Moșii de vară

0
0

Sâmbătă sunt Moșii de vară, moment în care se împart vase și bucate pentru sufletele celor morți. Sărbătoarea pică cu o zi înainte de Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută în popor drept Sărbătoarea Rusaliilor.
Cu ocazia Moșilor de vară, bisericiile oficiază Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire pentru cei care au trecut în neființă.

Se împart mâncăruri și vase

Două din sâmbetele din calendarul creștin ortodox sunt dedicate în mod special pentru pomenirea morților. Este vorba despre Sâmbăta de dinaintea lăsatului de sec de carne pentru Postul Paștelui și Sâmbăta de dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt sau Sâmbata Rusaliilor. La fel ca orice altă sărbătoare creștină, ziua Moșilor are o semnificație aparte, pe baza unor obiceiuri și tradiții din popor. Se spune că începând cu Joia Mare din Săptămâna Patimilor și până la Sărbătoarea Rusaliilor, porțile cerului sunt deschise. Astfel, timp de 50 de zile, sufletele celor care au trecut în neființă călătoresc libere prin locurile unde s-au născut, au copilărit și unde au murit. După cele 50 de zile sufletele celor adormiți trebuie să se întoarcă în lumea de dincolo, iar pentru acest lucru au nevoie ca familiile să dea de pomană și să respecte tradiția Moșilor de vară. În dimineața acestei zile sfinte, credincioșii trebuie să meargă la biserică pentru a asculta Sfânta Liturghie a preotului și să participe la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți.

Pomana se dă pentru liniștea sufletească a celui adormit

Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile. Se spune că de această Sărbătoare, morții așteaptă să primească ofrande și nu se vor întoarce în pace dacă familia nu respectă acest obicei. Se spune că pomana se dă pentru liniștea sufletească a celui adormit. Aceasta trebuie să fie caldă și pusă în vase de lut noi, cumpărate special pentru această sărbătoare. În anumite zone ale țării, pomana se mai numește și aburel. De obicei, pentru pomană se dau mâncăruri preferate de cel trecut în neființă. Acestea sunt puse în vase, iar de cele mai multe ori femeile aleg un castron, o farfurie, o cană sau un pahar și un tacâm. În dimineața din sămbăta Rusaliilor creștinii duc la biserică spre pomenire colivă, colaci, vin și cireșe. Tradiția spune că apoi trebuie să mergi la mormintele persoanelor dragi pentru a face curățenie și pentru a duce flori de tei și frunze de nuc pentru a împodobi. Credincioșii aprind lumânări și dau de pomană și în multe părți ale țării, la intrarea în cimitire se întind mese cu flori pe care sunt puse diverse bucate ce urmează să fie date de pomană pentru cei adormiți, colivă, colaci și vin. I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.