Zilnic un şofer este prins conducând fără permis!

0

În fiecare zi, polițiștii argeșeni prind cel puțin un șofer care se află la volan deși nu deține permis de conducere. Dacă în perioada pandemiei, când circulația era restricționată, într-un an, au fost în jur de 300 de conducători auto care s-au ales cu dosar penal din această cauză, după ridicarea stării de alertă, numărul a crescut cu mult. Sunt șoferi care au fost prinși de mai multe ori conducând fără permis.
Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Argeș au constatat o creștere a numărului de dosare penale, de la un an la altul. „În acest an, doar în primele patru luni, au fost depistaţi 154 de conducători fără permis. Cei mai mulţi au fost după ridicarea restricţiilor impuse în starea de alertă. În 2021, numărul conducătorilor fără permis de conducere a fost de 396, în creştere faţă de anul 2020, când au fost înregistrate 359 de sesizări privind articolul 335 din Codul penal, conducerea unui vehicul fără permis. Sunt conducători auto cu permisul suspendat sau conducători care nu au posedat deloc permise de conducere. Mai sunt şi conducători de mopede. Mulţi din această categorie nici nu ştiu că au nevoie de permis pentru a conduce acest timp de vehicul”, a declarat Mădălina Epure, ofiţer de relaţii cu presa al IPJ Argeş.

Condamnat pentru că s-a dat drept altcineva

Ca să scape de răspunderea penală un şofer argeşean şi-a declinat o altă identitate. În 2017 a provocat o tamponare, fără victime. Cum nu avea permis de conducere, atunci când au venit polițiștii să cerceteze ce s-a întâmplat, i-a mințit că nu are documentele la el. Le-a dat un nume fals și toate actele de constatare, inclusiv procesul-verbal prin care era amendat, au fost făcute de oamenii legii pe numele altcuiva. Când adevărul a ieșit la iveală, tânărul s-a ales cu dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis, fals în declarații, participație improprie la fals intelectual și participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu. Judecătoria Pitești l-a condamnat la 3 ani și 10 luni închisoare cu executare. În luna martie a acestui an, decizia a rămas definitivă, dar tânărul nu s-a predat, așa că a fost dat în urmărire națională și prins de polițiști la sfârșitul lunii mai.

În faţa legii, scuzele nu ţin!

Şoferii fără permis găsesc diverse scuze, în încercarea de a scăpa de răspunderea penală. Aceştia motivează să merg la spital sau la înmormântare. În faţa legii, scuzele lor nu au nicio valoare. „ Sunt conducători auto cărora li se suspendă permisul de conducere pentru diverse încălcări și continuă să conducă deşi nu mai au acest drept. Când sunt prinşi mint că trebuie să ajungă urgent la spital sau că le-a murit cineva. Au fost şi cazuri când nu au oprit la semnalul regulamentar şi au fost urmăriţi. Sunt mulţi conducători de mopede care circulă fără permis, mare parte dintre aceştia nici nu ştiu că legea îi obligă să posede permis pentru a avea dreptul să conducă moped” mai spun reprezentanţii IPJ Argeş.
La judecătoriile din Argeş zilnic au loc procese pentru conducere fără permis. Cele mai multe sunt la instanța din Piteşti, acolo unde, într-o săptămână, sunt înregistrate patru, cinci dosare noi. Chiar dacă majoritatea primesc pedepse cu suspendare, sunt şi situaţii în care cei care conduc ilegal autovehicule primesc pedepse cu executare, mai ales dacă au condus şi băuţi sau au provocat accidente rutiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.