Părinții nu mai pot cere zile libere, din cauza îmbolnăvirilor de COVID

0
0



Unitățile de învățământ preuniversitar au revinit la regulile și condițiile de predare de dinainte de pandemie, în urma unui ordin al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății. Totodată, zilele libere plătite acordate părinților când școlile erau închise din cauza îmbolnăvirilor de COVID-19 nu mai pot fi acordate pentru că la oferirea lor stă exact ordinul comun care a fost anulat.


Noul stipulează că ordinul comun al acelorași ministere https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/246824 se abrogă, adică se anulează, ceea ce înseamnă că toate prevederile din ordinul abrogat nu se mai aplică. Ordinul cu pricina a fost cel care a prevăzut, printre altele: # purtarea măștii obligatorii la cursuri pentru școlari și personalul unităților de învățământ, cu unele excepții; # scenariile de funcționare a școlilor/grădinițelor în funcție de rata de incidență a îmbolnăvirilor, inclusiv desfășurarea cursurilor fizice în funcție de rata de ocupare a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților bolnavi de COVID (la peste 75% se trecea în online); # organizarea și întreținerea spațiilor prin asigurarea distanțării de minimum 1 metru; # posibilitatea ca preșcolarii și elevii cu boli grave sau care fac parte din grupe de risc să fie scutiți de prezența fizică la școală; # posibilitatea ca preșcolarii și elevii care locuiau cu o persoană din grupa de risc să fie scutiți de prezența fizică la școală; # regulile după care o clasă/grupă sau chiar unitate de învățământ trecea în online ca urmare a cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 apărute într-un interval de o săptămână; testarea cu teste rapide din salivă pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2. Aceste reguli nu au dispărut ca urmare a încetării stării de alertă, ci au fost eliminate, în mod special, printr-un ordin al ME și MS.

Liberele plătite acordate părinților nu mai pot fi cerute

Ordonanța din 2021 a dat posibilitatea salariaților-părinți să ceară zile elibere angajatorului și să fie plătiți cu 75% din salariul de bază afferent unei zile lucrătoare, însă acest lucru nu mai e valabi și, implicit, părinții nu mai pot cere angajatorilor zile libere plătite pe baza acestui act normativ. Mai mult, nu vor mai fi închise grupele, clasele sau școlile, nu vor mai apărea situații în care părinții să fie nevoiți să își supravegheze copiii pe perioada școlii online. Printr-o hotărâre emisă de CNSU, oficializată tot marți, a fost eliminată și carantina pentru cei care sunt contacți direcți ai unor infectați cu COVID-19, rămânând, cel puțin până în prezent, doar situația în care cei infectați intră în izolare. Astfel, dacă părinții vor descoperi că ai lor copii s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2, aceștia își vor putea lua concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, ca și pentru orice altă boală a celor mici, însă doar dacă nu are o vârstă mai mare de șapte ani.  S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.