Metode de nădire la crap

0
0

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Metode de nădire la crap”. Informațiile sunt oferite de Costin Popescu, unul dintre cei mai cunoscuți pescari de crap din Romania, specialistul crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-ul de profil.
Ca să prinzi crap în primul rând trebuie să-l localizezi. După ce l-ai găsit unde stă în lacul pe care pescuiești, intervine al doilea element fundamental, nădirea.

Tipuri de nădire

Părerea unanimă este că o nădire făcută cum trebuie iți va asigura succesul unei partide de pescuit. Precizez din start că vreau să me refer în cele ce urmează la partidele de durata medie și lungă, adică minimum 48 de ore. De asemenea voi discuta numai situațiile în care nu avem acces cu barca pe lac.
Voi împarți tipurile de nădire în două mari categorii:
A. Nădirea locală – momitor, fir solubil, sac solubil, punga solubilă.
B. Nădirea pe arie extinsă – racheta, cobra, praștie, catapulta, lingura de nădit.
Există cazuri în care varianta optimă pentru o partidă reușită este o combinație între cele două mari categorii. Totuși, personal vă sfătuiesc să puneți pe primul plan nădirea pe arie extinsă, chiar dacă necesită un efort mai mare. Șansa ca un crap să localizeze o zona de câțiva zeci de metri pătrați este mai mare decât să găsească o grămăjoară de nadă aflată în imediata apropiere a monturii.
Voi trece succint în revista metodele de nădit clasificate mai sus în două mari categorii, metode pe care eu le folosesc pe unele frecvent, pe altele mai rar.

Momitorul

Este o metodă clasică, clasificată de unii drept anacronică, pe care eu însă o consider în continuare foarte bună pentru crapii de talie mică. Pasta pe care o puteți pune pe momitor are o gamă foarte diversă, de la mămăligă la cele mai sofisticate method – mix – uri. Dacă pescuiți cu boabe de porumb, în pastă amestecați și boabe, iar dacă o faceți la boilies, mix din cel din care v-ați confecționat bilele.
Înainte de aruncare înfigeți superficial cârligul în pasta care stă pe momitor. În compețiile de carpfishing aceasta metodă este interzisă.

Firul solubil

Cu ajutorul acestuia puteți lega de cârlig câteva boabe sau boiliesuri, care vor rămâne libere după dizolvarea rapidă a firului solubil. Personal nu prea folosesc aceasta variantă în favoarea următoarei.

Sacul solubil

Este cea mai bună metodă de nădire pe arie mică, pentru că puteți forma o grămăjoară de nadă chiar peste cârlig. De asemenea, dintr-un sac solubil cu diametrul mic veți confecționă săculeți, care atașați monturii nu vă vor diminua considerabil din distanța aruncării.

Punga solubilă

În comparație cu sacul solubil, punga solubila are avantajul că în ea puteți adaugă, pe lângă nadă, și alte lichide atractante. Acestea din urmă nu vor topi punga. Marele dezavantaj al acestei metode îl constituie aruncările scurte.

Racheta

Cred că racheta este un accesoriu care nu trebuie să lipsească din trusa niciunui pescar de crap. Cu ajutorul ei puteți trimite la distanțe mari nada de granulație mică. Există și rachete speciale pentru boilies, cu diametru mic, care zboară la niște distante incredibile.

Cobra

Cobra este, de asemenea, un accesoriu fundamental în pescuitul la boilies. Cu bastonul veți nădi grupat, la distante mari și silențios. În competițiile de crap o puteți folosi non-stop, în comparație cu racheta.

Praștia și catapulta

Sunt instrumente foarte bune pentru nădirea grea. Evident, prima este pentru distanțe mici, iar cea de doua pentru năditul la mare distanță. Le puteți folosi în cazul în care nădiți cu bulgări. În fine, praștia se mai folosește și la boilies. Nu le recomand pe timp de noapte, în competiții fiind de asemenea interzise.

Lingura de nădit

Este ideala pentru nădirea cu grăunțe în vecinătatea malurilor. În câteva minute veți obține un pat consistent de nadă, pentru că puteți arunca și o jumătate de kilogram de nadă o dată.
Lingura de nădit se mai folosește și la lansarea bulgărilor, însă cu ajutorul ei nu veți atinge distanțe comparabile cu cele atinse de catapulta.

Folosiți nadă de bună calitate

Așa cum vă spuneam la început, o nădire făcută corect presupune un efort destul de mare. Pentru ca acest efort să devină unul plăcut avem nevoie de capturi cât mai multe. Vă sfătuiesc să folosiți nada de cea mai bună calitate pe care peștii o vor aprecia și recunoaște deopotrivă. Nadele de calitate au un conținut proteic ridicat, fiind totodată foarte ușor digestibile. Pe un astfel de pat de nadă crapii se vor hrăni fără încetare, devenind ușor, ușor dependenți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.