În acest sfârșit de săptămână, polițiștii argeșeni au continuat activitățile ce au ca obiectiv depistarea, atât a conducătorilor auto, care conduc vehicule sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv, cât și a persoanelor care dețin sau consumă substanțe interzise, anunță IPJ Argeș.
Având în vedere perioada vacanței de vară, a concediilor și a numeroaselor manifestări cultural-artistice ce implică prezența unui număr mare de tineri, polițiștii argeșeni continuă seria acțiunilor de prevenire și combatere a consumului și deținerii de substanțe interzise.
Astfel, în acest sfârșit de săptămână, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Pitești au desfășurat acțiuni, pe raza de competență, pentru prevenirea și combaterea consumului și deținerii de substanțe interzise.
Polițiștii rutieri au efectuat verificări în trafic, în vederea identificării conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație pe drumurile publice, folosind în acest sens aparatele RADAR, DrugTest și etilotest.
Numai în zilele de vineri și sâmbătă, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au aplicat 71 de sancțiuni contravenționale, conform O.U.G. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, în valoare totală de aproximativ 15.000 de lei, au reținut 15 permise de conducere și au retras două certificate de înmatriculare.
Principalele sancțiuni au vizat: nerespectarea regimului legal de viteză – 13, utilizarea telefonului în timpul condusului – 4, nepurtarea centurii de siguranță – 8, lipsă documente – 4.
Au fost verificate aproximativ 100 de autoturisme și au fost efectuate cinci testări cu aparatul Drugtest.
De asemenea, polițiștii Biroului Rutier Pitești au constatat și două infracțiuni la regimul rutier, pentru conducerea unui autovehicul fără drept și pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului.
•
Exemple:
În ziua de 23 iulie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au depistat un bărbat de 58 de ani, din Pitești, care conducea un autoturism, pe strada Calea Bascovului din Pitești, în timp ce se afla sub influența alcoolului.
În urma testătii cu aparatul etilotest a rezultat o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul a fost condus la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 din Codul Penal, iar permisul de conducere a fost reținut, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
•
În ziua de 22 iulie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Pitești au depistat un bărbat de 62 de ani, cetățean american, care conducea un autoturism, pe b-dul Nicolae Bălcescu din Pitești, fără a avea dreptul de a conduce pe teritoriul României.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 335 din Codul Penal, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită.
•
Totodată, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Pitești au depistat, în trafic, pe raza municipiului Pitești, un bărbat de 23 de ani, din județul Teleorman, care conducea un autoturism pe strada Craiovei, din Pitești, iar în urma testării cu aparatul DrugTest, a ieșit pozitiv.
Bărbatul a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării de probe biologice.
În cauză, a fost întocmit dosar penal, conform art. 336, din Codul Penal.
•
De asemenea, polițiștii au avut în atenție zonele centrale din marile orașe, dar și zonele adiacente cluburilor, unde au acționat pentru asigurarea unui climat optim de liniște și siguranță publică, dar și pentru depistarea persoanelor care dețin sau consumă substanțe cu efect psihoactiv.
•
În aceeași măsură, au fost efectuate și acțiuni informativ – preventive, la care au luat parte polițiștii de la prevenire, alături de polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung și jandarmi argeșeni.
Astfel că, în ziua de 23 iulie a.c., polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, au fost prezenți la manifestările prilejuite de Zilele Municipiului Câmpulung, unde au desfășurat activități de informare și conștientizare.
În cadrul activităților, s-au purtat și discuții cu tinerii despre riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive, dar și consecințele sale: adoptarea unor comportamente distructive, alterarea relațiilor cu familia, prietenii, efecte nocive asupra sănătății, fiind transmise recomandări preventive și în ceea ce privește siguranța personală.