Poliţist condamnat un an închisoare cu amânare!

0

Sentinţa Tribunalului Argeş din dosarul fostului adjunct al Poliţiei Mioveni, Marius Aioanei a rămas definitivă prin neapelare. Acesta a făcut un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA şi ca urmare a înţelegerii a primit un an închisoare cu amânarea aplicării pedepsei. Asta înseamnă că fostul ofiţer ar putea executa pedeapsa doar în cazul în care nu respectă măsurile de supraveghere sau comite o altă infracţiune.  
În luna iunie a acestui an, Marius Aioanei a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, privind acuzaţiile de săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. Concret, fost şef la Secţiei Rurale Bascov, dar şi fost adjunct la Poliția Mioveni a fost acuzat că în timp ce deţinea funcţiile publice administra şi două afaceri, una de taximetrie şi alta privind o păstrăvărie. Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Argeş, în luna iulie, acolo unde judecătorii au dispus: „Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie -Direcţia Naţională Anticorupţie -Serviciul Teritorial Piteşti cu inculpatul A.M.O, în ce priveşte săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (…) stabileşte în sarcina inculpatului A.M.O pedeapsa de 1 an (…) amână aplicarea pedepsei de 1 an închisoare. În temeiul disp. art.84 C.p. stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani”, se arată în sentinţă. Fostul poliţist are mai multe obligaţii pe durata termenului de supraveghere. Decizia putea fi atacată cu apel în termen de 10 zile, dar nici inculpatul nici procurorii DNA nu au contestat-o, aşadar a rămas definitivă prin neapelare.

A demisionat

În acordul de recunoaştere Marius Aioanei a mărturisit că se ocupa de păstrăvăria pe care familia sa o deţine în comuna Valea Danului şi că „acţiona în numele păstrăvăriei ca un administrator în fapt, prin coordonarea comenzilor pentru achiziţionarea de peşte de către clienţii societăţii, stabilirea preţului de achiziţie şi dispunerea angajaţilor cu privire la modalitatea de livrare; negocierea de contracte de livrări şi achiziţii sau facturi contabile, evidenţa camerelor închiriate şi rezervate prin intermediul aplicaţiei booking.com, a comenzilor şi plăţilor efectuate către agenţii economici, ţinerea evidenţei zilelor şi orelor de muncă efectuate de angajaţii societăţilor, precum şi a drepturilor salariale cuvenite acestora”. Veniturile lunare ale păstrăvăriei au fost estimate de către poliţist la aproximativ 20.000 de euro în declaraţiile date anchetatorilor. De asemenea, Marius Aioanei a recunoscut că a coordonat şi activitatea unei firme de taximetrie prin angajarea şoferilor, stabilirea traseelor şi turelor de serviciu, achiziţionarea de autovehicule de transport persoane în acest scop, precum şi de obţinerea licenţelor necesare. Implicarea lui Marius Aioanei în firma de taximetrie a presupus inclusiv efectuarea unor demersuri pentru a obţine o frecvenţă radio necesară înfiinţări unui dispecerat pentru firma de taximetrie.
Fostul ofiţer a demisionat din funcţie în mai 2021 imediat după ce a fost declanşată urmărirea penală împotriva lui.