Între relaxarea pandemică și propaganda de război

0

  • Conf. Dr. Adrian Tase



Numărul deceselor Covid în lume a depășit deja 6 milioane, potrivit datelor de la Universitatea John Hopkins.Tot la nivel global, numărul deceselor zilnice a ajuns la 7000, iar țara noastră se menține la 1%, deși populația României reprezintă doar 0,24% din cea mondială. Decizia autorităților de ridicare a restricțiilor pandemice ne bucură, în sensul că ne permite să trăim din nou fără mască. În realitate însă, este vorba despre un transfer al responsabilității către cetățean, cu alte cuvinte, masca trebuie să fie la îndemână, pentru a putea fi purtată opțional în spațiile aglomerate.


China și Nouă Zeelandă trec printr-o explozie de cazuri, care sfidează strategia „zero-Covid” pe care cele două țări o cultivă cu grijă și cu sacrificii economice de peste 2 ani.
În schimb, în S.U.A., restricțiile sunt ridicate în toate zonele. Interesant este faptul că, așa-numita „America roșie”, cu restanțe la vaccinare, deschide mai rapid, făcând un experiment natural, în timp ce „America albastră”, disciplinată și responsabilă, continuă să fie prudentă. Datele științifice arată că, măsurile au fost foarte eficiente în reducerea mortalității, dar nu au influențat semnificativ contagiozitatea variantei Omicron. Cu alte cuvinte, cele două Americi revin simultan la normalitate, dar cu tributul imens de vieți omenești în tabăra nevaccinaților, motiv pentru care, motivația pentru vaccinare rămâne actuală pentru salvarea vieților omenești
Un studiu recent mix-and-match arată că pentru vaccinații Johnson & Johnson, cel mai bun booster este Moderna sau Pfizer-BioNTech. Iar pentru persoanele peste 60 de ani, se recomandă booster și la vaccinurile chinezești Sinopharm și Sinovac.
Prima fabrică de vaccinuri Moderna din Africa se va deschide în Kenya.
Savanții încep să înțeleagă mecanismul prin care Covid alterează simțul mirosului. S-au acumulat date care vor fi interpretate în curând.
Un studiu american pe elevi din ciclul primar semnalează deficiențe semnificative la citire.
S.U.A. începe ridicarea restricțiilor de călătorie cu Canada și Mexic, dar nu și insulele din Marea Caraibelor, unde populația a ezitat să se vaccineze.
Creșterea prețurilor ne ustură în Romania, dar de fapt este un fenomen global. De exemplu, în S.U.A. au explodat prețurile la alimente și mobilă, iar în China la electricitate. Din cauza războiului ruso-ucrainean, prețul petrolului va crește imprevizibil în toate țările lumii.
În plină iarnă, solul ucrainean a devenit incandescent din cauza bombardamentelor armatei invadatoare. O altfel de incandescență avem în Brazilia, unde canicula verii duce la incendii devastatoare ale pădurii Amazoniene.
Autoritățile portuare italiene investighează misterul super-yacht-ului oligarhic rus de 140 de metri și 700 milioane dolari ancorat în Toscana.