Sărbătoarea răvășitului, la Rucăr

0

Acum două zile a avut loc la Rucăr o nouă ediție a manifestării populare Expopastoralis. Printre cei prezenți, s-a numărat și Simona Bucura Oprescu, deputat PSD de Argeș. 
”Nu degeaba marele pictor Nicolae Grigorescu s-a îndrăgostit de pitoreasca zonă a Rucărului, iar cel mai scump tablou al său vândut vreodată la o licitație este inspirat de aceste plaiuri minunate: „Țărăncuță odihnind / Fata cu mărgele roșii”. Am revenit acum două zile cu mare bucurie la Rucăr, un loc încărcat de istorie și tradiții și cu peisaje fermecătoare, acolo unde s-a desfășurat o nouă ediție a tradiționalei manifestări Expopastoralis – sărbătoarea răvăşitului. Am admirat din nou mirificul strai popular purtat cu mândrie de oamenii locului, am degustat cu mare plăcere din produsele cu care am crescut și care au adus faimă Rucărului, de la brânza și cașcavalul atât de gustoase până la bulzul bine rumenit, am stat de vorbă cu gospodarii din comună și m-am bucurat de frumoasele muncele ale zonei” a declarat Simoba Bucura Oprescu.

Localitate așezată strategic

Situată în nord-estul județului Argeș, la confluența Râușorului cu Dâmbovița, comuna Rucăr a fost atestată documentar pentru prima oară la 7 iunie 1377. Loc de trecere al multor oști și voievozi, dar și câmp de bătălii, Rucărul a fost, datorită poziției sale geografice privilegiate, și loc de intersectare a unor căi comerciale ori de curierat diplomatic, dar și reședinta vremelnică a domnitorului Vlad Țepes. De asemenea, Rucărul a fost loc de refugiu temporar pentru Guvernul provizoriu în anul 1848 și teatru al unor operațiuni militare în timpul Primului Război Mondial. Muscelenii se mândresc cu oameni de seamă care au marcat istoria României, așa cum sunt, de exemplu, Victor Slăvescu (1891 – 1977), economist, om politic, ministru de finanțe, membru titular al Academiei Române, și Ion Barbu (născut Dan Barbilian; 1895 – 1961), matematician, unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc. Trecătoarea istorică ce face legatura între Muntenia și Transilvania, Culoarul Rucar – Bran, reprezintă astăzi, fără îndoială, una dintre cele mai importante atracții turistice din țară, remarcându-se prin peisaje montane fermecatoare, de un pitoresc inegalabil. În Rucărul de astăzi istoria, tradițiile se împletesc cu modernismul, cu schimbarea adusă de vremuri, rămânând peste veacuri însă același loc de poveste!