- Din punctul meu de vedere
Cineva a reușit să scoată echipa F.C. Argeș, cel puțin parțial, de sub supravegherea primarului Cristian Gentea, iar ceea ce se întâmplă șochează opinia publică din Pitești. Oameni pasionați sau nu de fotbal au ajuns să se întrebe de ce s-a ajuns la umilință, de ce chiar în ziua în care clubul aniversa 50 de ani de la câștigarea primului titlu național, echipa lui Prepeliță pierdea cu 0 -6 meciul cu C.F.R. Cluj.
Nu am pretenția că am descoperit adevărul, însă ipoteza mea este că totul a început cu o campanie în presa sportivă de la București prin care i se reproșa primarului, în mod absurd, că supraveghează bunul mers al echipei de fotbal. Absurd, deoarece fiind vorba despre bani publici investiți în sport, primarul are obligația de a urmări ca sumele alocate să aducă performanță sportivă, mândrie în comunitate și spirit colectiv.
De ce a marșat o parte a presei sportive în această direcție ? Pot fi o mie de răspunsuri, al meu este că oameni cu bani, deranjați de noua disciplină și de legalitatea impuse la Primărie, au stimulat financiar o campanie împotriva primarului, îndemnându-l să stea departe de echipa de fotbal, pe motiv că un edil are alte probleme de rezolvat. S-a creat astfel o ruptură psihologică între managerul echilibrat Cristian Gentea și cuplul de amici Vlădoiu – Prepeliță.
În marea lor naivitate, Vlădoiu și Prepeliță au crezut că primarul le ia din autoritate și cu cât va fi ținut mai la distanță, cu atât vor fi ei mai performanți.
Am spus naivitate ?
Poate mă înșel, poate că a fost vorba despre interese, despre dorința celor doi de a face legea la club. Nu fac procese de intenție, dar realitatea este că cei doi au devenit tot mai bosumflați, mai autoizolați, mai încrezuți. Eșecurile au început să fie la ordinea zilei, culminând cu dezastrul moral de sâmbătă seara.
De ce a acceptat primarul Cristian Gentea să intre în acest joc ale cărui rezultate negative erau previzibile ? Pentru că nu te poți bate cu o presă și un public care începuseră să facă din tânărul Prepeliță un idol, un vițel de aur. ”Prepe” era văzut conducând echipe mari, poate chiar Naționala, deși nu are Licența Pro, iar F.C. Argeș reprezintă o echipă folosită pentru a se califica la locul de muncă.
Pentru că riscul retrogradării era exclus, fiindcă investiția nu era pusă în pericol, Cristian Gentea a mers pe principiul că cel mai inteligent cedează și că fiecare pasăre pe limba ei piere.
Să vedem acum ce s-a întâmplat sâmbătă.
Dintr-un profund respect față de ceea ce înseamnă F.C. Argeș în istoria fotbalului, Primăria a aniversat 50 de ani de la cucerirea primului titlu de campioană. Au fost invitați jucătorii și antrenorii care au realizat această performanță, iar fiindcă unii nu mai sunt printre noi, au fost poftiți la ceremonie membri ai familiei, soții, copii, nepoți.
A fost una dintre cele mai emoționante omagieri publice pe care le-am văzut în viața mea. Oameni cu părul alb, unii aduși de spate, doamne venerabile și urmași de diferite vârste au primit diplome și tricouri ale echipei de azi. Au rostit discursuri calde Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste, precum și alte personalități ale fotbalului românesc. Văzând lucrarea nemiloasă a timpului, am frisonat, dar am fost fericit să observ că o generație poate transmite mândrie și fericire altor generații.
După ce minunatul eveniment organizat de Cristian Gentea a luat sfârșit, protagoniștii s-au așezat în tribună pentru a urmări meciul urmașilor de azi ai marelui Dobrin.
Gentea își îndeplinise menirea, urma să arate ce poate Prepeliță.
Prepeliță a putut doar să ne facă de râs, iar comentariile suporterilor, postate pe internet, au fost grăitoare. Lumea i-a cerut primarului să se implice.
Se spune că la fotbal se pricepe oricine. Corect ! Nu discutăm însă despre fotbalul în sine, ci despre impactul fotbalului asupra imaginii Piteștiului și asupra opiniei publice locale.
Izolați și autosuficienți, Vlădoiu și Prepeliță nu au înțeles că sâmbătă era nevoie să vină cu partea lor de performanță la aniversarea succesului de acum o jumătate de secol. Să aducă măcar partea lor de implicare.
Nici vorbă de așa ceva. Cu o dezinvoltură vecină cu nesimțirea, echipa s-a făcut și ne-a făcut pe toți de râs. Presa sportivă a ținut să puncteze dezastrul și l-a lăsat în pace pe primar.
”Andrei Prepeliță continuă la echipă, nu se pune problema să schimbăm antrenorul, va semna prelungirea contractului”, a declarat Vlădoiu la „Digi Sport Special”.
Îmi pare rău, dar opinia mea, strict personală, așadar subiectivă, este că se pune problema dacă nu a schimbării, măcar a unei analize la sânge a activității lui Prepeliță și a lui Vlădoiu. Ar fi de văzut dacă nu cumva izolarea și îngâmfarea sunt un rezultat al faptului că li s-au urcat laudele la cap. Poate că metodele lor nu sunt chiar perfecte, poate că ar trebui să nu fie un fel de stat în stat, că altfel nu pot să mă exprim.
La această oră, Prepeliță și Vlădoiu seamănă cam mult cu două bufnițe îmbufnate.
Pe stema Piteștiului nu există bufnița, ci vulturul.
Primarul Cristian Gentea a lăsat bufnițele să își arate valoarea, dar este momentul să ia din nou frâiele în mâini așa cum a făcut-o când echipa a promovat.
F.C. Argeș este echipa Primăriei, a Piteștiului, nu a presei sportive, nu a constructorilor infractori, nu a calomniatorilor și bârfitorilor de conjunctură.
Nu a bufnițelor talentate sau doar cu talente.
Părerea mea.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)