Liber la ”primărie pe viață”!

0
  • Primarii, consilierii locali și județeni și președinții de CJ pot avea oricâte mandate vor

O propunere legislativă prin care se dorea limitarea la trei a numărului de mandate pe care le pot avea primarii, consilierii locali, consilierii județeni sau președinții de consilii județene a fost respinsă definitiv în această săptămână de Senat și nu va mai ajunge să se aplice.  
Ținând cont că un mandat este de patru ani, aceștia ar fi putut ocupa funcțiile timp de cel mult 12 ani. Proiectul de lege respins definitive viza, de fapt, modificarea OUG privind Codul administrativ. „Nicio persoană nu poate îndeplini funcția de primar, consilier local, președinte de consiliu județean sau consilier județean mai mult de 3 mandate”, urma să scrie, mai exact, în Codul administrativ, conform proiectului respins. În prezent, Codul administrativ nu conține o limitare privind numărul de mandate pe care le pot avea cei aleși în funcțiile amintite. Singura limitare impusă primarilor, consilierilor locali, președinților de consilii județene și consilierilor județeni este legată de durata mandatului. Mai exact, mandatele acestora sunt, potrivit Codului administrativ, de patru ani. Astfel, dacă limitarea numărului de mandate ar fi ajuns să se aplice, primarii, consilierii locali, consilierii județeni sau președinții de consilii județene ar mai fi putut sta în funcții doar 12 ani. Potrivit inițiatorilor măsurii, „după două mandate, aceștia, primarul, consilierul local, președintele de consiliu județean și consilierul județean, construiesc în jurul lor un sistem politic și instituțional în care orice competiție reală locală devine imposibilă”.
Astfel, prin limitarea numărului de mandate pe care le-ar fi putut îndeplini un ales local se urmărea depolitizarea instituțiilor subordonate primăriilor și consiliilor județene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.