Cântă la pian piese deosebit de grele

0



Frederick Ioan van Staden are 15 ani și este elev în București. Își dorește cu orice preț să câștige premiul cel mare pus în joc de emisiunea ,,Românii au talent”. Și are potențial maxim, pri­mind aprobarea juraților de a merge mai departe. Frederick i-a lăsat pe jurați cu gura căscată după ce a interpretat la pian o piesă care se studiază tocmai în anul trei de facultate. Vizibil emoționat Frederick a avut din sală susținerea părinților. Acesta este fiul Ralucăi van Staden, câmpulungeancă la ori­gini, cea care a inventat aparatul de detectat cancerul în 5 minute, provenind dintr-o fami­lie de profesori – mama, Valeria Ștefan, profesor de limba română și poetă, tata, Ion Ștefan profesor de chimie, familie în care arta și știința se îmbină în mod perfect.


La rândul ei Raluca Van Staden a îmbinat atât de armonios știința și arta, chimia și pianul/compoziția muzicală. Iată ce declară cercetătoarea câmpulungeancă:
,,Dacă la început singurul meu prieten era pianul, din prima săptămână de liceu am des­coperit frumusețea chimiei și treptat timpul a început să fie împărțit între pian și tratatele de chimie ale profesorilor Nenițescu, Brezeanu, Negoiu. Barierele dintre știința și artă au dispărut și am înțeles că pentru a cânta bine la pian este necesară o înțelegere “științifică” a partiturii muzicale, iar pentru a găsi soluția optimă în chimie trebuie un dram de artă.
Nu cred că a fost o întâmplare faptul că primul premiu câștigat dupa admiterea la Facultatea de Chimie (fiind admisă pe locul 4 la secția de Chimie) a fost la un concurs de pian, desfășurat între toate facultățile de profil din țară. În continuare, după prima sesiune de examene terminată cu notă maximă am început pregătirea la pian cu prof dr Georgeta Ștefănescu Barnea. În 1991 am fost admisă la Universitatea Națională de Muzică din București, unde am ­studiat pianul la clasele profesorilor Georgeta Ștefănescu-Barnea și Remus Manoleanu și compoziția muzicală la clasa profesorului Dan Dediu. În 1992 am terminat ca șefă de promoție Facultatea de Chimie din București, iar în 1997 am susținut teza de doctorat în domeniul chimiei analitice (bazată pe 18 lucrări publicate în reviste ISI) și masterul în compoziție muzicală cu un Oratoriu pentru Soliști, cor și orchestră după versurile lui Ion Barbu, După melci.
La plecarea ca postdoc cu o bursă de prestigiu oferită de Universitatea din Pretoria (1 februarie 1998) aveam peste 30 de lucrări publicate/acceptate în reviste ISI, o carte trimisă la CRC Press spre publicare, un premiu internațional prestigious – Wilhelm Simon award oferit de ICSC – World Laboratory Lausanne, Switzerland, recitaluri de pian și concerte cu orchestra, comp­oziții cântate de soliști de prestigiu în cadrul concertelor claselor de compoziție și transmise la radio, înregistrări de recitaluri de pian la radio și TV.
La Pretoria, pianul și chimia s-au îmbinat perfect, pe lângă activitatea de cercetare și didactică, având și numeroase recitaluri de pian, muzica de cameră (cu Cristina Anghelescu și alți violoniști români). Fondurile alocate cercetării au făcut posibilă dezvoltarea mea profesională, prin achiziționarea reactivilor și aparaturii necesare cercetării și acordarea unor burse de studii la nivel de asistent de cercetare/master/doctorat care au făcut posibilă crearea primului meu grup de cercetare în domeniul bioanalizei.
În 2007 m-am întors în România cu familia (soțul meu, Jacobus Frederick van Staden – specialist recunoscut pe plan mondial în domeniul sistemelor în flux și cu băiatul nostru Frederick Ion van Staden) și cu o experiență extraordinară în managementul activităților de cercetare și didactice. În martie 2007 am fost angajată la Laboratorul de Electrochimie al Institutului de Cercetare pentru Electr­ochimie și Materie Condensată, laborator care datorită câștigării unui proiect care ne-a dat posibilitatea să achiziționăm instrumente se numește acum Laboratorul de Electrochimie și PATLAB – un laborator modern în care media de varsta este de 30 de ani. La sfârșitul anului 2007 s-a născut Maria Louisa van Staden.
Proiectele de cercetare câștigate prin competiții naționale/internaționale au contribuit la dezvoltarea și validarea a peste 200 de senzori pentru analiză biomedicală, mulți dintre acesția fiind dedicați detecției timpurii a cancerului”, a declarat Raluca van Staden. Bogdan Radu