Astăzi începe Postul Sâmpetrului

0

Astăzi începe Postul Sfinților Petru și Pavel care se mai numește și postul Sâmpetrului și este rânduit de Biserica Ortodoxă în cinstea Apostolilor Petru și Pavel și a obiceiului acestora de a posti. Anul acesta, postul Sfinților Petru și Pavel are o durată de 9 zile, până pe 29 iunie, când sunt prăznuiți cei doi apostoli. Este cel mai scurt post de peste an, dar şi cel mai permisiv din punct de vedere al alimentelor care pot fi consumate. 
Postul Sfinților Petru și Pavel nu are niciodată o dată fixă, iar asta pentru că se stabilește în funcție de data Paștelui.

Multe dezlegări la pește

El începe mereu în lunea de după Duminica Tuturor Sfinților, adică prima duminică după Rusalii. Față de alte posturi, acesta este mai scurt și mai ușor deoarece sunt multe dezlegări la pește. Trei zile din nouă, cât durează Postul Sfinţilor Petru şi Pavel, sunt cu dezlegare la peşte: 24 iunie, 25 şi 26 iunie.
De asemenea, fiindcă sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este într-o zi de miercuri, și pe 29 iunie va fi dezlegare la pește. Acest post se ține pentru a cinsti darurile Sfântului Duh, care s-a pogorât peste cei doi apostoli la Cincizecime. Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, Sfântul Petru se numea Simon și venea din orașul Betsaida Galileii, în nordul Țării Sfinte.
Petru era pescar, la fel ca fratele lui, Andrei. Cei doi au fost ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul, iar Petru a propovăduit Evanghelia lui Hristos în Antiohia, Pont, Galatia, Capadocia și Roma. Sfântul Pavel, pe numele lui Saul, înainte de convertirea de pe drumul Damascului, a predicat Evanghelia evreilor și păgânilor. El este considerat cel mai important teolog al Bisericii din toate timpurile. Cei doi apostoli sunt considerați ocrotitorii celor care se află în închisoare, iar asta pentru că ei înțeleg greșelile în fața lui Dumnezeu. Petru s-a lepădat de Hristos și Pavel i-a prigonit pe creștini, înainte de a lua drumul credinței creștine. Postul înseamnă abținerea de la consumul de alimente cu proveniență animală: carne, ouă și lactate. Este menit să curețe atât organismul, cât și spiritul, iar în această perioadă, oamenii reflectă mai mult asupra credinței lor. Este o perioadă încărcată de spiritualitate, regăsirea cu Dumnezeu și curățirea spiritului și corpului. Postul îndeamnă la cumpătare și întărește legătura cu Dumnezeu. Este un exercițiu de voință și în Biblie există mai multe exemple de oameni care s-au conectat cu Dumnezeu prin post. Însuși Hristos, înainte de a vesti Evanghelia, a mers în pustiu și a postit timp de 40 de zile și 40 de nopți, iar apoi a început să vestească sosirea împărăției lui Dumnezeu. I.I

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.