numărul de persoane care se pot adăposti, depășind capacitatea de 60.000 de persoane. În situație de conflict armat, protecția populației şi cazarea acesteia se asigură în spațiile amenajate din timp de pace, prin sporirea fondului de adăpostire la declanşarea conflictului armat şi prin evacuare în alte localități stabilite din timp de pace ”, a precizat Ionuţ Tunaru, ofiţer de relaţii cu presa al ISU Argeş.
Cele mai mare adăposturi
Am aflat lista adăposturilor cu cea mai mare capacitate din județ: „Cele mai mari adăposturi de protecție civilă, operative, în care se pot adăposti un număr total de 1.522 de persoane sunt: Centru Comercial Piteşti Mall, SC Automobile Dacia SA – Depozit ILN, Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu, Piaţă alimentară Smârdan, Hotel Ramada” , se precizează în răspunsul ISU Argeş. Cum vor reuşi cetăţenii să afle care este cel mai apropiat adăpost în caz de nevoie? „În acest moment este în curs de actualizare baza de date, care urmează să fie postată site-ul www.igsu.ro, la secțiunea Protecția populaţiei, permițând accesul la adresele şi coordonatele GPS ale tuturor adăposturilor de protecţie civilă de la nivel național. Toate adăposturile de protecție civilă sunt marcate conform HG 630/2005 cu semnul internațional al protecţiei civile, un triunghi echilateral albastru într-un pătrat de culoare portocalie”, a spus Ionuţ Tunaru. De-a lungul timpului, unele dintre adăposturi au fost folosite „mai practic” fiind transformate în depozite. Tocmai de aceea a vrut să ştim când au fost făcute ultimele verificări pentru a se vedea care sunt operaţionale. „ Personalul ISU Argeș verifică anual operativitatea acestora. Verificarea completă a tuturor adăposturilor se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, acestea fiind planificate pe mai mulți ani”, a mai spus Ionuţ Tunaru.
Sfaturi în caz de dezastre
Reprezentanţii ISU Arge au transmis că cetățenii trebuie cunoască câteva reguli generale de comportament în caz de dezastre. Acestea sunt:
• rămâneţi calmi;
• ascultaţi mesajele transmise de posturile naţionale de radio şi televiziune;
• nu daţi crezare zvonurilor şi nu creaţi panică;
• respectaţi indicaţiile autorităţilor.
De asemena au fost recomanate şi câteva sfaturi practice în caz de dezastru:
Dacă în localitate se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei, care pot fi acasă, la lucru sau la şcoală.
Pentru o astfel de eventualitate, iată câteva mijloace de a vă regăsi:
– stabiliţi din timp un loc de întâlnire;
– stabiliţi un sistem de comunicare;
– toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor un mijloc de identificare: act de identitate, iar pentru minori un însemn cu date personale.
Aveţi întotdeauna la îndemână o trusă de urgenţă:
– alimente în conserve pentru circa trei zile;
– un radioreceptor cu baterii şi baterii de rezervă;
– lanternă şi baterii de rezervă;
– spirtieră cu spirt solid;
– medicamente pentru tratamentul uzual şi de urgenţă;
– haine adecvate sezonului;
– listă cu telefoane de urgenţă. M.Sandu