Peste 500 de sindicaliști de la Dacia, la miting, la București

0
  • Se cer măsuri de sprijin din cauza scăderii nivelului de trai



Sindicatul Automobile Dacia va fi prezent astăzi la București, la Mitingul de protest organizat de Blocul Național Sindical organizează , în Piața Victoriei. Mitingul va fi urmat de un marș cu deplasare spre Piața Constituției. Toate cele 35 de federații sindicale afiliate la BNS, atât din sectorul privat cât și din sistemul bugetar, asigură participarea a cel puțin 5000 de sindicaliști la acțiunea de protest.


Majoritatea revendicărilor sunt adresate Guvernului României și sunt legate de scăderea nivelului de trai din cauza războiului și măsurile propuse pentru a trece peste această criză. Astfel, printre cerințele sidicaliștilor de la Dacia se numără: # adoptarea unor măsuri de sprijin pentru a compensa efectele economice și sociale ale războiului din Ucraina, la nivel economic și social.

Avem nevoie de investiții urgente în diverse sectoare (ex. transporturi) dar și măsuri de sprijin pentru problemele specifice cu care se confruntă alte domenii cu risc major de dispariție. (ex. industria navală, industria de confecții etc) # solicitarea de urgență de măsuri pentru securitatea energetică și alimentară a României, prioritatea eliminării dependenței de resursele energetice importate din Rusia se suprapune peste efectele liberalizării pieței energiei electrice și celei a gazelor naturale, cu efecte în special în ceea ce privește creșterea prețurilor. # reluarea aplicării Legii-cadru nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Aplicarea integrală a Legii va conduce la eliminarea inechităților salariale din sistemul public, astfel cum a fost convenit cu partenerii sociali in anul intrării în vigoare a legii. # Încheierea unui pact național pentru industria de apărare care să conțină măsuri concrete pentru relansarea acestui sector, precum și pentru a limita presiunea resimțită de populație de costurile de finanțare pentru dotarea Armatei. # Modificarea în regim de urgență a Legii nr. 62/2011 a dialogului socialastfel încât să ne putem exercita fără îngrădiri, drepturile fundamentale la organizare, negociere și grevă, așa cum sunt prevăzute în Constituția României. Vrem negocieri colective la nivel național și sectorial.

”Solicităm măsuri de sprijin!”

”Protestăm pentru ca ne simțim abandonați în propria țară, de propriul Guvern. Avem nevoie de măsuri concrete asumate de Guvern după dezbateri cu partenerii sociali, măsuri care să devină publice pentru a evita situațiile de panică cu efecte speculative. Organizațiile sindicale consideră că în urma evoluției crescute a prețurilor a scăzut dramatic puterea de cumpărare. Solicităm măsuri de sprijin.

Vrem modificarea legii dialogului social, ca să putem constitui din nou acel contact la nivel de sector și national și să se aplice toate drepturile minimale în scoietățile comerciale. Cerem de asemenea stoparea exporturilor de cereale și refacere stocurilor interne. După cum se observă, din cauza războiului a scăzut nivelul de trai, la fle puterea de cumpărare și pețurile s-au aliniat la nivel European, în timp ce salariile… Este primul miting din 2019 până acum” ne-a declarat ieri, liderul Sindicatului Automobile Dacia, Viorel Ungureanu.

Sindicaliștii nu au fost invitați la discuții cu ministrul Economiei

Altfel, ieri la Uzina Dacia a avut loc o vizită de lucru a MInistrului Economiei, Florin Spătaru, la care reprezentanții Sindicatului nu au fost invitați să participe. ”Cred că vor să discute și cu angajatorul vis-à-vis de măsurile de sprijin ce ar putea fi luate. Nu particip la discuții, nu am fost invitat!” ne-a mai spus ieri liderul SAD, înainte de vizita Ministrului.  S.M.