Mioveniul a cerut creșterea bugetului alocat pe cap de locuitor

0

  • La adunarea Asociației Orașelor din România



Săptămâna trecută, în Poiana Brașov și Râșnov a avut loc adunarea Consiliului Director al Asociației Orașelor din România, asociație în cadrul căreia Orașul Mioveni este reprezentat de peste 20 de ani, chiar în structura decizională.


Principalele teme de discuție s-au axat pe accesul orașelor mici și mijlocii pe programul național de investiții Anghel Saligny, accesarea fondurilor europene prin PNRR și POR, dar și pe alte subiecte de interes pentru susținerea orașelor mici și mijlocii. La discuții au participat membrii CD AOR, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Cseke Attila; Ministrul Mediului – Tánczos Barna, secretarul de stat din cadrul Ministerului Finanțelor Publice – Lucian Heiuș; Preşedinta Comisiei de Administraţie din Camera Deputaților – deputat Simona Bucura-Oprescu; Florin Irimia – avocat, expert în achiziții publice. Ministrul DLAP, Cseke Attila a prezentat oportunitățile de finanțare pentru orașe și stadiul procedurilor din cadrul PNRR și Anghel Saligny. Ministrul a subliniat faptul că se va folosi o procedură simplificată pentru aplicațiile UAT-urilor pentru finanțarea investițiilor prin PNRR în cadrul căreia nu se cer la momentul depunerii aplicației studii și documentație tehnică. O procedura similara va fi utilizată si pentru proiectele pe apă și canalizare. Toate cererile se pot încărca în platforma digitală. Ministrul Cseke Attila a discutat și despre Strategia României pentru Descentralizare, cu precădere pentru imobilele dezafectate din orașe, dar aflate în proprietatea ministerelor.

Discuții și online

Prezent online în cadrul lucrărilor Consiliului Director, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna a discutat despre programele de finanțare care încep în acest an, precum cele implementate prin Administrația Fondului pentru Mediu, respectiv Casa Verde, Casa Eficientă Energetic, stații de încărcare electrice, panouri fotovoltaice etc. Referitor la implementarea PNRR, acesta a precizat că se pot finanța proiecte pe sistemele de apă-canal, platforme de depozitare a deșeurilor voluminoase, insule de depozitare a deșeurilor menajere, iluminat public, piste de biciclete, program de împăduriri etc. Din partea Ministerului Finanțelor Publice, secretarul de stat Lucian Heiuș a discutat cu primarii, care i-au cerut o formulă de echilibrare corectă a sumelor repartizate bugetelor locale. S-a cerut ca politicile naționale și competenţele stabilite prin lege să aibă alocate şi resursele financiare necesare de la stat, precum alocarea sumelor necesare finanţării sistemului de protecţie a copilului, a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, al burselor etc. Primarii de orașe au solicitat sprijin din partea Guvernului pentru asigurarea cofinanțării proiectelor derulate de comunitățile locale, în contextul în care prețurile materialelor de construcții au fost în continuă urcare, urmare a Ordonanței nr. 15/2021.

Simona Bucura a discutat cu primarii

Preşedinta Comisiei de Administraţie din Camera Deputaților, Simona Bucura-Oprescu a avut o serie de discuții cu primarii prezenți, în principal pe modificarea OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ. Până pe 1 iulie se dorește obținerea formei finale a codului administrativ, pentru a creea ulterior coerență și predictibilitate în administrațiile locale. De asemenea, s-a solicitat ca reforma administrativ-teritorială să se realizeze cu respectarea principiului descentralizării, pe criterii şi reguli obiective şi echitabile, transparent şi cu asigurarea resurselor necesare exercitării competenţelor transferate la nivel local sau regional. Pentru îmbunătățirea performanței administrațiilor publice locale, primarii de orașe propun modificarea prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordului-cadru, în sensul reducerii cazurilor de abuz în contestarea licitațiilor şi de limitare a achiziţiilor pe criteriul prețului cel mai scăzut, care compromite calitatea. Membrii consiliului director AOR au cerut creșterea bugetului alocat UAT-urilor/cap de locuitor de la 810 la 1.150 lei, proporțională cu competențele de care dispun orașele. AOR susține finanţarea, începând cu anul 2022, a unui “Program Naţional de Dezvoltare Zonală”, care să sprijine o dezvoltare spaţială armonioasă a reţelei de localităţi (comune, oraşe şi municipii) – bazată pe principiul intercomunalităţii. S.M.