Localizarea crapilor în funcție de tipul de apă(I)

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În ediția de astăzi vă vom prezenta prima parte din ”Localizarea crapilor în funcție de tipul de apă pe care pescuim” . Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, campion național la crap, specialistul crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-ul de profil din România.
Apele pe care pescuitul la crap este posibil pot fi divizate în mai multe tipuri. Localizarea crapilor se va face diferit în funcție de specificul apei pe care intenționăm să pescuim. Așadar, acest capitol îsi propune analizarea modului în care caracteristicile apelor influențează localizarea crapilor și comportamentul lor.

Bălți / lacuri private cu reținere

Bălțile și lacurile private cu reținere se împart în 2 categorii. Prima categorie este reprezentată de apele cu structură regulată, de obicei artificiale (amenajate de om), fiind totodată și cele mai multe la număr. A doua categorie o constituie apele cu un specific sălbatic, cu multe structuri, variații de adâncime, șamd., fiind formate de obicei pe cale naturală. Această diferențiere este necesară deoarece localizarea crapilor va diferi semnificativ în rândul fiecărui tip de apă existând anumite particularități.
Localizarea pe bălți cu structură regulată
Cum arată o astfel de baltă? Aceste ape au adesea o formă ovală, alungită. Adâncimea apei este una constantă, singura diferență de nivel fiind canalul drenor (canal cu rol de a aduna peștii în momentul secării băltii). Pe margini uneori vom găsi stuf sau copaci, fiind locuri ideale pentru pești. Așadar localizarea crapilor pe aceste bălți se va face în funcție de o serie de factori, pe care ar trebui să îi avem în vedere cu ocazia fiecărei partide precum : direcția vântului, presiunea pe baltă, pescuitul pe unul sau ambele maluri.
Vântul va împinge cu siguranță crapii către un capăt sau altul al băltii. Spre exemplu dacă direcția vântului este V – E, crapii se vor deplasa către extremitatea din est. Prin urmare, alegerea locului de pescuit ar trebui să țină cont în primul rând de acest crieriu.
Presiunea pe baltă, în special în zilele de weekend, influențează comportamentul crapilor. Adesea mustăcioșii vor avea tendința de a se retrage pe zonele mai liniștite. Așadar, în astfel de zile există posibilitatea ca locurile consacrate de pe baltă să nu prindă, în timp ce zonele mai slabe să fie mult mai productive datorită liniștii.
Pescuitul pe unul sau ambele maluri implică o localizare diferită a crapilor. Dacă se pescuiește doar pe un singur mal, crapii se vor refugia adesea către malul opus, zonă unde se vor simți cel mai confortabil. Un plus în astfel de cazuri îl pot reprezenta stuful sau copacii, structuri care pot oferi hrană naturală la un moment dat peștilor. Pescuitul pe ambele maluri va determina o localizare a crapilor către jumătatea bălții, areal în care peștii vor ști că li se oferă mâncare de către pescari în mod constant.
Adineaori menționasem existența unui canal drenor. Crapii îî putem găsi adesea la bazele canalui, mai rar în interiorul acestuia.
În canalul drenor de obicei se adună diverse resturi, mâl, gunoaie, etc. obstacole care împiedică prezentarea corectă a unei monturi, crapii găsind momeala de cârlig mult mai greu. Prin urmare, nu ezitați să pescuiți la baza canalului drenor, și nu uitați de folosirea plutei de marker pentru a-l identifica.

Localizarea pe bălți cu specific sălbatic

Bălțile și lacurile cu specific sălbatic sunt acele ape formate natural, dar care între timp au ieșit din circuitul apelor publice, fiind patronate sau concesionate. Structura rămâne aceeași, singurele modificări aduse unor astfel de ape fiind amenajarea locurilor de pescuit și populările regulate menite să crească densitatea de pește.
Spre deosebire de bălție cu structură regulată, localizarea crapilor pe cele semi-sălbatice va fi mult mai dificilă. Existența structurilor și variațiile de adâncime vor influența vizibil comportamentul crapilor. De asemeni, aceștia vor avea mai multe ascunzători și zone de refugiu.
Ce ar trebui să avem în vedere atunci când cautăm crapii pe o astfel de apă? În opinia mea, ordinea ar fi următoarea : alegerea adâncimii apei și structurilor pe care vom pescui în funcție de anotimp, direcția vântului și evitarea zonelor aglomerate de pescari.

Localizarea pe balastiere

Balastierele sunt ape formate în aproprierea albiei râurilor în urma exploatării unor resurse naturale precum : nisip, pietriș, șamd. Deși create artificial, aceste ape sunt populate de regulă cu pești sălbatici din proximitatea râurilor în care se află. Specificul balastierelor este reprezentat de diferențele considerabile de adâncimi, substrat neregulat, existența structurilor, ape limpezi, și pești foarte precauți.
Din punctul meu de vedere pescuitul pe aceste ape este unul ce posedă un farmec aparte. Localizarea crapilor și alegerea corectă a locului de pescuit reprezintă cheia partidelor de pescuit pe balastiere.
Localizarea crapilor se va face în primul rând în funcție de anotimp, pești având anumite preferințe clare în ceea ce privește adâncimile pe care se vor afla. Locurile de interes pentru crapi vor fi cele în care vor găsi hrană naturală și cele cu structuri submerse, pentru adăpost.
Pescuitul plantat și folosirea unui sonar constituie un mare avantaj în localizarea crapilor pe balastiere, unde de multe ori este necesar un pescuit de mare precizie.  M.D.