În dosarul „Consultanţa” fapta nu există!

4

Curtea Supremă a dat ieri sentinţa în dosarul „Consultanţa”. Toţi cei 43 de inculpaţi, între ei Mircea Drăghici şi Constantin Nicolescu, au fost achitaţi! Fostul trezorier al PSD, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, zeci de primari şi viceprimari au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în 2015. Procurorii spuneau că un număr de 35 de primării din Argeș au încheiat contracte de consultanţă cu o firmă apropiată de Mircea Drăghici şi au adus un prejudiciu statului de un milion de euro. Este a doua oară când inculpații sunt achitați.
Celebrul dosar ”Consultanța” se afla, în pronunțare, de anul trecut, la Înalta Curte de Casație și Justiție. În cauză s-a pronunțat, o dată, un complet de trei judecători de la ÎCCJ, apoi un complet de cinci judecători a dispus rejudecarea cauzei. Procesul a fost reluat, iar dosarul a rămas în pronunțare încă din noiembrie 2021. De atunci, lună de lună, s-a amânat decizia, fiind în total, nouă amânări a pronunţării. În luna mai, judecătorii au dispus ridicarea sechestrului asigurator pus de procurorii DNA pe bunuri ale inculpaţilor.

Trimiși în judecată în urmă cu 7 ani

Procurorii DNA Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în 2015, lui Constantin Nicolescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş şi preşedinte al PSD Argeș, pentru folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat, ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (34 de acte materiale), instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (10 infracţiuni, din care 3 în formă continuată).

Trei inculpaţi au decedat

Totodată, a fost trimis în judecată deputatul Mircea Gheorghe Drăghici, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (34 de acte materiale), complicitate morală mijlocită (în forma complicităţii la instigare) la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (10 infracţiuni, din care 3 în formă continuată). În acest dosar, au fost trimişi în judecată , în total, 43 de inculpaţi. Pe lângă Mircea Drăghici și Constantin Nicolescu, mai erau acuzați 38 de primari şi viceprimari de comune, un fost director executiv al Agenţiei de Implementare a Proiectelor Argeş şi două angajate ale unei firme de consultanţă. În dosar s-a stabilit un prejudiciu total de aproape un milion de lei, reprezentând paguba adusă unui număr de 35 de primării din Argeș prin încheierea unor contracte de consultanţă cu o firmă apropiată de Mircea Drăghici. În timpul procesului care a durat mai bine de 7 ani, trei dintre inculpaţi au decedat.

Toţi inculpaţii au fost achitaţi

În vara anului 2018, Mircea Drăghici şi Constantin Nicolescu au fost achitaţi în același dosar. Judecătorii l-au achitat pe Mircea Drăghici constatând că fapta nu există, iar în cazul lui Constantin Nicolescu magistraţii au considerat că nu există probe că fostul preşedinte al CJ Argeş a săvârşit infracţiunea de folosire a influenţei. Spre sfârșitul anului 2019, un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat decizia și a dispus rejudecarea cauzei de la zero. Hotărârea instanţei supreme a fost luată în baza deciziei Curţii Constituţionale privind rejudecarea unor dosare care au fost soluţionate de completuri de judecată de la Înalta Curte nespecializate în cazuri de corupţie.
Ieri, Curtea Supremă a dispus achitarea celor 43 de inculpaţi pe motiv că „fapta nu există”, potrivit articolului 16, litera a, din Codul de Procedură Penală. Decizia de ieri nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile