Argeșenii solidari cu ucrainenii!

0
0



Războiul de la granița României nu i-a lăsat indiferenți pe argeșeni. O mulțime de oameni sunt solidari cu ucrainenii care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele și au fugit în lume. Folosind mijloacele rețelelor de socializare își oferă sprijinul, punând la dispoziția lor hrană, masă și cazare. Primii refugiați au ajuns deja la o pensiune din Câmpulung, fiind găzduiți de un fost consilier județean. 


După ce refugiații au început să sosească în țara noastră, românii nu au stat cu mâinile în sân. S-au mobilizat și pe lângă, ajutorul oferit direct în vamă, se oferă spații de cazare și locuri de muncă pentru ucraineni. La fel și în Argeș! Primii refugiați au sosit la Câmpulung la pensiunea deținută de fostul consilier județean Leonard Soare. “Refugiați din Kiev – Ukraina – în Muscel – România. Ce vină au, Vitoli cu soția și doi copii superbi, de 4 și 7 ani, pentru decizia unui criminal de război!! ?? I-am primit ca pe familia noastră!”, a scris Leonard Soare pe contul lui de socializare.

Cazare şi hrană

La această postare a reacționat imediat și Virgil Baciu, fostul primar al comunei Corbi. „Dacă mai au rude sau prieteni care au nevoie de cazare și hrana plus celelalte nevoi ofer și eu la 20 de refugiați din Ucraina. (…) Astăzi vreau sa fim solidari cu oamenii care suferă nedreptatea și abuzul unui lider politic aflat în delir , care a dat ordin să se omoare frații între frați fără sa țină cont de tragediile pe care le provoacă în inimile și viețile acestora”, a transmis fostul edil.

Colectă organizată de biserică

Nici Biserica nu a rămas indiferentă la nevoile refugiaţilor. Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a organizat o colectă prin lăcaşurile de cult şi protoierii. „Colectăm alimente neperisabile (coserve, biscuiți, apă, lapte praf, etc), precum și produse nealimentare (scutece pentru copii, lenjerii de pat, pături), destinate refugiaților din Ucraina. Puncte de colectare: Biserica Sfânta Vineri Pitești, Protoieria Costești, Protoieria Curtea de Argeș, Protoieria Câmpulung Muscel, Protoieria Topoloveni, Catedrala Mioveni. Relații la telefon 0742.049.518”, se precizează în anunţul făcut de Arhiepiscopie.

Locuri de muncă

Patronul firmei de panificaţie Zaris din Mărăcineni, oferă şi locuri de muncă. „Oferim 10 camere pentru 10 familii refugiați din Ucraina, hrană și chiar un loc de muncă dacă se dorește”, este mesajul făcut public. La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Adrian Bughiu a anunţat: „În primul rând, Felicitări tuturor argeșenilor solidari situației din Ucraina. În al doilea rând, anunț faptul că, alături de oameni cu suflet, mă raliez celor care au sărit în sprijinul vecinilor noștri. Ofer așadar, alături de câțiva prieteni, cazare şi masă pentru 12 familii de refugiați, din Ucraina!”.

Grupuri de sprijin

Astfel de mesaje apar de la o oră la alta. Oamenii încearcă să ajute, fiecare cu cât poate. Au fost formate grupuri de sprijin, grupuri de Facebook şi acolo sunt postate oferte dar şi cereri. Unul dintre aceste grupuri este UNIŢI PENTRU UCRAINA, acolo unde scriu chiar şi ucrainieni care au nevoie de ajutor. Pe lângă alimente şi cazare, li se oferă refugiaţilor, transport, cartele SIM, consultaţii medicale, etc.

Şi elevii strâng donaţii

Şi copiii s-au unit în acest demers umanitar. Elevii Colegiului Naţional Alexandru Odobescu Piteşti s-au organizat în acest sens. „Știm toți ce se întâmplă zilele acestea în Ucraina. Războiul de acolo face ravagii, iar oamenii fug din calea lui. Cei mai mulți (mai ales bătrâni, femei și copii) se îndreaptă spre granița cu România. Acești oameni au nevoie ACUM de ajutorul nostru. Iată ce putem face: Vino luni 28 februarie 2022 la Sala Multimedia din incinta școlii între orele 8.00-10.00 și poți dona: Alimente neperisabile: alimente pasteurizate în conserve din metal sau plastic: pateu de ficat, carne, pește, fasole, mazăre, zacuscă, fructe conservate etc, licuri de ceai, zahăr, ciocolată caldă, ness, lapte praf, cereale pentru copii, dulceață, gem, miere, brânză topită, biscuiți sărați, covrigi, pesmeți, pâine prăjită, dulciuri ambalate individual, apă la sticlă de maxim 1 litru, fructe deshidratat, pahare de unică folosință, prosoape din hârtie. Produse de igienă: şervețele umede, batiste nazale, scutece pentru copii, absorbante, alcool sanitar, săpun, periuță de dinți, pasta de dinți. Altele: pături, pilote, prosoape, haine pentru adulți și copii”, au transmis reprezentanţii Colegiului Naţional Alexandru Odobescu.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.