Criminalii minori, 10 ani detenţie!

1
0
  • Mama bărbatului ucis crede că pedeapsa e prea mică

Criminalii minori care au ucis cu sânge rece, un bărbat de 35 de ani, în cartierul piteştean Prundu, au fost condamnaţi în primă instanţă la câte 10 de ani detenţie. Sunt nemulţumiţi de sentinţă. Au contestat decizia judecătorilor de la Tribunalul Argeş şi cer pedepse mai mici. Băieţii, acum de 15 şi de 18 ani, au început să se contrazică şi dau vina unul pe altul. Mai mult, minorul care la data comiterii faptei avea 14 ani, spune că el ar fi participat „ mai puţin la omor”, motivând că chiar dacă a lovit victima a dat de mai puţine ori faţă de complicele său!  
Florin B şi Nicuţor M. sunt acuzaţi că în septembrie anul trecut, au mers noaptea în cartierul Prundu din Pitești și au luat la bătaie un infirm ca să-i fure banii obţinuţi din cerşit. Nu era prima dată când îl tâlhăreau. În timp ce îl loveau, un amic al nefericitului a sărit să-l salveze. Atacatorii s-au năpustit și asupra lui. L-au lovit fără milă până când și-a dat ultima suflare. După ce au constatat că e mort au târât cadavrul într-un tufiş şi au fugit. Cerşetorul a fost găsit a doua zi, în stare de inconştienţă, şi a fost dus la spital unde a fost salvat. Oamenii au descoperit şi cadavrul bărbatului în vârstă de 34 de ani. Autorii au fost trimişi în judecată pentru tâlhărie calificată în formă continuată, tentativă de omor şi omor. Tribunalul Argeş i-a condamnat, în primă instanță, la câte 10 ani închisoare, urmând să fie internaţi într-un centru de detenţie pentru minori.

Bărbatul ucis a muncit în străinătate 11 ani

Imediat după sentinţă cei doi minori au declarat apel. Li se pare că pedeapsa primită este prea mare cu toate că, acuzaţiile sunt deosebit de grave. Mama bărbatului ucis, nu-şi mai găseşte liniştea de când a avut loc crima. Consideră că pedepsele sunt foarte mici comparativ cu faptele lor. Femeia mărturiseşte că fiul ei avea probleme cu alcoolul şi îşi făcuse un cerc de prieteni, care aveau patima băuturii, dar era un om bun care nu merita să moară. „ Băiatul meu a avut de mic probleme de sănătate. La 2 ani a fost diagnosticat cu hepatită B iar la 16 ani cu ciroză. La 21 de ani a plecat în străinătate, în Spania, unde a muncit o vreme apoi s-a mutat la fata mea, în Italia. Când a ajuns acolo avea patima băuturii. A stat în până în 2018 când s-a întors în România. I-am căutat gazdă, la o cameră de cămin. L-am angajat la Mobexpert. El terminase industria lemnului. Era priceput la calculatoare şi era pasionat de tatuaje. Noi ştiam de problema lui cu băutura. Din cauza asta nu şi-a putut găsit un serviciu stabil. Se angaja, se ducea o lună, două, şi îl învingea băutura. Îşi făcuse un cerc de prieteni pe care nu-i cunoşteam. Se ducea, muncea şi acei oameni beau după el.” a povestit Enculina Negoescu, mama bărbatului ucis.

A vrut să salveze un om şi a murit el

Deşi la fiul ei este un om al străzii, femeia explică de ce s-a făcut confuzia acesta. „ Se ducea şi stătea cu oamenii fără adăpost ca să bea, stătea o zi, două după care venea acasă. Nu mai ieşea câte o săptămână din casă apoi iar se ducea la ei. L-am retras din gaşca de oameni ai străzii. Sora mea l-a luat la ţară, la ea, unde a stat o iarnă. El era un om prietenos şi era uşor de manipulat. A avut o problemă cu unii de pe la Bucureşti, l-au luat nişte ţigani şi l-au sechestrat. Nu vorbea cu mine la telefon decât în prezenţa lor. Am inventat o poveste cum că a murit mama ca să-i dea drumul. L-am scăpat şi de acolo. Era un om bun şi a murit în timp ce făcea o faptă bună. El ştia că înainte cu o săptămână, minorii l-au mai tâlhărit pe bărbatul ăla infirm. În seara crimei, a vrut să-l scape pe cel infirm, că trecea prin zonă şi a văzut cum este bătut de băieţi ca să-i ia banii. Dacă nu intervenea fiul meu l-ar fi omorât pe cerşetor.” a mai spus mama victimei.

Amândoi l-au omorât, amândoi să plătească!

Femeia a fost la toate procesele, acolo unde îi întâlneşte cu cei care i-au ucis copilul. Ascultă declaraţiile lor şi se îngrozeşte. „Au zis că e sentinţa prea mare pentru fapta lor. Au avut şi tâlhărie şi crimă. Băiatului de 14 ani i-au făcut expertiză psihiatrică. A ieșit că a avut discernământ. Cel de 17 ani l-au dus la Şcoala de Corecţie din Craiova. La proces au spus cu lux de amănunte, cum s-a întâmplat, cum au făcut. Cel mic zice acum că l-a pus celălalt şi că vrea pedeapsă mai mică. Spune că a participat mai puţin. Amândoi l-au omorât pe bietul meu băiat, amândoi să plătească!” spunea Enculina Negoescu plângând. Procesul se judecă la Curtea de Apel, acolo unde a început o o amânare. Următorul termen va avea loc pe 24 octombrie. Femeia ştie de la avocaţi că inculpaţii au primit pedeapsa maximă, în cazul minorilor. Legea prevede ca minorii pot să primească cel mult jumătate din pedeapsa maximă prevăzută de Codul Penal. I se pare că legea e nedreptă şi spune că orice om care a comis o faptă atât de gravă trebuie să plătească. Nu cu bani, cu libertatea! Instanţa a acordat şi despăgubiri civile de 5.000 de lei şi 2000 de euro dar femeia spune că banii nu-i pot aduce copilul înapoi.

Ar trebui modificată legea

Avocaţii spun că ar trebui majorată pedepasa pentru minori în cazuri foarte grave. „ Un minor este protejat de lege. Se consideră că la vârsta respectivă nu este pregătit pentru viaţă ca să conștientizeze fapta lui la fel ca un adult. Ar trebui modificată legea prin majorarea pedepsei maxime dată unui minor de la jumătate la trei sferturi din pedeapsa maximă prevăzută pentru un adult. Asta doar în cazurile în care există concursul de infracţiuni, când faptele au fost comise cu violență, prin acte de cruzime, dacă sunt fapte care au un pericol social deosebit de grav ce pun în pericol viaţa, integritatea şi sănătatea cetățeanului.” a explicat Ingrid Alexandrescu, avocat în cadrul Baroului Dâmboviţa.

1 COMENTARIU

  1. normal ca pedeapsa este prea mica, pe undeva era de asteptat pentru magistratii din arges, de regula dau sentinte idioate, ma intreb pana cand, chiar nu se se sesizeaza nimeni! sa nu uitam ca si in cazul omului de afaceri din curtea de arges omorat in trafic de doi tigni din merisani, pedeapsa a fost de 6 ani de puscarie doar pentru unul dintre batausi, celalant fiind achitat!!!!! ce justitie e asta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.