Ministerul Sănătăţii a emis un ordin prin care Adriana Molfea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti a fost suspendată din funcţie. Măsura este pe perioada stării de urgenţă. Interimatul va fi asigurat de Tiberiu Irimia, medic stomatolog şi şeful Clinicii Irimia, din Piteşti. Din luna mai, Adriana Molfea ar putea reveni în funcţie. Prefectul Emanuel Soare a explicat motivele demiterii şi a anunţat că va fi înlocuit şi managerul Spitalului Municipal Câmpulung.
Schimbarea din funcţie a Adrianei Molfea vine după ce în urmă cu aproximativ o săptămână, a fost destituită şi Sorina Honţaru, director al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. „În ultima perioadă, aproximativ jumătate dintre cazurile confirmate cu noul coronavirus de la nivelul județului Argeș au apărut în rândul personalului medical și al pacienților din cadrul Spitalului Municipal Câmpulung și al Spitalului Județean de Urgență Argeș. Apariția unui număr mare de cazuri în aceste spitale are la bază o serie de probleme ce țin de managementul defectuos al acestor unități. Cadrele medicale nu cunosc sau nu respectă procedurile, nu poartă echipamentele de protecție corespunzătoare.Cazul medicului și al asistentelor care s-au prezentat la spital cu simptome specifice COVID 19 este reprezentativ în acest sens. Managerul spitalului nu a comunicat, nu a asigurat respectarea procedurilor la nivelul spitalului, nu a luat măsurile ce se impuneau într-o astfel de situație. S-a optat pentru schimbarea managerului pentru a se putea implementa măsurile necesare pentru stoparea răspândirii focarului, pentru a aduce experiența managementului medical privat pentru rezolvarea problemelor de la SJU. Așa cum managementul de tip militar este o opțiune viabilă pentru Direcția de Sănătate Publică Argeș, dl. Dr. Tiberiu Irimia, cu o experiență managerială îndelungată prin crearea și conducerea unui centru medical privat, obișnuit cu mediul concurențial, bazat pe obiective și indicatori de performanță, este soluția pentru redresarea SJU, eliminarea focarelor și reorganizarea activităților spitalului pentru a se putea oferi servicii medicale de urgență, de calitate, tuturor argeșenilor”, a transmis prefectul Emanuel Soare despre această schimbare.
Va reveni în funcţie!
Contactat telefonic prefectul a precizat că măsura este valabilă numai în perioada stării de urgenţă şi, cel mai probabil, după ce Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti va reintra în subordinea Consiliului Judeţean Argeş, acum fiind în subordinea Ministerului Sănătăţii, Adriana Molfea va fi repusă în funcţie. „În ordinul de destiutire se dau detalii că măsura este instituită fie pe perioada stării de urgenţă, iar în alte situaţii măsura este 45 de zile şi după expirarea stării de urgenţă. În cazul doamnei Molfea ordinul este doar pe perioada stării de urgenţă şi ordinul de numire al domnului Irimia este tot pe perioada de urgenţă. Spitalele au trecut în subordinea Ministerului Sănătăţii pe perioada stării de urgenţă. Depinde cum vor continua lucrurile ulterior. Rămâne de văzut dacă după aceea vor trece din nou în subordinea autorităţilor judeţene sau locale şi în funcţie de asta se va stabili şi cum se procedează cu aceste schimbări. În mod normal, motivele care ţin de management defectuos nu ţin de starea de urgenţă. Dacă se termină starea de urgenţă şi persoanele respective au fost destituite pe perioada stării de urgenţă, probabil că acestea vor reveni în funcţie”, a explicat prefectul Emanuel Soare.
Nu au respectat indicaţii, ordine, proceduri…
Întrebat ce părere are despre faptul că tot mai multe persoane vorbesc despre faptul că PNL a profitat de momentul stării de urgenţă pentru a-şi numi în funcţii membrii partidului, Emanuel Soare a zis: „Eu cred că spaţiul public a fost plin de exemple de probleme de management la nivelul spitalelor şi al structurilor medicale, care să arate faptul că schimbările au avut în vedere probleme de management defectuos cu care s-au confruntat managerii respectivi. Nu au nicio legătură cu schimbările politice. Sigur că politicenii nu pot să vadă alte lucruri decât prin prisma schimbărilor politice. Lucrurile sunt întotdeauna subiective aici. Eu fac administraţie, nu fac politică! Pe mine mă interesează că în aceste spitale, unde în mod evident, nu s-au respectat o grămadă de ordine, de indicaţii, proceduri, nu s-au verificat, nu s-au comunciat, lucrurile acestea au condus la o infectare masivă a pacienţilor şi a personalului. Toate aceste chestiuni au la bază managemenul, nu are nicio legătură cu schimbarea politică. Ce treabă are virusul cu politica?”
Ministrul decide cine şi când va fi demis!
Primul spital unde au apărut infectări la personalului medical este Spitalul Municipal Câmpulung, unitatea fiind nominalizată printre cele cu probleme. Cu toate acestea managerul unităţii Nicolae Alexe nu a fost schimbat. Prefectul a explicat de ce nu a fost făcută destituirea până în acest moment. „La nivelul Ministerului Sănătăţii se cunosc toate aceste probleme. În ce ordine şi pe ce priorităţi stabileşte ministrul pe cine şi când să înlocuiască. Deja nu mai ţin de noi. Noi am constatat aceste deficienţe. Evident că avem în vedere schimbarea acestor manageri care conduc structuri pe diverse niveluri şi care sunt implicaţi în cauzele acestor probleme. Sigur că vor fi schimbări inclusiv la Câmpulung. Detalii nu vă pot da în sensul acesta. Ministrul este cel care stabileşte când şi pe cine demite. Pe mine mă îngrijorează faptul că sunt persoane care trebuie să gestioneze aceste situaţii la nivelul spitalelor şi nu o fac! Iar dacă nu o fac, fie că nu se pricep fie că nu vor, fie că ascund, lucrurile acestea nu pot să continue”, a mai precizat Emanuel Soare. M.Sandu