Cum afecteaza incalzirea globala casa ta

0

Conform datelor si cercetarilor, ultimul deceniu a fost cel mai fierbinte inregistrat pentru planeta noastra, cauza incontestabila fiind schimbarile climatice induse de om. Multi dintre noi asociem verile fierbinti si iernile mai blande cu un climat in schimbare, dar realitatea este mult mai diferita. Schimbarile climatice provoaca conditii meteorologice mai extreme, de la frig sever, perioade lungi de inundatii, valuri de caldura extinse si vanturi de mare viteza.

Daca sunteti proprietarul unei case, atunci trebuie sa stiti ca incalzirea globala afecteaza fiecare casa si, in general, orice cladire si orice constructie, inclusiv drumuri, cai ferate, poduri si tuneluri. Si poate chiar ar trebui sa va ganditi la a face economii cand vine vorba de lucrari de reparatii acoperis. Este necesar sa luati in considerare impactul pe care aceste conditii meteorologice extreme il pot avea asupra locuintei in viitor si sa parcurgeti pasii necesari pentru a va proteja casa si pe toti cei dragi.

Risc sporit de inundatii

In luna decembrie a anului 2019, Agentia de Mediu a pus in aplicare peste 100 de avertismente de inundatii, deoarece unele zone au inregistrat niveluri record de precipitatii. Odata cu cresterea umiditatii in aer cauzata de temperaturile globale mai ridicate, inundatiile vor deveni din ce in ce mai frecvente. Aceasta este chiar ingrijorator pentru proprietarii de case cu terase care nu au o hidroizolatie bine pusa la punct. Este necesar sa adoptati masuri rezonabile pentru a preveni consecintele unui astfel de eveniment natural asupra proprietatii si, de asemenea, ar trebui sa va asigurati ca proprietatea pe care o detineti nu provoaca daune prin inundarea proprietatilor invecinate.

Riscul conductelor sparte

In ciuda faptului ca iernile din ultimii ani au fost mai blande, am experimentat si perioade scurte de frig sever. Aceste perioade caracterizate de conditii agresive de frig sunt cauzate tot de schimbarile climatice. In astfel de perioade, datele arata ca incidentele de spargere a conductelor au crescut de zece ori fata de perioadele in care experimentam temperaturi obisnuite. Conductele sparte inseamna daune semnificative asupra proprietatii si, desigur, cheltuieli substantiale. Cu o probabilitate din ce in ce mai mare de perioade de frig sever, creste riscul de spargere a conductelor. Proprietarii de case ar trebui sa isi examineze intreaga locuinta, sa verifice toate instalatiile si, de asemenea, sa verifice daca locuinta lor beneficiaza de o buna izolatie termica. In urma unei examinari riguroase, se pt lua masurile de precautie adecvate.

Riscul de tasare a pamantului

Una dintre consecintele incalzirii globale are legatura cu evaporarea accelerata a umiditatii retinute in sol. Uscarea solului poate duce la o pierdere a integritatii structurale sub pamant, sporind riscul de tasare. De asemenea, tasarea poate avea loc si ca urmare a copacilor aflati in apropierea caselor care absorb apa din sol prin radacinilor lor uscand astfel solul intr-un mod similar cu evaporarea. Tasarea poate provoca daune ireparabile proprietatilor si poate provoca dificultati majore daca veti dori vreodata sa va vindeti proprietatea, in special cand vine vorba de fundatie casa. Daca observati crapaturi semnificative in peretii casei, ar trebui sa luati masuri imediate.

Adaptarea proprietatilor la incalzirea globala

Un climat mai bland va reduce durabilitatea materialelor de constructie si va afecta climatul interior. Verile mai calde vor introduce o nevoie mai mare de un aparat de aer conditionat si de o izolatie exterioara corespunzatoare. La randul lor, nivelurile mai ridicate ale apei subterane, ale apei din paraie si a tuturor cursurilor de apa impreuna cu un risc mai mare de valuri de furtuna ne obliga sa ne protejam locuintele impotriva infiltratiilor si inundatiilor.

In viitor, poate exista o crestere a riscului de prabusire, de tasare, de infiltrare cu apa si de deteriorare a climatului interior, toate conducand la scurtarea duratei de viata a unei case. Adaptarea proprietatilor la incalzirea globala se refera, in mare masura, la limitarea daunelor provocate de zapada, furtuna, vanturi, caldura si frig extreme. In primul rand, este necesar ca proprietarii sa fie familiarizati cu punctele slabe ale locuintelor lor, urmand mai apoi sa isi imbunatateasca locuintele. Pentru a contracarea consecintele valurilor de caldura, este necesarea instalarea unui aparat de aer conditionat, imbunatatirea izolatiei sau chiar inlocuirea materialelor de izolatie exterioara si adoptarea altor masuri eficiente de controlare a climatului interior, cum ar fi montarea jaluzelelor exterioare sau a ferestrelor termodeflectante, care pot contribui la un climat interior mai bun.