De la doctorul Viorel Pătrașcu, la doctorul Andrei Găitan

3
0
  • Din punctul meu de vedere

În primăvară, am împrumutat de la cineva, în avion, cartea doctorului Viorel Pătrașcu intitulată ”Jurnal de la Filipeni”. În trei ore de zbor nu am reușit să o termin de citit, am terminat acasă. Excepțională carte, iar doctorul ar fi un candidat bun pentru titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Pitești.
După ce a absolvit facultatea, în anii 70 ai secolului trecut, doctorul Pătrașcu a fost repartizat într-un sat moldovenesc, Filipeni, iar acolo a ținut un jurnal. Aflăm că a locuit pe la țărani, apoi în dispensar, cu sobe proaste, mizerie, noroi pe drum.
Viorel Pătrașcu este un stoic, un scriitor ieșit din mantaua lui Marcus Aurelius, iar stilistic este adeptul gradului zero al scriiturii, în sensul lui Roland Barthes, însă nu asta contează acum, ci apostolatul său eroic, de la țară.
Mi-am adus aminte de minunata carte a doctorului Pătrașcu citind postarea tânărului medic Andrei Găitan, care a făcut vâlvă pe Facebook și l-a agitat pe prefectul liberal Radu Perianu, ba chiar și pe conița Alina Gorghiu.
Scrie Andrei Găitan în postarea sa:
” Lucrez de 5 ani la Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti si tot de atata timp fac naveta, zilnic, intre Bucuresti si Pitesti. Ma trezesc la ora 4:30 si strabat cei mai bine de 200 de km dus-intors, zilnic, pentru a fi prezent la aceasta unitate medicala stralucitoare. In acesti 5 ani am cheltuit o mica avere pe drum si chirie, ca sa nu mai zic de oboseala care se acumuleaza stand prin statii. Nu o sa va povestesc despre cum se simt 45 de minute petrecute in soare dupa o zi de agitatie si operat, nu o sa ma spun cum se simte frigul combinat cu oboseala, seara, prin autogara si nu o sa va zic nimic despre trenurile care fac 2-3 ore intre Bucuresti si Pitesti…despre mirosul puternic de pisat din tren, despre camarazii de drum sau despre cum se simte, iarna, Gara de Nord la ora 9 seara.”
Imediat ce a apărut postarea doctorului, au sărit ca arși liberalii, iar prefectul a scris:
”Este de neacceptat să faci naveta sute de kilometri ca să tratezi pacienți în Argeș și să fii tratat mizerabil! Sunt indignat să aflu situația medicului Andrei Gaitan și vreau să aflu dacă este rea-voință, lipsă de respect, dar și nerespectarea legii!
Voi face un demers instituțional către Consiliul Județean Argeș pentru că vreau să ajungă la mine informații clare: câte locuințe de serviciu sunt disponibile în județ, pentru medici, cum se dau și cui! Trebuie să știe fiecare argeșean. Nu voi tolera abuzuri!
Am discutat această problemă cu Președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care mi-a transmis că va sesiza Ministerul Sănătății și va solicita să fie trimis corpul de control al ministrului, la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Situația nu poate rămâne așa! Iar pe viitor nu se mai poate repeta!”
Mult mai ponderat și echilibrat a reacționat primarul Cristian Gentea, care a scris, de asemenea, pe Facebook, următoarele:
”Situația neplăcută în care se află din motive pe care nu le cunosc în amănunt, doctorul Andrei Găitan, a fost în atenția mea, imediat după ce am aflat-o!
Ieri, puțin după ora 16 am vorbit cu medicul, o poate confirma!
Municipalitatea are protocol cu Spitalul Județean, a dat locuințe de serviciu, la solicitare!
8 apartamente sunt chiar acum la dispoziția spitalului.”
Până aici, toate bune și frumoase, dar aflăm de la excelenta jurnalistă Camelia Bădulescu ceva care pune în altă lumină situația. Ia citiți:
”N-a scris doctorul Găitan – pentru oamenii ăștia miloși – nici despre ture neacoperite, nici despre program preferențial, nici despre generoasele sale venituri lunare, nici despre operații mai puțin reușite (dacă așa se pot numi cele cu pacienții morți pe masă), nici despre șefa veche, nici despre șefa nouă, nici despre cum e să îți iei banii de la spitalul pe care nu dai 2 lei, dar să fii promotorul concurenței din privat”.
O primă concluzie ar fi că prefectul Perianu și Alina Gorghiu s-au cam ambalat degeaba, pentru că nici Primăria, nici Consiliul Județean nu sunt ținute prin lege de obligația de a asigura tuturor medicilor locuințe de serviciu.
În genere, PNL Argeș se ambalează repede, politicianist, pentru ca apoi să le dezumfle alții starea. Președintele CJ Ion Mînzînă l-a executat pe prefect scriind:
”La urma urmei, funcția de prefect, pe care PNL a politizat-o din nou, este una care ține de administrație. Poate ar trebui să mai renunțe la jocuri de imagine politicianiste și, în loc să se lanseze în scenarii manipulatoare, ar trebui să deschidă o punte reală de comunicare cu cei din administrația locală și județeană pentru sprijinerea eforturilor de dezvoltare a acestui județ.
Dacă ați terminat de ridicat osanale lui Cîțu, terminați și de făcut campanie Alinei Gorghiu.
Funcțiile pe care le deținem sunt efemere, și singurul lucru care rămâne în urma noastră este ceea ce am construit sau dărâmat, iar un prefect trebuie să aleagă între a rămâne un simplu emițător de vorbe sau un liant și un sprijin pentru administrația locală.”
Acum, mica mea concluzie: dincolo de vremuri, între doctorul Viorel Pătrașcu și doctorul Andrei Găitan este o diferență.
Care diferență ?
Vă invit să răspundeți singuri.
Gheorghe Smeoreanu
(Această rubrică apare în zilele de luni și joi)

3 COMENTARII

  1. Ca să răspundem singuri , așa cum ni se cere, încercăm o întrebare: Cât mai e șpaga la domnii doctori și cât mai merge la asistente, s-a indexat cu inflația? Cel mai mare avantaj pe care l-a făcut și îl face statul acestor categorii de salariați, în toate regimurile , este că îi lasă în pace, să primească și cu stânga, dar și cu dreapta, că mai fac și ăștia politică. Te primește la stat, te cheamă la privat dar tu achiți umil, în ambele părți, ca să nu deranjezi. Au salarii de zeci de mii de lei, au palate, bolizi , ca maneliștii și dealerii de droguri. Poate sunt și excepții, dar ăștia sunt puțini, nu se adaptează sistemului și emigrează. Ăștia care rămân, să răspundă și ei, tot singuri, dacă mai știu ce este rușinea, bunul simț și jurământul ăla pe care îl calcă în picioare.

  2. Daca dam la o parte citatele (prea multe si prea lungi in ultimul timp), raman cateva randuri si ceva concluzii:
    – Smeoreanu a zburat cu avionul 3 ore primavara asta
    – Toti liberalii sunt agitati, PSD-istii nu!
    – Sunt buni doar ziaristii care-i plac editorialistului.
    PS Sunt singurul care considera textul doctorului Gaitan mai bun decat majoritatea editorialelor scrise de Smeoreanu?
    PPS Nu exista chirurg, nici la noi si nici in lume, caruia sa nu-i moara un pacient pe masa de operatie. Mai ales chirurgilor foarte buni, cei care incearca imposibilul, in situatii limita. Iar sa incepi caracterizarea unui doctor tocmai cu asta, e o mare magarie!

  3. Doctorul Pătrașcu este, probabil, cel mai bun medic dintre scriitorii din Pitești iar doctorul Găitan este, probabil, cel mai bun medic dintre navetiștii spre Pitești. Diferența dintre ei este un adevărat medic, exemplu de apreciere pentru cetățeni, de bună cuviință și omenie numit Ion Șerban, specialist O.R.L.

Comentariile sunt închise.