Școlile și spitalele din Argeș, vor trebuie evaluate seismic!

0

  • În următorul an și jumătate



Până în vara anului 2024, toate creșele, grădinițele, școlile, dar și spitalele ori policlinicile construite în Argeș înainte de 1978 vor trebui expertizate tehnic, pentru încadrarea lor într-o clasă de risc seismic și stabilirea măsurilor ce trebuie luate pentru reducerea riscului seismic, potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial.


Legea a fost oficializată chiar în ziua în care s-au împlinit 45 de ani de la cutremurul din 1977, ce a dus la moartea a peste 1.500 de persoane. Legea 37/2022, apărută în Monitorul Oficial 216 și care aplică de ieri, stabilește, de fapt, modificarea OG 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente. Astfel, potrivit noii legi, toate construcțiile cu destinația de unități sau instituții de învățământ (creșe, grădinițe, școli, licee, universități) sau cu destinația de spital, policlinică sau dispensar policlinic contruite înainte de 1978 vor trebui expertizate tehnic, “în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție”. Sunt luate în calcul doar clădirile aparținând instituțiilor publice. Expertizarea se va face la solicitarea șefilor fiecăreia dintre aceste instituții, de către experți tehnici atestați. Aceștia din urmă vor verifica rezistența mecanică și stabilitatea clădirilor. Expertizarea tehnică a acestor clădiri va trebui să demareze până, cel mai târziu, la data de 1 ianuarie 2023.

Fonduri de la bugetul de stat

Apoi, expertizele tehnice în vederea încadrării acestor clădiri în clasă de risc seismic vor trebui finalizate până la data de 1 iunie 2024. Fondurile necesare finanțării cheltuielilor legate de expertizarea tehnică, proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție la construcțiile amintite vor proveni din bugetul de stat sau din bugetele locale. Conducătorii instituțiilor publice ce administrează școli sau spitale vor putea fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei pentru nerespectarea termenelor amintite, respectiv cel de începere și cel de finalizare a evaluării clădirilor din punct de vedere al riscului seismic. Apropo de evaluarea și consolidarea clădirilor cu risc seismic, în ianuarie a părut un proiect de lege ce va permite ca imobilele cu risc seismic ridicat deținute de persoane fizice ori firme să fie consolidate cu bani de la stat. Proiectul e la începutul parcursului legislativ, așadar va mai dura până să se aplice efectiv măsura. S.M.