”Mâncarea săracului”, din ce în ce mai scumpă!

0



Cartoful și fasolea, produse de bază pentru românii cu venituri mici, încep să aibă prețuri care pe mulți îi sperie. Potrivit ultimelor date furnizate de Institutul Național de Statistică, doar în ultimul an, cartoful s-a scumpit cu 30 la sută, iar fasolea a avut o creștere de 6 procente. 


Importurile din care ne asigurăm o mare parte din consum au dictat prețurile, iar ca să impulsioneze producția autohtonă, ministrul Agriculturii a anunțat programe de susținere a fermierilor care cultivă aceste legume. Pentru cartof sunt disponibile 15 milioane de lei – ajutor pentru fermieri ca să își reducă din costuri – și 50 de milioane de euro pentru construcția de depozite. Fasolea, în schimb, a fost inclusă de programul de producție a legumelor în spații protejate, unde ajutorul poate ajunge la 4.000 de euro pe an.

Importurile au crescut prețul

Aliment de bază în gospodăriile din România, cartoful a înregistrat în ultimul an cea mai mare creștere de preț dintre legume. Acum este cu 30 la sută mai scump decât în februarie 2021 – chiar dacă producătorii autohtoni cer pentru el același preț ca în toamnă. Mircea Costinaș, vicepreședinte Federația Cultivatorilor de Cartofi, a spus pentru stirileprotv.ro că această creștere de preț se datorează importurilor: ”Prețul cartofului este același care a fost și astă toamnă: 1,2 – 1,3. Majorarea se datorează importurilor care au venit cu prețuri mult mai mari față de anul trecut.”

Un român mănâncă 90 kg de cartofi pe an

Conform Institutului Național de Statistică, un român mănâncă, în medie – în fiecare an – peste 90 de kilograme de cartofi. Ca să acopere consumul, România aduce cartofi din străinătate. 60 la sută din necesar vine din import, din țări precum Germania, Belgia, Franța, Olanda și Polonia. În 2020, importurile s-au ridicat la aproape 50 de milioane de euro. Cu 10 ani în urmă, cumpăram cartofi din alte țări de numai 14 milioane de euro, însă importurile au crescut pe măsură ce suprafața cultivată cu cartofi în România a scăzut de la aproape 300.000 de hectare în 1990, la mai puțin de 180.000 în 2020.

Fonduri pentru construcția de depozite

Ministerul Agriculturii promite un program de susținere pentru producători: ”Va fi sub forma unei prime directe către fermieri, astfel încât să reducem o parte din costurile pe care ei le au. Din păcate, spațiile de depozitare sunt destul de reduse de aceea, în viitorul plan strategic am alocat o suma de 50 de milioane de euro pentru construcția de depozite de cartofi” a spus Adrian Chesnoiu.

Importăm 70% din fasole

Potrivit Institutului Național de Statistică, fasolea, o altă legumă des întâlnită pe mesele românilor, s-a scumpit și ea în ultimul an. Creșterea a fost de peste 6 la sută în decurs de doar câteva luni. În ianuarie, kilogramul se vindea la raft cu 12,7 lei – cu un leu mai mult decât în septembrie, anul trecut. Și în acest caz, producătorii autohtoni susțin că scumpirea a fost determinată de importurile care s-au triplat în ultimii cinci ani și au ajuns să acopere 70 la sută din consum. Ca să impulsioneze cultura de fasole, statul anunță subvenții, însă doar pentru cei care promit producții mari, de cel puțin 850 de kilograme la hectar. M.D.