Reținut că a încălcat ordinul de protecţie

0





Violenţa în familie tinde să devină fenomen, după ce mai tot mai mulţi bărbaţi, acuzaţi că şi-au agrestat soţiile sau concubinele, au primit ordin de protecţie. În weekend, un piteştean, în vârstă de 44 de ani, a fost reţinut după ce a încălcat interdicţiile impuse de oamenii legii cu doar câteva ore înainte.


Poliţiştii Secţiei 2 Piteşti au fost sesizaţi vineri seara, în jurul orei 22.00, că are loc un scandal într-o familie din cartierul piteştean Găvana. Oamenii legii au mers la faţa locului, acolo unde au constatat că Lucian Flavius B., de 44 de ani, din Piteşti şi-a bătut soţia. Polițiștii au luat imediat măsuri: „După parcurgerea procedurii specifice unor astfel de situații, a fost emis un ordin de protecție provizoriu, începând cu ora 23:00, bărbatul având impuse obligațiile de a părăsi temporar locuința și de a nu se apropia de persoana vătămată la mai puțin de 100 de metri, alături de alte prevederi. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, conform art. 199 raportat la art. 193 din Codul Penal”, a declarat Florin Popa, purtător de cuvânt al IPJ Argeş. După ce s-au asigurat că bărbatul părăseşte locuinţa au plecat și polițiștii.

Găsit în apartament după interdicţie

Câteva ore mai târziu au primit un nou apel de la femeie. În jurul orei 3,00 aceasta reclama să soţul s-a întors acasă. „ În noaptea de 25 spre 26 martie a.c., în jurul orei 03:30, polițiștii au fost sesizată că bărbatul în cauză se afla din nou la domiciliu, încălcând prevederile ordinului de protecţie provizoriu. La fața locului s-a deplasat cu operativitate un echipaj de ordine publică din cadrul Secției 2 Poliție Pitești, bărbatul fiind depistat și condus la sediul poliției. Ca urmare a celor constatate, a fost întocmit un nou dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție, conform art. 47 din Legea 217/2003R. Ulterior, după administrarea probatoriului, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cel în cauză a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei să fie dispuse măsuri preventive”, a adăugat Florin Popa. Ieri, Lucian Flavius B. a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Ce prevede legea

Potrivit reglementărilor legale, intrate în vigoare încă din decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ulterior, dacă se impune, ordinul de protecţie trebuie confirmat de instanţă, putând fi emis până la 6 luni. M.S.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.