Medicii angajaţi au fost daţi afară după pandemie

2



Mai multe concursuri destinate personalului angajat pe perioadă determinată în timpul pandemiei de coronavirus se află în curs de desfăşurare la unităţi medicale din Argeş. Dacă la unele dintre ele au fost scoase la concurs un număr de posturi egal cu cel al angajărilor, la altele au fost scoase numai pe jumătate. La Spitalul Orăşenesc Mioveni va fi închisă o secţie, prin urmare va fi necesar un număr mai mic de salariaţi. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti au fost angajate 90 de persoane, medici, asistenţi medicali, îngrijitoare, brancardieri şi au fost scoase la concurs acum, 39 de posturi. În timpul pandemiei însă, au mai fost organizate concursuri la care au putut participa atât personalul angajat pe perioadă determinată cât şi din afară.


În perioada pandemiei, spitalele, serviciile de ambulanță și direcțiile de sănătate publică din țară au angajat, fără concurs, 2.000 de persoane care să completeze lipsa acută de personal. După încetarea stării de alertă a fost dată o lege prin care puteau fi scoase la concurs posturile acestor oameni ca să nu rămână fără loc de muncă după ce timp de doi ani au muncit în condiţii greu de imaginat. Chiar dacă la acel moment toată lumea credea că personalul din pandemie va fi angajat pe perioadă determinată, socotelile de pe hârtie nu s-au nimerit cu realitatea.

Dispare o secţie..

La Spitalul Orăşenesc Mioveni au fost scoase la concurs doar jumătate din posturi. Managerul explică faptul că va fi desfiinţată Secţia COVID, prin urmare numărul de angajaţi va scădea. „Au fost peste 100 de angajaţi, medici, asistenţi, infirmieri, îngrijitoare, dar am scos la concurs cam jumătate din posturi. Nu ştiu să vă spun exact câte. Sunt vreo 40 de asistenţi care s-au scos la concurs. Noi, faţă de alte spitale, am avut o secţie temporară care nu era în normativul nostru – Secţia Boli Infecţioase, care avea un număr mare de personal, multe paturi. Secţia aia eu n-o s-o mai am, așa că nu-i putem angaja pe toți, că nu mai e nevoie. Am respectat strict legea! Cât ne permite normativul, angajăm la minim. Dacă e nevoie de mai mulţi, vedem pe parcurs. La concurs se prezintă toţi. Nu rămân secţii descoperite, pentru că acolo vor merge cei care promovează examenul”, a declarat Mircea Stoian, managerul Spitalului Orăşenesc Mioveni.

11 medici pleacă, unul rămâne!

La Spitalul Judeţean de Urgenţă, în timpul pandemiei au fost angajate 90 de persoane: 12 medici, 38 de asistenţi medicali, 28 de infirmiere, 3 îngrijitoare şi 9 brancardieri, toţi pe perioadă determinată. Au fost scoase la concurs acum, numai 39 de posturi: 1 medic, 10 asistenţi medicali, 2 registratori, 13 infirmiere, 2 îngrijitoare, 7 brancardieri, 1 muncitor necalificat şi 1 agent dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare. De precizat însă, că în timpul pandemiei la SJU Piteşti au mai fost scoase la concurs posturi, astfel încât cei care au fost angajaţi cu contracte pe perioadă determinată s-au putut înscrie. Problema este că nu nu doar ei au dat examen ci şi alţi candidaţi din afară. Dacă dintre asistente, infirmiere şi îngrijitoare doar puţine au rămas fără loc de muncă după ce au expirat contractele pe perioadă determinată, la medici din cei 12 a rămas numai unul. Asta din cauză că nu a fost scos la concurs decât un singur post. Înainte de ridicarea stării de alertă, SJU Piteşti a organizat concursuri pentru 34 de asistenţi medicali, 6 brancardieri, 23 de infirmieri şi 13 îngrijitoare. Au mai fost angajaţi şi muncitori necalificaţi şi alte categorii de personal.

La Ambulanţă s-a dat concurs pentru toate posturile

La Serviciul de Ambulanţă Argeş, au fost scoase la concurs 23 de posturi, exact câte angajări pe perioadă determinată au fost făcute. „Sunt 23 de posturi: 9 de ambulanţier, 12 pentru asistenţi medicali şi unul pentru farmacist. Examenele vor avea loc în perioada imediat următoare, altfel ieşim din termen, că ei trebuie să aibă contract de muncă în curs ca să poată participa. Nota minimă este 6 la ambele probe, probă scrisă şi interviu. Dacă promovează examenul, rămân toţi!”, a declarat Luminiţa Paul, managerul Serviciului de Ambulanţă Argeş, înainte de concurs. Între timp, examenul a avut loc și toți candidații au fost admiși. M. Sandu