Pescuitul la novac pe înțelesul tuturor

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă vom prezenta a doua parte din ”Pescuitul la novac pe înțelesul tuturor”. Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, specialistul claumarpescar.ro, unul dintre cele mai bune site-ul de profil din România.
Pescuitul la novac atrage din ce în ce mai mulți pescari în fiecare an. Novacul stârnește interes prin drilurile spectaculoase, răspândirea pe o varietate largă de ape și faptul că este un pește căutat pentru consum.
Nu în urmă cu mult timp, se credea că novacii nu pot fi prinși prin metode sportive. Ce-i drept, în acel moment nu existau nade și monturi dedicate speciei.
Treptat s-au dezvoltat tehnici noi de pescuit la novac, majoritatea brand-urilor de pescuit autohtone având în portofoliu diferite produse pentru novac.
De menționat că novacul are un ,,frate” și anume sângerul. Sângerul este o specie distinctă, mult mai întâlnită decât novacul pe bălțile și râurile din țară. Se prinde la fel și se hrănește pe aceleași zone. Nefiind un termen des întâlnit, mă voi referi în continuare atât la novac cât și la sânger, doar cu denumirea generică de novac. În cele ce urmează, voi trece în revistă cele mai importante aspecte ale pescuitului la novac. Dacă nu ați pescuit până acum la această specie, sper ca articolul de față vă va convinge!
Echipament
Asemeni crapului și amurului, novacul este un pește cu o forță deosebită. Având un comportament destul de agresiv în dril, este un pește greu de stăpânit și necesită echipament pe măsură. Personal, folosesc doar lansete de crap în pescuitul novacului. Lansete de 3.6-3.9 m, mulinete robuste, de 6000-8000 și fire monofilament de 0.40 mm. Pe râuri, echipamentul poate fi mult mai robust, pentru a rezista pe parcursul drilurilor solicitante. Pe lângă lansetele clasice de crap, pot fi folosite și lansete utilizate în pescuitul la staționar atât timp cât au o putere de aruncare de minim 100-120 gr. Pentru amatorii de senzații tari se poate pescui și cu feedere de tip heavy sau extra heavy, cu mențiunea că drilul va fi ceva mai lung comparativ cu o lansetă de crap. Minciogul trebuie să fie de asemeni unul solid, cu deschidere mare, pentru a face față și celor mai mari exemplare.
Monturi
Monturile pentru novac se împart în 2 categorii : monturi pentru bălți / lacuri și monturi pentru râuri.
2.1. Monturi folosite în pescuitul pe bălți
Monturile utilizate în pescuitul novacului pe baltă sunt de 2 tipuri : monturi de suprafață (cu plută) și monturi de substrat. Novacii sunt pești ce pot fi prinși atât în suprafață, între ape, sau pe substrat. În funcție de anumite criterii vom căuta novacii pe diferite adâncimi, folosind monturile potrivite.
A. Montura cu plută
De departe, cea mai utilizată montură în pescuitul novacului pe bălți este cea cu plută. Datorită numeroaselor capturi obținute, dar și a faptului că este o montură ready made (gata făcută) tot mai mulți pescari o aleg. Montura cu plută poate fi legată în diferite variante. Cea mai comodă este cea cu năditor de plastic, prevăzută cu 5-6 cârlige.
MARE ATENȚIE!!! Monturile de tip ,,bombă” ce depășesc 2 cârlige sunt permise doar pe bălțile private, în care sunt acceptate prin regulament. Pe apele publice, aceste monturi sunt INTERZISE, putând fi folosite doar dacă reducem numărul cârligelor la 2.
Din moment ce am clarificat acest aspect, putem trece la realizarea monturii. Conform schiței indicate, pe firul principal vom pune mai întâi un opritor siliconic. După care, urmează plumbul culinsant, agrafa culisantă cu pluta, iar la final vom lega firul principal al mulinetei de vârtejul de care este atașat năditorul. În interiorul năditorului vom plasa nadă de novac sau tablete de tehnoplancton. Nada sau conținutul tabletei se va dispersa treptat formând un nor ce va atrage novacul. Pe cârlige nu vom pune nicio momeală, deoarece nu este necesar. Cârligele vor fi aspirate odată cu norul creat. În momentul în care momitorul se va goli, pluta se va înclina, anunțându-ne că este timpul să introducem din nou nadă. Timpii de schimbare, durează între 20-30 minute.
Dacă după 20-30 minute, nada a rămas aproape intacă în coșuleț, înseamnă că nu are consistența potrivită și nu lucrează corect în apă. Nada adecvată va fi una moale, sau prăfoasă după caz, pentru a ne asigura că se va împrăștia destul de rapid în apă.
Pentru a evita încurcarea cârligelor în timpul aruncării le putem întroduce în interiorul năditorului. Pe lângă varianta gata legată, există și alternative precum monturile cu tablete de tehnoplancton sau monturi legate cu momitoare fără lest și nadă pentru a echilibra pluta, precum cele de mai jos.
B. Montura cu momitor
Montura cu momitor se adresează pescuitului la novac pe substrat. Momitoarele utilizate pof fi cele din pescuitului crap, sau orice alte momitoare de capacitate mare, pentru a produce un nor vizibil.
Montajul este unul simplu, format dintr-un momitor culisant și un vârtej simplu sau triplu de care atașăm 1-2 cârlige.
Momelile folosite for fi obligatoriu flotante. Pe lângă tehnopuffi și pufarine putem pescui și cu pop up-uri, wafters-uri sau porumb artificial. Ideea principală este să folosim o momeală ce poate fi absorbită ușor de către pești.
Pentru a asigura un plus de atacție momelii de cârlig, putem folosi pop up-uri sau wafters-uri dedicate pescuitului la novac ce creează un nor destul de vizibil.
Lungimea forfacelor este una scurtă de 4-10 cm, legate cu fir textil. Pentru a fi absorbit, cârligul trebuie să fie plasat cât mai aproape de momitor, în jurul norului creat de nadă.
De asemeni, pentru a oferi o prezentare atractivă putem folosi săculeți pva în care să introducem nada uscată pentru a spori efectul de nor.
Momitorul poate fi înlocuit de o tabletă de tehnoplancton, caz în care vom folosi o montură cu plumb.