- Direcţia Sanitar Veterinară Argeş a tras linie după prima lună de pandemie
După prima lună de pandemie şi după prima parte a Stării de Urgenţă instituită de preşedinte din cauza coronavirsului, Direcţia Sanitar Veterinară si pentru Siguranţa Alimentelor a tras linie, şi a contabilizat 30 de controale în abatoare, fabrici, depozite şi centre de ambalare. În urma a cestora a acordat şi 15 amenzi, dar şi 3 avertismente scrise.
În total, amenzile au fost în valoare de peste 39.000 lei, date peste manipularea produselor cu încălcarea normelor, depozitare necorespunzătoare şi altele. Astfel, în luna martie,în unităţile de producţie, au fost efectuate 30 controale,astfel: # abator: 7 controale; # fabrică procesare carne: 6 controale; # fabrică procesare lapte: 4 controale; # depozite frigorifice: 4 controale; # centre reambalare produse alimentare de origine animală: 3 controale; # centre ambalare ouă: 3 controale # fabrică pâine şi produse de panificaţie: 1 control; # fabrică suc din fructe: 1 control; # fabrică prelucrare legume-fructe: 1 control.
16 sancţiuni
În aceeaşi perioadă, pentru neconformităţile constatate, consilierii DSVSA Arges au aplicat conform HG 984/ 2005 cu modificările şi completările ulterioare, 16 sancţiuni contravenţionale, din care 3 avertismente scrise şi 15 amenzi în valoare totală de 39 200 lei, astfel : # 1 amendă în valoare de 1 200 lei pentru manipularea produselor alimentare şi a hranei pentru animale cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; # 5 amenzi în valoare de 23 600 lei pentru nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite # 3 amenzi în valoare de 6 000 lei pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi a hranei pentru animale; # 7 amenzi în valoare de 8 400 lei pentru vânzarea/cumpărarea animalelor vii fără documentele sanitare veterinare legale.
“Supravegherea medicilor veterinari”
“În contextul actual al evoluţiei pandemiei COVID – 19 , pentru evitarea diseminarii virusului, cât şi pentru protecţia populaţiei şi a personalului propriu, DSVSA Arges şi-a adaptat activitatea,astfel încât în toate unităţile care produc, procesează,depozitează,transportă şi comercializează produse alimentare de origine animală si nonanimală medicii veterinari oficiali sunt prezenţi permanent,pe toată perioda de lucru, asigurându-se ca toate produsele rezultate să respecte toate normele de calitate si salubritate. În cazul fermelor de animale,asistenţa medicală veterinară este asigurată de personalul propriu,sub supravegherea medicilor veterinari oficiali.” ne-a declarat Sorin Sorescu, directorul Direciei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Argeş. S.M.