Polițiștii cer schimbarea legislației în privința persoanelor cu tulburări psihice. După ce s-au confruntat cu o creștere a numărul de bolnavi care comit infracțiuni, oamenii legii vin cu propuneri care ar putea să stabilească reguli clare pentru familia care îi are în supraveghere, pentru medicii care îi externează pe cei care comit infracțiuni fără să ia în calcul recidiva, pentru cadrele medicale dar și pentru asistenții sociali. Consiliul Teritorial Argeș al Corpului Național al Polițiștilor a înaintat unui cabinet parlamentar din Argeș un document cu propunerile în speranța că acestea vor ajunge în Parlament !
În documentul transmis cabinetului parlamentar reprezentanţii Consiliului Teritorial Argeş ( CTA) poliţiştii vin cu argumente din teren privind necesitatea schimbării legislaţiei. Omenii legii s-au confruntat cu multe situaţii în care nu au putut acţiona din cauza lacunelor legislative. Solicitarea a fost înaintată de Consiliul Teritorial Argeş (CTAG) în septembrie anul trecut, unui cabinet parlamentar din Circumscripția Electorală 3 din județul Argeș. „Propunerile vizează crearea unui cadru legislativ și instituțional funcțional, în cazul persoanelor cu probleme psihice sau mintale, în special în privința persoanelor care, prin natura afecțiunilor de care suferă poate avea manifestări ce pun în mod direct în pericol integritatea corporală, sănătatea și viața altor persoane, precum și ordinea publică în general. Deși în acest moment în domeniu există mai multe prevederi legale incidente, unele dintre acestea sunt lipsite de eficiență, ca urmare a inexistenței unor sancțiuni pentru nerespectarea normelor în domeniu. Totodată, necesitatea stabilirii unui set clar de reguli în privința persoanelor cu dizabilități psihice sau mintale este impusă de realitatea socială actuală, factorii de adicție (substanțe psihotrope, alcool, etc), ce generază în mod curent afecțiuni de natură psihică, dar și factorii sociali (stresul, insecuritatea financiară, pandemia (având o incidență mult mai mare în prezent. O altă temă care trebuie pusă în discuție este problema persoanelor cu tulburări psihice internate în spitale de psihiatrie pentru măsuri de siguranță, mai precis evaluarea măsurilor de prevenție a recidivei, în cazul externării, din aceste unități medicale, a persoanelor care au comis infracțiuni cu privire la care s-a stabilit că nu au discernământ la momentul comiterii faptelor. „ se arată în document.
Bolnavii trebuie supravegheaţi de aparţinători
Inițiativa modificării legislației a venit ca urmare a faptului că polițiștii se confruntă cu un număr tot mai mare de cazuri de bolnavi cu tulburări psihice care devin violenți sau comit anumite infracțiuni. Internarea lor într-un spital de specialitate nu rezolvă problema decât temporar. După externare aceştia încalcă din nou legea, nefiind supravegheaţi.
Printre modificările cerute, este şi aceea privind responsabilizarea cadrelor medicale, a rudelor sau aparţinătorilor, persoanelor cu probleme psihice şi tragerea lor la răspundere în caz de încălcare a dispoziţiilor legale.
Pentru completarea Legii 487 din 2002, a sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice se cere: „Introducerea unui articol prin care reprezentanții legali ai persoanelor cu tulburări psihice să fie responsabilizați cu privire la riscul pe care aceștia îl prezintă cu privire la ei și alte persoane. Aparținătorilor trebuie să li se pună în vedere ca atunci când externează pacientul, să îl supravegheze. Dacă constată o deteriorare a stării de sănătate sau că nu își ia tratamentul să anunțe medicul, poliția , etc. ca să se poată face internarea nevoluntară. Trebuie responsabilizat și personalul medical care stabilește tratamentul, să anunțe Direcția de Sănătate Publică, unitatea de poliție și structura de asistență socială de pe raza teritorială în care locuiește persoana respectivă, despre faptul că acesta poate prezenta pericol iminent în cazul în care nu își urmează tratamentul. Una dintre modificări se referă la transportul acestor pacienți. Ambulanțele ar trebui să fie dotate cu dispozitive speciale , de exemplu curele din piele, care să nu îi rănească ci doar să îi imobilizeze ca să nu-şi facă rău lor sau personalului care îi însoțește.” a explicat unul dintre membrii Consiliului Teritorial Argeş.
Se cere introducerea de pedepse
Se cere introducerea în lege a unei pedeapse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani pentru aparținătorii care nu respectă normele legale şi bolnavii pe care ar trebui să îi monitorizeze comit infracțiuni. În document se solicită și modificarea regulamentelor la Direcțiile de Sănătate Publică. Concret, se cere înființarea unui birou de control al asistenței medicale pentru persoane cu probleme psihice. O altă schimbare ar viza asistenții sociali, în atribuțiile lor urmând să fie introduse și cele de monitorizare a persoanelor cu dizabilități psihice. Corpul Național al Polițiștilor-Consiliul Teritorial Argeș a mai propus să fie completată anexa existentă cu alte 14 infracțiuni, din legea potrivit căreia judecătorii dispun prelevarea de probe biologice și introducerea acestora în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare, la persoane condamnate. Printre propuneri se numără: infracțiunea de șantaj, distrugere prin incendiere, hărțuire sexuală, folosirea unui minor în scop de cerșetoriei, incest, racolarea minorilor în scop sexual.
Schizofrenici care au ucis
Reamintim că pe data de 10 august la Bascov, un bărba, în vârstă de 52 de ani, diagnosticat cu schizofrenie paranoidă şi-a ucis tatăl, mama, fratele sora şi nepoţica, în vârstă de 5 ani. I-a ucis lovindu-se în cap cu pietre şi cu un ciocan. Poliţiştii au găsit în locuinţa autorului un jurnal în care îşi plănuia crimele. Acesta se afla în evidenţa medicului psihiatru din anul 2004. De asemenea, în august 2017, la Mioveni un fost profesor de istorie, cunoscut cu grave problem psihice a înjunghiat mortal, pe stradă, o femeie în vârstă de 69 de ani. Dacă legislaţia ar fi fost mai fermă în aceea ce privesc bolnavii psihic, poate că acest tragedii nu ar mai fi avut loc.