Am scăpat de Omicron, a apărut Deltacron!

0

  • Organizația Mondială a Sănătății anunţă



Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că oamenii de știință au identificat o nouă variantă, numită Deltacron, care conține material genetic din tulpinile Omicron și Delta ale COVID-19. Această ultimă variantă a fost detectată în Europa și Statele Unite, dar, potrivit oficialilor OMS, este destul de rară.  


Potrivit specialiștilor în boli infecțioase, se știe că tulpinile de coronavirus se recombină unele cu altele, mai ales când există mai multe variante care circulă foarte mult.
Până acum, nu există dovezi care să sugereze că există modificări în severitatea sau nivelul de infecțiozitate cu această variantă recombinată. Există numeroase studii în curs de desfășurare pentru a determina dacă există modificări în epidemiologia Deltacron, precizează oficialii OMS. „Ca urmare a reducerii numărului de teste în lume ne aflăm în dezavantaj pentru a putea urmări în mod eficient noua tulpină”, a comentat la o conferinţă de presă responsabila tehnică a OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove.

Virusurile au suferit mutaţii

Ea a amintit că după doi ani de pandemie există o capacitate globală de diagnosticare şi secvenţiere genetică a coronavirusului considerabilă, la care deja se renunţă pe măsură ce pandemia se consideră încheiată sau mai puţin gravă.
Van Kerkhove a spus însă că este important să fie menţinute şi utilizate aceste capacităţi „deoarece cât timp virusul rămâne în circulaţie există şi mai multe posibilităţi să sufere mutaţii. Posibilitate unei recombinări (a variantelor) rămâne în continuare valabilă”, a precizat ea.
O combinare a virusului se produce când două virusuri diferite – în acest caz variantele Delta şi Omicron – reuşesc să schimbe mari cantităţi de informaţie genetică, ceea ce duce la apariţia unui nou virus. „Majoritatea acestor virusuri în urma schimbului enorm de coduri genetice nu sunt eficiente pentru a infecta oamenii, însă uneori apare unul de acest gen care poate deveni eficient”, a declarat la rândul său directorul programului pentru urgenţe sanitare al OMS, Mike Ryan.

Cazuri în Franţa, Olanda şi Marea Britanie

Dr. Marius Geantă, fondatorul Centrului pentru Inovaţie în Medicină, CIM, a precizat:: „La acest moment, Deltacron nu există în nomenclatorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ca atare, dar aceste variante – pentru că noi vorbim, de fapt, despre mai multe variante care îmbină în proporţii diferite elemente din Delta şi din Omicon – există de ceva timp şi infectează oameni din diverse teritorii. Sunt cazurile din Brazilia, dar au fost identificate cazuri şi în Marea Britanie, şi în Olanda, şi în Franţa. Raportarea din Franţa are foarte mare relevanţă pentru că este făcută de Institutul Pasteur, care are foarte mare credibilitate.” Acedsta a precizat că numărul de cazuri este de ordinul zecilor.

Revenim la mască?

Prof.dr. Cristian Apetrei, specialist în virusologie, profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea Pittsburgh, SUA, a scris pe pagina sa de socializare despre necesitatea purtării în continuare a măştii medicale. Acesta reaminteşte un studiu publicat anul trecut în PNAS, jurnalul oficial al Academiei de Ştiinţe a SUA, în care se spune că majoritatea dovezilor conduc la concluzia că utilizarea măştii reduce transmisibilitatea virusului prin contact, prin reducerea transmiterii particulelor infecţioase atât în context clinic, cât şi în condiţii de laborator. Potrivit acestuia, utilizarea măştilor în public este cea mai eficientă în reducerea transmiterii virusului atunci când nivelul de complianţă este ridicat. Studiul mai arată că în situaţia în care nu sunt disponibile măştile medicale, pot fi utilizate şi cele textile, acestea din urmă fiind relativ eficiente, dacă sunt asociate cu măsuri de igienă, distanţare şi urmărire a contacţilor. M.S.