- Spărgători periculoşi, în arest
Doi cunoscuţi spărgători au ajuns în arest miercuri după ce la locuinţele lor au fost făcute percheziţii. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi furat din case de amanet sau societăţi, bunuri în valoare de peste 400.000 lei. Cei doi sunt principalii suspecţi şi în spargerea comisă la sediul Hidro Argeş, în urmă cu puţin timp, când a fost furat seiful. Indivizii sunt condamnaţi, în primă instanţă, la câte 5 şi 6 ani de închisoare pentru alte spargeri, dar au declarat apel. Magistraţii au înlocuit măsura arestului la domicilium în care erau plasaţi făptaşii, cu controlul judiciar. Conştienţi că vor merge la închisoare, imediat după ce au scăpat de arestul la domiciliu, spărgătorii au dat lovitură după lovitură ştiind că nu mai au nimic de pierdut.
Miercuri dimineaţă, polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale Argeș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, cu sprijinul luptătorilor Serviciului Acțiuni Speciale Argeș, jandarmilor argeșeni și al specialiștilor Serviciului Criminalistic Argeș, au efectuat șase percheziții domiciliare, în localitățile Pitești, Ștefănești, și Băbana. Era vizată o cunoscută grupare de spărgători care dau lovituri de sute de mii de lei. Sunt doi suspecţi, Ionuţ Ţ., de 36 de ani, din comuna Călineşti şi Constantin I., de 43 de ani, din Piteşti, bănuiţi de un prejudiciu de peste 400.000 lei după ce au spart trei case de amanet de unde au furat bijuterii din aur, ceasuri şi bani, o societate comercială şi trei locuinţe. Se spune că sunt cei care în luna august, ar fi intrat, noaptea, în sediul societăţii Hidro Argeş, au smuls seiful din beton şi au plecat cu el. Lovitura a fost un eşec pentru hoţi, după ce au găsit doar câteva sute de lei. Hoţii credeau că în seif se află banii de salarii şi se aşteptau să pună mâna pe câteva sute de mii de lei, numai că angajaţii au golit seiful cu o zi înainte să fie dată lovitura. Cinci suspecţi au fost duşi la audieri şi au fost reţinuţi Ionuţ Ţ. şi Constantin I..
Au furat fiind sub control judiciar
Cele şapte spargeri au fost date în perioada iulie-septembrie anul acesta. În mai, anul acesta, Ionuţ Ţ. a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare şi Constantin I., la 6 ani închisoare cu executare, într-un alt dosar de furt calificat. Au declarat apel şi, pe 7 iulie, magistraţii Curţii de Apel Piteşti au înlocuit măsura. Furturile au început exact după ce suspecţii au obţinut în instanţă înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar. Anchetatorii care îi cunosc pe indivizi, ştiu modul primejdios în care acţionează, sunt de părere că spărgătorii au acţionat în disperare, conştienţi de faptul că se apropie momentul când va fi dată decizia definitivă şi vor fi încarceraţi, de aceea au vrut să îşi facă rezerve pentru perioada de detenţie. Următorul termen de judecată în acest proces este 10 octombrie.
Dau lovituri de sute de milioane de lei
Constantin I., de 43 de ani şi Ionuţ Ţ., de 36 de ani, sunt printre cei mai cunoscuţi spărgători din judeţul nostru. Au fost cercetaţi în nenumărate dosare de furt, alături de un al treilea complice, la fel de cunoscut, în urma cărora au rezultat pagube uriaşe. Sun autorii unor furturi celebre, cum ar fi spargerea de la Hanul Valea Ursului sau spargerea unui cunoscut magazin de bijuterii din centrul Piteştiului. Anul trecut, în toamnă au fost arestaţi preventiv după ce au sustras un kilogram de bijuterii din aur în valoare de peste 310.000 lei. Ca să poată pătrunde în magazin, au spart şi o agenţie de turism şi au dislocat un perete. Tot atunci au spart şi o sală de jocuri, din care au plecat cu 20.000 lei. Indivizii acţionează şi la pont şi dau lovituri în casele unor persoane cunoscute. Printre păgubiţii lor se numără şi omul de afaceri Cristi Prodănel. Într-unul dintre referatele de trimitere în judecată procurorii au menţionat: „Modul de acțiune al celor doi inculpați este unul deosebit de periculos, aceștia acționând pe timp de noapte, când spațiile diverselor societăți comerciale nu sunt utilizate, prin efracție și mascate, iar în anumite cazuri prin scoaterea din funcțiune a sistemului de supraveghere video. (…) În același timp, trebuie avute în vedere și circumstanțele personale ale celor doi inculpați care, conform fișelor de cazier judiciar aflate la dosarul cauzei au fost condamnate în repetate rânduri pentru infracțiuni contra patrimoniului, fiind cunoscute la nivelul organelor de cercetare penală cu ample preocupări infracționale pe linia furturilor din societăți comerciale.”
Ieri cei doi bărbaţi au fost prezentaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti, la instanţă cu propunerea arestării preventive. Decizia magistraţilor Judecătoriei Piteşti a fost însă una sub aşteptări. Judecătorii au adnis cererea doar în privinţa lui Ionuţ Ţ. În privinţa lui Constantin I. judecătoarea a fost de ală părere cu procurorii. A respins arestarea preventivă şi a luat măsura controlului judiciar, fără să ţină cont de faptul că bărbatul este bănuit de comiterea infracţiunilor, tot într-o perioadă de control judiciar.