Două bufnițe îmbufnate au stricat sărbătoarea fotbalului piteștean

24
0
  • Din punctul meu de vedere



Cineva a reușit să scoată echipa F.C. Argeș, cel puțin parțial, de sub supravegherea primarului Cristian Gentea, iar ceea ce se întâmplă șochează opinia publică din Pitești. Oameni pasionați sau nu de fotbal au ajuns să se întrebe de ce s-a ajuns la umilință, de ce chiar în ziua în care clubul aniversa 50 de ani de la câștigarea primului titlu național, echipa lui Prepeliță pierdea cu 0 -6 meciul cu C.F.R. Cluj.


Nu am pretenția că am descoperit adevărul, însă ipoteza mea este că totul a început cu o campanie în presa sportivă de la București prin care i se reproșa primarului, în mod absurd, că supraveghează bunul mers al echipei de fotbal. Absurd, deoarece fiind vorba despre bani publici investiți în sport, primarul are obligația de a urmări ca sumele alocate să aducă performanță sportivă, mândrie în comunitate și spirit colectiv.
De ce a marșat o parte a presei sportive în această direcție ? Pot fi o mie de răspunsuri, al meu este că oameni cu bani, deranjați de noua disciplină și de legalitatea impuse la Primărie, au stimulat financiar o campanie împotriva primarului, îndemnându-l să stea departe de echipa de fotbal, pe motiv că un edil are alte probleme de rezolvat. S-a creat astfel o ruptură psihologică între managerul echilibrat Cristian Gentea și cuplul de amici Vlădoiu – Prepeliță.
În marea lor naivitate, Vlădoiu și Prepeliță au crezut că primarul le ia din autoritate și cu cât va fi ținut mai la distanță, cu atât vor fi ei mai performanți.
Am spus naivitate ?
Poate mă înșel, poate că a fost vorba despre interese, despre dorința celor doi de a face legea la club. Nu fac procese de intenție, dar realitatea este că cei doi au devenit tot mai bosumflați, mai autoizolați, mai încrezuți. Eșecurile au început să fie la ordinea zilei, culminând cu dezastrul moral de sâmbătă seara.
De ce a acceptat primarul Cristian Gentea să intre în acest joc ale cărui rezultate negative erau previzibile ? Pentru că nu te poți bate cu o presă și un public care începuseră să facă din tânărul Prepeliță un idol, un vițel de aur. ”Prepe” era văzut conducând echipe mari, poate chiar Naționala, deși nu are Licența Pro, iar F.C. Argeș reprezintă o echipă folosită pentru a se califica la locul de muncă.
Pentru că riscul retrogradării era exclus, fiindcă investiția nu era pusă în pericol, Cristian Gentea a mers pe principiul că cel mai inteligent cedează și că fiecare pasăre pe limba ei piere.
Să vedem acum ce s-a întâmplat sâmbătă.
Dintr-un profund respect față de ceea ce înseamnă F.C. Argeș în istoria fotbalului, Primăria a aniversat 50 de ani de la cucerirea primului titlu de campioană. Au fost invitați jucătorii și antrenorii care au realizat această performanță, iar fiindcă unii nu mai sunt printre noi, au fost poftiți la ceremonie membri ai familiei, soții, copii, nepoți.
A fost una dintre cele mai emoționante omagieri publice pe care le-am văzut în viața mea. Oameni cu părul alb, unii aduși de spate, doamne venerabile și urmași de diferite vârste au primit diplome și tricouri ale echipei de azi. Au rostit discursuri calde Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste, precum și alte personalități ale fotbalului românesc. Văzând lucrarea nemiloasă a timpului, am frisonat, dar am fost fericit să observ că o generație poate transmite mândrie și fericire altor generații.
După ce minunatul eveniment organizat de Cristian Gentea a luat sfârșit, protagoniștii s-au așezat în tribună pentru a urmări meciul urmașilor de azi ai marelui Dobrin.
Gentea își îndeplinise menirea, urma să arate ce poate Prepeliță.
Prepeliță a putut doar să ne facă de râs, iar comentariile suporterilor, postate pe internet, au fost grăitoare. Lumea i-a cerut primarului să se implice.
Se spune că la fotbal se pricepe oricine. Corect ! Nu discutăm însă despre fotbalul în sine, ci despre impactul fotbalului asupra imaginii Piteștiului și asupra opiniei publice locale.
Izolați și autosuficienți, Vlădoiu și Prepeliță nu au înțeles că sâmbătă era nevoie să vină cu partea lor de performanță la aniversarea succesului de acum o jumătate de secol. Să aducă măcar partea lor de implicare.
Nici vorbă de așa ceva. Cu o dezinvoltură vecină cu nesimțirea, echipa s-a făcut și ne-a făcut pe toți de râs. Presa sportivă a ținut să puncteze dezastrul și l-a lăsat în pace pe primar.
”Andrei Prepeliță continuă la echipă, nu se pune problema să schimbăm antrenorul, va semna prelungirea contractului”, a declarat Vlădoiu la „Digi Sport Special”.
Îmi pare rău, dar opinia mea, strict personală, așadar subiectivă, este că se pune problema dacă nu a schimbării, măcar a unei analize la sânge a activității lui Prepeliță și a lui Vlădoiu. Ar fi de văzut dacă nu cumva izolarea și îngâmfarea sunt un rezultat al faptului că li s-au urcat laudele la cap. Poate că metodele lor nu sunt chiar perfecte, poate că ar trebui să nu fie un fel de stat în stat, că altfel nu pot să mă exprim.
La această oră, Prepeliță și Vlădoiu seamănă cam mult cu două bufnițe îmbufnate.
Pe stema Piteștiului nu există bufnița, ci vulturul.
Primarul Cristian Gentea a lăsat bufnițele să își arate valoarea, dar este momentul să ia din nou frâiele în mâini așa cum a făcut-o când echipa a promovat.
F.C. Argeș este echipa Primăriei, a Piteștiului, nu a presei sportive, nu a constructorilor infractori, nu a calomniatorilor și bârfitorilor de conjunctură.
Nu a bufnițelor talentate sau doar cu talente.
Părerea mea.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)


24 COMENTARII

  1. Nu inteleg un lucru: de ce se baga un cetatean din Albota, care plateste taxe si impozite la Albota, sa le spuna celor din Pitesti pe ce e bine sa-si cheltuiasca taxele si impozitele lor? Contribuie bugetul primariei din Albota cu ceva la milioanele de euro pe care le consuma Gentea pentru echipa asta?

  2. Daca F.C. Arges face performanta (de exemplu: promovarea in Divizia A, rebotezata „Liga 1”, cu ceva timp in urma) – meritul este al lui Gentea.
    Daca F.C. Arges joaca prost, vina este a antrenorului sau a tehnicienilor – in sfarsit, a oricui altcuiva decat a primarului.

    Daca peste 2-3 saptamani F.C. Arges va castiga in deplasare – ghiciti al cui va fi meritul!

  3. Cand Prepelita a preluat echipa cu vreo 4 puncte dupa 10 etape si a reusit imposibilul, salvarea de la retrogadare, filozoful Smeoreanu a tacut malc. Tot mut a fost si cand, in primavara, a mai fost consemnata o minune, calificarea in play-off, in detrimentul unor formatii cu pretentii ca Rapid, Sepsi sau Botosani. Rectific, atunci a amintit de intalnirea nocturna de la Primarie, cu Gentea erou principal!
    Ca exista o diferenta de valoare intre primele trei echipe si restul, e evident: in ultimele 5 etape Argesul a luat 3 puncte, Farul 4 puncte iar Voluntariul 1 punct.
    Iar sa devii cronicar sportiv doar ca sa-l perii pe Gentea, sa arati ca esti o sluga credincioasa, deja e mult prea mult. Si sunt convins ca nu-i face primarului un serviciu, ba din contra!

  4. Dara, cine i-a pus sa serbeze de-a proastelea/’nainte de joc … victoria ?!
    In antichitate, adevaratii razboinici plecau pe muteste si … se’ntorceau cu surle .

    • M-am exprimat impotriva perierii politicianului care se pretinde priceput si la fotbal.

      Dar cum vezi mata lucrurile?
      Sa cheme toti invitatii la meci si, daca iese victorie, sa sarbatoreasca nu stiu ce jubileu, iar daca pierde Argesul la scor… sa ii trimita acasa!?

  5. Bre, ia lăsați vrăjeala! Vlădoiu și Prepeliță sunt niște neica nimeni, echipa nu joacă nimic, am avut noroc cu arbitrul chior în meciul cu Botoșanii, altfel, cine știe…
    Eu am fost fericit cu Prințul din Trivale, cu mult deasupra regelui trist, certăreț și cam naiv.
    Vlădoiu, un fost bun fotbalist, dar degrabă iubitor de cartonaș roșu american, nu la are cu organizarea și antrenoratul. Prepeliță este doar fiul lui taică-său.
    F.C. Argeș, ce a fost și ce a ajuns!
    P.S. Dacă ia cupa, îmi pun cenușă în cap…dar nu cred…

        • Nu-i mai injurati, sunt prostii din tabara vladoiu-prepelita, au facut din aceasta echipa o paparuda. Afara cu ei. Huoooooo, ca noi va platim, hotilor.

          • Nu prea inteleg, voi astia din tabara pro Smeoreanu-Gentea sau anti Vladoiu-Prepelita, nu vi se pare ca uitati un lucru? Faptul ca managementul miraculos al risipitorului de bani publici, adica Gentea, este cel care a dus catre ceea ce vedem azi? Adica, dupa o prima de 350.000 de euro si sub pavaza unui contractel de publicitate cu firmulita din Albota, nu era normal sa vedem un 0-6? Ce, e suficient sa fii primar sau „editorialist” cu solda de la partid ca sa schimbi realitatea?

  6. Dragilor,
    Nu stiu cine este de vina. Un singur lucru stiu insa foarte bine. Echipa aceasta nu joaca fotbal.
    Ceva trebuie sa se intample : ori antrenor ori jucatori.

    • Ori retragerea finanțării din bugetul local; dacă vor să prindă muște, să o facă pe banii lor, nu pe ai noștri. Vorba lui Eugen Barbu, chelneri de bacșișuri mici…
      Gentea, ai priceput?
      P.S. Poate chiar o să dau în judecată Consiliul Local pentru proastă gestionare a bugetului. Mă mai gândesc.

      • „După ce minunatul eveniment organizat de Cristian Gentea a luat sfârșit, protagoniștii s-au așezat în tribună pentru a urmări meciul urmașilor de azi ai marelui Dobrin.
        Gentea își îndeplinise menirea, urma să arate ce poate Prepeliță”.
        „Profesioniștii în fotbal” organizează „minunatul eveniment” și își îndeplinesc menirea, iar cei care au făcut toată viața lor de până acum parte din fenomen (demonstrând tot ce au putut) sunt singurii vinovați (nici vorbă de jucători, , forța clubului în comparație cu competitorii din play-off).
        Cum rămâne cu profesionalizarea, expertiza, cu „diplomele” în fotbal?

  7. Il rog pe d-l Smeoreanu sa scrie cat mai multe articole pe tema fotbalului.
    Nu de alta dar observ ca sunt atâția specialiști comentatori încât ar fi păcat sa se risipească o groaza de talente nedescoperite pana acum.
    Peste o vreme…putem trece la agricultura !

    • Oricum Domnul Smeoreanu se pricepe la toate, similar cu Cârmaciu’ de dinainte… Dar asta se cam bate cap în cap cu expertiza (CV, diplome, medii de absolvire, note, etc.) într-un domeniu de activitate, clamată ultima dată de curând.
      Cum se spune, la fotbal și la politică se „pricepe” oricine, așa că există exprimări.

    • Esti in eroare stimate CVtitor! Smeoreanu scrie articole pe tema fotbalului doar cand trebuie sa-l scoata contractual basma curata pe Gentea. Cat despre ideea de „specialisti-comentatori”, cred ca nu intelegi internetul, rubrica de comentarii este libera tuturor, e interesant sa citesti acolo opinii neconstranse de contracte, obligatii, partide, etc… La capitolul acesta esti la fel de confuz precum „ziaristul” care coboara deseori in rubrica sub anonimat pentru a-si injura comentatorii. Nici tu nu intelegi internetul, singura lume cu adevarat libera de pe planeta… Tin minte, nu demult, cum „maestrul editorialist” intra in rubrica asta sub anonimat si incerca sa-i goneasca pe unii comentatori, amenintandu-i (alo, Clevetici, iti mai aduci aminte?) cu desfiintarea… Ce nu inteleg eu, este de ce propagandistul erijat in „editorialist” nu procedeaza precum ala pe care s-a laudat ca-l simpatizeaza, adica Putin. Sterge, frate, direct, comentariile care nu-ti convin, un administrator de site bunicel poate face asta imediat, inainte sa apara, ce te mai obosesti sa iti injuri comentatorii incomozi?

      • Sincer, nu m-am prins ca printre comentatorii anonimi ar fi si d-l Smeoreanu.
        Am subliniat intotdeauna si repet acum:

        Ziarul Curierul este printre putinele din presa online care permite cititorilor sa comenteze fara prea multe formalitati (nu iti trebuie cont pe site, cont de Facebook sau altceva) si publica toate comentariile (chiar si cu injuraturi).

        Bravo Curierului pentru libera exprimare a cititorilor!

        Pentru orientarea politica a ziarului si a d-lui Smeoreanu – am avut ocazia de multe ori sa o critic si niciodata nu mi s-au cenzurat comentariile.

  8. Pt. cel ce-si zice Bonboni:

    As putea sa-ti ofer o replica tăioasa pentru ca am si cuvintele si argumentele necesare. Doar spre cunoștința ta, am înțeles/utilizat internetul încă de pe vremea când tu învățai sa faci primii pași nesusținut.
    Confuz nu sunt si nici nu am fost vreodată dar, ținând cont de multitudinea cuvintelor utilizate de tine iți recomand sa te programezi pentru o consultație la psihiatrie.
    Inutil sa continui, n-am de ce, cu cine si pentru ce.

  9. Asta a fost…niciun Haplea în chiloți de la această echipă minusculă nu mi-a dat ocazia sa-i spun ,,iartă-mă Rodioane!”. Rușine! Demisia! Eliminarea finanțării de la C.L.! Renunțarea la denumirea primului club de fotbal din România! Săracu’ Gicu. Râde plângând, acolo, sus.

Comentariile sunt închise.