- Din punctul meu de vedere
Primarul Piteștiului a mutat Simfonia Lalelelor din centru în Luncă deoarece este un Om din Vest.
În Vest, pe primul loc sunt oamenii, nu clasa politică, cetățenii, nu administrația, natura, nu betoanele, tinerii, nu părinții lor, normalitatea, nu festivitatea.
Această deplasare a Simfoniei în afara centrului administrativ este un simbol al faptului că Primăria se depolitizează, iar primarul renunță la profilul omului gospodar pentru a fi un manager al comunității în sensul secolului XXI. De aici, o serie de consecințe printre care aș enumera:
– Dizolvarea frăției dintre administrație și partenerii comerciali ai Primăriei.
– Supremația legii în fața elitei locale și a oricăror jocuri de interese.
– Renunțarea la profilul edilului nădușit, iubitor de lozinci și pupături, care trece printre oameni ca un vătaf providențial. Dimpotrivă, primarul este pe cât de ferm, pe atât de discret, ideea de paradă îi e străină, iar egalitatea dintre cetățeni devine valoare principală.
Cristian Gentea are exact profilul oricărui edil din Occident, în fața căruia prevalează metoda, nu propaganda. Pe de altă parte, este de observat că primarul nu și-a rătăcit drumul și nu a luat-o pe cărări neomarxiste. Este un român care își iubește țara, un creștin ortodox care nu se jenează să își facă cruce, un conservator cu mintea deschisă la spiritul vremii.
Repet, primarul este un Om din Vest.
Insist pe acest lucru, adică pe profilul lui Cristian Gentea, pentru a-i avertiza pe toți cei care au de a face cu Primăria că s-a schimbat omul și s-au schimbat metodele, țintele și exigențele. De altminteri, s-a văzut deja cum se lucrează, dezvoltatorii trebuie să reintre în legalitate, recepțiile lucrărilor se fac după îndeplinirea parametrilor proiectelor, improvizațiile comerțului stradal și-au trăit traiul, kitish-ul este obligat să plece din municipiu.
În același timp, Cristian Gentea știe că nu toată lumea îi seamănă și nu toți pot să îl urmeze, că este nevoti să lucreze cu o majoritate politicianistă în Consiliul Local, că funcționarii sunt români, nu austrieci sau englezi, drept pentru care ajustările sunt mereu necesare.
Ajustările, nu compromisurile !
Este interesant de observat că abia acum se relevă de ce Cristian Gentea a optat pentru Lucrețiu Tudor pentru postul de city manager și pentru Cristina Munteanu pentru acela de consilier pe probleme de comunicare.
Omul din Vest și-a dorit colaboratori care să se apropie de profilul său, de valorile sale, și s punând acest lucru atrag atenția tuturor că nu se vor putea apropia de Cristian Gentea dacă vor fi balcanici, mioritici sau cum doriți să spuneți.
Ați observat, desigur, că această ediție a Simfoniei s-a delimitat de celelalte prin eliminarea discretă a pesedismului de timp vechi. Desigur, Cristian Gentea este un pesedist, dar nu un baron. Mărturisesc că l-aș fi văzut mai potrivit la liberali, dar din păcate, de-a lungul istoriei recente, PSD a fost partidul care a atras valori, nu PNL.
Să fie bucuros PSD că are un primar pe profilul Omului din Vest.
Desigur, această Simfonie a fost racordată la spiritul timpului, dar în niciun caz nu a fost perfectă. Primarul nu a avut încă timpul administrativ și financiar necesar pentru a amenaja parcul din Luncă în așa fel încât să fie, mutatis mutandis, un Hyde Park piteștean.
Sunt sigur că o va face.
Ceea ce spun eu au spus toți cei cu care am stat de vorbă. Am observat că inclusiv Alina Gorghiu, șefa de conjunctură a PNL Argeș, celebră prin obstinația cu care se lasă insultată pe Facebook, a dorit să remarce noul spirit al manifestării, adăugând însă că și liberalii săi au contribuit la această shimbare. Îi dau dreptate, liberalii au criticat 30 de ani organizarea Simfoniei, dar nici nu au venit cu un alt proiect.
De criticat e ușor, creativitatea e mai dificilă.
Cred că această a 45-a ediție a Simfoniei Lalelelor anunță o schimbare pe mai multe paliere ale vieții politice și administrative din Argeș. Conservatorismul prea exagerat va lăsa locul unei atitudini mai europene, mai relaxate ideologic și axiologic. Politicianismul va deveni din ce în ce mai desuet și mai inacceptabil, politicul se va apropia mai mult de tehnocrație.
Pentru că e criză, iar ziua de mâine nu se anunță foarte însorită. Pentru că avem război la graniță, nu ne putem bucura atât cât ar fi meritat de faptul că cineva a deschis larg ferestrele Piteștiului spre Europa.
Cine ?
Cristian Gentea, Omul din Vest.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)