Se schimbă regulile RCA

0
  • Șoferii vor avea prețuri diferite, în funcție de vânzător

În Monitorul Oficial a fost publicată de curând norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind asigurările auto, adică regulile RCA. Este cea mai importantă schimbare în acest domeniu de la apariția legii în 2017, prima dedicată exclusiv RCA. 
Astfel, din 10 septembrie, toți șoferii din România, dar și firmele de asigurare și brokerii se vor supune unor noi reguli privind RCA. Conform economica.net, noua normă vine cu trei modificări majore, două dintre ele premiere pentru piața din România. În primul rând, actul vine să implementeze modificările cerute de Comisia Europeană în ceea ce privește modalitatea în care firmele de asigurare stabilesc prețurile RCA. Practic, din 10 septembrie asigurătorii au liber absolut în această privință, întrucât sunt eliminatea articolele care arătau că ASF trebuie să fie notificat înainte de modificarea tarifelor, iar asigurătorii trebuie să prezinte Autorității fundamentarea acestor modificări. Pentru consumatori, însă, altele sunt modificările de impact. Mai întâi, formularul tipărit pentru constatul amiabil nu mai este obligatoriu. Constatarea se va putea face și electronic, cu ajutorul unei aplicații ce va fi pusă la dispoziție de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR) și asigurătorii emitenți ai polițelor. Șoferii implicați în accidente, în jur de 500.000 anual, scapă de bătăile de cap date de completarea formularului de constatare amiabilă, ce presupunea inclusiv realizarea unei schee a accidentului. Nou aplicație va reda automat inclusiv dinamica evenimentului, cu ajutorul sistemului GPS.

Prețuri finale diferite

O altă noutate adusă de norma ASF constă în introducerea noțiunii de ”primă de asigurare netă de cheltuieli”. Este o măsură care înseamnă, practic, faptul că vor putea fi stabilite prețuri finale diferite, în funcție de canalul prin care șoferul și-a luat asigurarea. Mecanismul funcționează în felul următor. Noua formă a normei spune că ”Indiferent de canalul de distribuție utilizat, asigurătorul RCA practică aceeași primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuție, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat”. Norma încă în vigoare spune că ”Indiferent de canalul de distribuţie utilizat, asigurătorul RCA practică aceeaşi primă de asigurare, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat”. Altfel spus, noua normă nu mai face referire la prețul final al RCA, dând libertate asigurătorului să stabilească acest preț în funcție și de cheltuielile pe care le are cu vânzarea. De exemplu, în mod normal, costruiel de vânzarea online sunt mai mici decât cele de vânzarea prin brokeri ssau agenți propriii, iar asta se va putea tradce în prețuri mai mici pentru achiziția online a RCA.

Despăgubire și pentru nefolosința mașinii

Pe de altă parte, se schimbă și regulile privind lipsa de folosință, cu bătaie mai ales spre mașina la schimb oferită pe perioada reparației. Legea RCA spune că păgubitul beneficiză de o despăgubire și pentru perioada în care nu își poate folosi mașina avariată. Această despăgubire poate fi și sub forma unei sume de bani pe care asigurătorul o oferă păgubitului, însă de cele mai multe ori este vorba despre oferirea unei mașini la schimb pe perioada reparației. Această mașină este pusă la dispoziție de service-uri, în general, și plătită de asigurătorul RCA al șoferului vinovat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.