Biserica s-a implicat

0
  • Acte caritabile înainte și după Paște



Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a organizat înainte și după Paște o serie de activități de ajutare a argeșenilor aflați în suferință și nevoi, în tot județul.  


O primă astfel de acțiune a avut loc în câteva cătune izolate din comuna Uda, din cadrul Protoieriei Pitești. Reprezentanții așezământului, Sfinții Împărați din Pitești, au împărțit daruri materiale, care au constat în: alimente, dulciuri, haine noi, jucării, produse igienico-sanitare, la cei 57 de elevi din catunele: Romana, Braniste, Ciorâca, Valea Negrului. ”Viața este deosebit de grea pentru semenii noștri din aceste zone, unii împovărați de singurătate și de boală, iar majoritatea locuințelor din zonă nu sunt racordate la utilități, sunt oameni care nu au nici măcar electricitate. Din cauza condițiilor vitrege, satele au rămas fară tineri, iar media de vârstă este de peste 70 de ani.

Puținii copii care locuiesc aici străbat peste 4-5 km pe jos, prin pădure, până la școală. Mulți dintre locuitorii rămași sunt singuri, nu mai au rude în viață” au spus preoții care au organizat acțiunea. De asemenea, la „Secția de nou-născuți” a Spitalului Județean au fost lăsate daruri (hăinuțe noi, pampers, fructe, apă, produse igienico-sanitare și de îngrijire) pentru mame și nou-născuți. În plus, 15 familii nevoiașe din care provin copiii de la Centrul After School „Sfântul Vasile cel Mare” al Asezamântului, au primit daruri care au constat în haine noi, alimente, fructe, produse de igiena și curățenie, precum și daruri duhovnicești de icoane și carte de rugăciune.

Masă pentru bătrânii de la Centrul Medico Social Dedulești

Arhiepiscopia prin Sectorul Social, Filantropic și de Misiune, a organizat și o acțiune socială în care părintele slujitor Iriminescu Tiberiu de la parohia Valea Mare, protoieria Topoloveni, a vizitat familiile cu venituri modeste, cărora le-a oferit pachete cu alimente. În schimb, părintele Casian Crețu, starețul Mănăstirii Glavacioc, a fost alături de cei care se află în diferite suferințe trupești și sufletești, dăruindu-le alimente pentru masa de sfintele sărbători pascale. Nici bătrânii din centrele special amenajate nu au fost uitați. Astfel, începând cu anul 2010, în mod neîntrerupt, parohiile Dedulești, Vărzaru, Morărești, și Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Nectarie din Protoieria Pitești, reprezentate de preoții: Băluță Nicolae Mădălin, Tache Cosmin, Vladu Popa Victor și Duminică Marin Octavian, dăruiesc alimentele pentru această perioadă sfântă, celor 35 de persoane care se află în Centrul Medico Social Dedulești. Această acțiune a început la inițiativa preotului paroh Băluță Nicolae Mădălin de la Parohia Dedulești, în baza parteneriatului existent între parohie și UAMS Dedulești.

Bucurii pentru copii

Au fost daruri și pentru cei încercați, din parohia Bătușari, Protoieria Curtea de Argeș. Arhiepiscopia a desfășurat aici o acțiune de întrajutorare în care părintele Ungurenuș Florentin de la parohia Bătușari, protoieria Curtea de Argeș, a dăruit alimente pentru cei aflați în lipsuri și încercări. În schimb s-au văzut zâmbete de copii în parohia Smei, Protoieria Costești. Aici părintele slujitor Ștefan Viorel, a dăruit unei familii cu 3 copii, haine, alimente și dulciuri. În plus, parohia Stănești, protoieria Curtea de Argeș a fost și ea alături de copii, părintele Preda Ion Alen a fost prezent în mijlocul copiilor din parohie, cărora le-a oferit dulciuri și ouă roșii. S.M.