Număr mare de dosare penale în şcoli!

0
  • Controale la unităţile de învăţământ

Zeci de dosare penale întocmite în urma unor infracţiuni comise în unităţie de învăţământ, peste 150 de contravenţii şi peste 100 de elevi amendaţi, acesta este bilanţul prezentat de prefectul Radu Perianu în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri. Avem o şcoală din judeţ care nu are apă curentă, o tabară şcolară unde a fost suspendată activitatea şi multe ale nereguli depistate de inspectorii care au mers în control.
În urma scandalului care a avut loc la o grădiniţă din Piteşti în luna mai, acolo unde o educatoare a fost acuzată că lovea copiii, prefectul Radu Perianu a cerut înființarea unui comisii mixte care să verifice unitățile de învățământ dar și o statistică a numărului de cazuri depistate. „Am solicitat informații de la instituții din județ și am primit date de anul trecut până în prezent. Încep cu informații legate de 97 de fapte penale cu incidență în unitățile de învățământ sau în zona adiacentă. Cele mai multe infracțiuni au fost sesizate privind “lovirea sau alte violențe”, 64. De asemenea, polițiștii au fost sesizați și de 8 infracțiuni privind “purtarea abuzivă” , 8 infracțiuni de furt, 7 apeluri pentru “portul sau folosirea de obiecte periculoase”, 4 de amenințare, 3 privind abuzul în serviciu. Din păcate, în mediul rural a fost sesizată și o infracțiune privind “agresiunea sexuală”, o alta de distrugere și una privind “ultrajul contra bunelor moravuri”. Jandarmeria Argeș a constatat 175 de fapte cu caracter contravențional petrecute în școli. 137 pe consumul de tutun, 29 legate de ordinea și liniștea publică și 9 fapte legate de combaterea efectelor pandemiei de COVID 19. Sancțiunile au fost aplicate pentru 163 de elevi!” a precizat Radu Perianu. Numai în primele cinci luni din an, jandarmii argeşeni au constatat 141 de contravenţii în unităţile de învăţământ din judeţ, în timp ce poliţiştii au constatat 10 contravenţii.

Profesorul fuma laolaltă cu elevii

În timpul unui control la care au participat şi reprezentanţi ai Prefecturii a fost întâlnită o încălcare gravă a regulamentului din şcoli. În curtea Liceului Sportiv, fumau elevii împreună cu un profesor. Când dascălul a fost luat la întrebări, acesta s-a apărat spunând că nu fumează în interiorul liceului, ci în curte. „Referitor la fumatul în unități de învățământ, am făcut și noi o verificare. Chiar colegii din Prefectură au surprins mai multe persoane care nu respectau această lege. În consecință, am cerut Poliției Argeș și Jandarmeriei Argeș să transmită către Inspectoratul Școlar Județean datele celor prinși că au fumat în școli. Iar, conducerea ISJ să ceară ca ei să fie sancționați și conform regulamentelor de ordine interioară. Printr-o adresă am solicitat să fie transmise informații nominale cu avertismentele sau amenzile date încă din 2021 până în prezent.”a explicat Radu Perianu. Prefectul a povestit și o întâmplare, din timpul controlului, care a avut loc la o altă unitate de învăţământ unde paznicul nu i-a recunoscut pe membrii comisiei. Gardianul le-a interzis accesul în unitate motivând că nu poate să le dea drumul să intre din cauză că „ trebuie să vină un control mare de la Prefectură”.

Activitate suspendată la o tabără

Direcția de Sănătate Publică a făcut anul trecut 774 de controale, iar de la începutul anului 2022 și până acum a avut 89 de acțiuni de control. „Verficările au fost făcute în unități pentru preșcolari, școli primare și gimnaziale, licee și postliceeale, dar și la unități de învățământ special, after-school, internate, bucătării ale unităților de învățământ, unități de catering, centre de plasament și tabere școlare. În perioada pandemiei, cele mai multe sancțiuni au fost pe parte de măsuri. Adică nu erau purtate măștile de protecție, nu erau dezinfectanți sau erau expirați, nu se făcea triajul epidemiologic. Au fost găsite și nereguli la cabinetele medicale școlare, grădinițe fără apă potabilă, iar la o tabără școlară chiar a fost suspendată activitatea. Unul dintre motive era faptul că nu avea autorizație sanitară de funcționare. Sala de mese nu avea apă curentă.” a declarat prefectul.

Şcoală fără apă curentă

La Şcoala Tufanu-Păuleasca, din comuna Mălureni, nu era apă curentă. Directorul unităţii a spus că pompa folosită funcționează cu intermitențe pentru că sunt variații de intensitate a curentului electric. A fost făcută o adresă către Primăria Mălureni ca să fie cumpărat un generator electric care să asigure funcționarea sistemului propriu de apă. Au avut loc controale 9 unităţi de catering. La 5 dintre ele au fost găsite probleme, toate legate igienă. „Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș a avut ca obiectiv să verifice 10 furnizori de hrană din Argeș. La unul nu a mai fost posibil. Le-a făcut o surpriză și și-a suspendat activitatea până să vină inspectorii în control. La un restaurant nu se făcea dezinfectarea periodică. La un altul, suprafețele de lucru sau spațiile de depozitare nu erau igienizate și a mai fost o problemă legată de afișarea alergenilor. Le-am atras atenția primăriilor să se pregătească bine pentru următorul an școlar. În sensul că, autoritățile locale sunt răspunzătoare de trei lucruri foarte importante: situația tehnică a microbuzelor școlare, dotarea cabinetelor școlare, bursele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.