Ziua Eroilor a fost marcată, ieri, la Cimitirul Eroilor din Pitești, acolo unde a avut loc o ceremonie religioasă şi depuneri de coroane. Oficialităţi, militari şi elevi, au fost prezenţi la momentul solemn dedicat cinstirii eroilor neamului căzuţi pe câmpurile de luptă pentru libertate, dreptate, pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Clopotele bisericilor ortodoxe au fost trase în semn de veșnică pomenire, de prețuire și recunoştinţă pentru eroii care s-au jertfit pentru popor, credinţă şi ţară.
În fiecare an, Ziua Eroilor este celebrată odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, evocând memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. În România prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălţării Domnului reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți, dată la data de 24 august 1920. Pomenirea eroilor români la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 şi consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Naţională Bisericească.
Ceremonie pentru cinstirea celor care au căzut în lupte
Ieri la Cimitirul Eroilor a fost organizată o ceremonie în cadrul căreia o slujbă religioasă a fost ținută de un sobor de preoţi. Primarul Piteştiului, Cristian Gentea, prefectul Radu Perianu, senatorul Cristina Stocheci, deputatul Nicolae Georgescu, viceprimarul Gelu Tofan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Adrian Bughiu, Dumitru Tudosoiu, inspector şef al Inspectoratului Judeţean Şcolar Argeş au fost prezenţi la ceremonie, alături de militari și elevi. Edilul a ţinut un scurt discurs „Celebrăm astăzi una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății, Înălțarea Domnului, prilej de a onora în primul rând eroii neamului! Ne reamintim, cu profundă recunoștință, de toți cei cărora le datorăm astăzi o Românie pe deplin integrată în comunitatea statelor libere și democratice. Eroi cunoscuți sau anonimi, care au apărat cu propria lor viață unitatea, independența și suveranitatea țării noastre, sunt singurele modele la care ne raportăm obiectiv atunci când vorbim de păstrarea și transmiterea valorilor identitare.
Avem de asemenea obligația de a face toate eforturile să fim ambasadori ai păcii și înțelegerii, ai progresului. Contextul de astăzi ne face de două ori mai atenți: să dovedim că am înțeles sacrificiul Eroilor noștri și să învățăm din lecțiile dureroase pe care istoria ni le-a dat.
Dumnezeu să ne ocrotească!”, a spus primarul de la Pitești, Cristian Gentea. Ziua Eroilor a fost marcată, prin ceremonii şi la Mioveni, Câmpulung și la Mausoleul Mateiaș.