- Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit
Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Ponturi pentru o partidă reușită la crap” și ”Pachetul de nadă pentru o zi”. Informațiile sunt oferite de Vlăduț Mateianu, dublu vicecampion mondial alături de Echipa Senzor, manager Senzor Planet, specialistul crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-ul de profil din România.
1.INFORMAŢIILE
Sigur că informaţiile sunt importante şi au fost întotdeauna în întreaga istorie a omenirii. Dacă afli cât mai multe despre zona în care te afli este foarte bine, însă nu încerca să imiţi întocmai ceea ce au făcut alţi pescari înaintea ta. Dacă dai cu 4 lansete, să spunem, încearcă cel puţin cu două să fii inovativ.
2. SĂRITURILE
Săriturile crapilor sunt un semn foarte bun din mai multe puncte de vedere. În primul rând ele denotă o stare de dispoziție bună a peştilor, prin urmare şi un apetit de mâncare. Apoi, dacă ei sar în zona noastră, fireşte este bine că se află acolo. Atenţie, nu sunt puţine situaţiile în care dacă peştii sar la o anumită distanţă să nu se mai apropie sub nici o formă catre patul nostru de nadă.
3. STRUCTURILE VIZIBILE
Insule, insuliţe, plauri, stuf, copaci scufundati, etc. Nu mai este un secret pentru nimeni, dar dacă avem aşa ceva în zona noastră este foarte bine. Aceste structuri ţin peşte. Totuşi, trebuie să ne gândim şi cum scoatem crapii, nu numai să avem trasături. Pentru că le putem avea degeaba.
4. STRUCTURI INVIZIBILE
Adică submerse. Şi aceste structuri sunt foarte bune, poate chiar mai bune decât primele, cu condiţia să le indentificăm foarte precis (cu sonarul sau markerul). Nimic nu poate fi mai neplăcut decât să stăm cu montura aruncată într-o buturugă ramificată (de exemplu) aflată sub apă.
5. PRAGURILE
Adică diferenţele de nivel, rupturile de substrat. Pragurile sunt structuri productive şi cu cât sunt mai mari cu atât mai bine. Cele mai întâlnite sunt cele paralele cu linia malului (iar acolo este musai să încercaţi şi sus şi jos), însă cele mai bune sunt cele perpendiculare pe linia malului, astfel încât, să zicem, în stânga avem apă mică şi în dreapta apă adâncă.
6. MALUL CA STRUCTURĂ
În lipsa celor de mai sus, sigur că şi malul de vizavi poate reprezenta o structură foarte bună, cu condiţia să ajungem la el. Dacă avem posibilitatea (capăt de baltă, lipsa vecini, etc) chiar şi malul nostru ne poate ajuta. Nu ezitaţi să pescuiti pe lânga mal.
7. DEVERSORUL/CĂLUGĂRUL
Dacă ne aflăm în zonele în care apa intră sau iese dintr-un lac nu este rău deloc. Cu precizarea ca evoluţia nivelului apei este foarte importantă. Dacă apa creşte, crapii migrează înspre locul de unde vine apa, iar dacă scade ei coboară. Este o tâmpenie legenda populară că peştii nu se mai hrănesc dacă apa creşte sau scade. Numai că aceştia migrează.
8. ADÂNCIMEA APEI
Nu se poate spune niciodată dacă apa mică sau apa adâncă reprezintă soluţia câştigătoare. Totul depinde de momentul în care venim la pescuit. De asemenea, nu se poate spune nici că primăvara – apa mica şi vara – adâncă. Pe acest subiect este foarte mult de dezvoltat, însă important este să nu fie tratat axiomatic.
9. SONARUL
Sigur că este foarte bine dacă avem posibilitatea să ne scanăm locul de pescuit cu ajutorul sonarului. Atenţie însă, nu trebuie să urmărim peştii de pe ecran, ci adâncimile & structurile. Să anticipăm locurile de hrănire.
10. NOROCUL
Toate cele 9 puncte de mai sus nu mai au nicio valoare atunci când un pescar se aşează aiurea pe un loc, vrea să arunce o lanseta departe, dar o scapă aproape, lasă montura de crap acolo pe motiv de „hai să vedem ce se întâmplă, aşa a vrut D-zeu” şi prinde un crap de 20 kg.
Pachetul de nadă pentru o zi
Din experienţa acumulată de-a lungul timpului de specialistii de la crap mania.ro, cele mai mari şanse de reuşită pe o baltă clasică o are combinaţia: năditor plus cârlig mic cu ceva flotant. Concret, iată cam ce ar trebui să aibă un pescar în trusa de nade şi momeli, pentru o partidă de maximum 12 ore, atunci când apa este rece.
Nada năditor amix:
✒ 2-3 kg AMIX (aroma este inspirație personală. Eu recomand două tipuri: unul cu fructe, iar altul pe bază de făină de pește);
✒ un aditiv sau un sirop de porumb dulce de 250ml ca liant pentru nadă;
✒ porumb artificial senzor
✒ porumb artificial de calitate (Enterprise Tackle) – diverse mărimi și pop-up-uri de 6, 8 și 10mm. Nu le vom folosi pe toate într-o partidă scurtă, dar în trusa e bine să le avem în diverse combinații de culori, dimensiuni și arome pentru că nu se știe niciodată care merge cel mai bine;
✒ porumb moale de cârlig senzor
✒ porumb moale de cârlig, râme și viermuși. Dacă balta nu are fund mâlos atunci și cele din urmă sunt o variantă buna de încercat.
Combințiile de tip snowman între variantele de cârlig recomandate sunt ideale, obligatoriu de încercat.
Cum abordăm o astfel de partidă?
1. Căutăm cu ajutorul unui plumb și al unui marker un loc pe care vom pescui;
2. Lansăm în acea zonă si clipsăm firul în tamburul mulinetei;
3. Pe năditor folosim doar AMIX cu apă, ca nada să se desfacă rapid și să nădim local;
4. Schimbăm periodic, la maximum 30 de minute;
5. Adăugăm aditiv sau sirop de porumb dulce în nada doar după ce încep trăsăturile. Au rolul de a ține nada compactă, astfel încât peștele să aiba acces la momeala de cârlig.
Pentru o partidă în care temperatura apei este ridicată, atunci lucrurile și strategia diferă puțin.
În pachetul de nadă pentru o partidă de dimineață până seara ar trebui să avem:
✒ 2-3 kg AMIX (aroma este inspirație personală. Eu recomand două tipuri: unul dulce cu aroma de fructe, iar altul pe bază de făină de pește);
✒ seminte preparate senzor
✒ 2-3 kg de semințe preparate, pentru nădirea cu spombul pe zona aleasă.
✒ unul sau doi aditivi sau un sirop de porumb dulce de 500ml ca liant pentru nadă;
✒ pop-up senzor planet
✒ porumb artificial de calitate (Enterprise Tackle) – diverse mărimi și pop-up-uri de 6, 8 și 10mm. Nu le vom folosi pe toate într-o partidă scurtă, dar în trusa e bine să le avem în diverse combinații de culori, dimensiuni și arome pentru că nu se știe niciodată care merge cel mai bine;
✒ porumb floricele senzor
✒ porumb moale pentru cârlig, porumb floricele pentru firul de păr, boiliesuri și solubile de mici dimensiuni, dacă balta nu are nămol.
✒ montura snowman
De asemenea, combinațiile de tip snowman între variantele de cârlig recomandate sunt ideale, obligatoriu de încercat.
Pașii pe care trebuie să-i urmăm în această situație sunt următorii:
1. Căutăm cu plumbul și markerul un loc pe care vom plasa monturile;
2. Nădim cu spombul cele 2-3 kg de semințe preparate;
3. Lansăm în acea zonă și clipsăm firul în tamburul mulinetei;
4. Pe năditor folosim doar AMIX cu apă, ca să se desfacă repede și să nădim local.
5. Schimbăm periodic, la maximum 30 minute, oprite în clips (direcția trebuie menținută);
6. Adăugam aditiv sau sirop de porumb în nadă după ce încep tresăturile, au rolul de a ține nada compactă, astfel încât peștele să aibă acces la momeala de cârlig. M.D.