Zece zile libere pentru urgențe familiale!

1
  • Angajații pot beneficia din această săptămână 

Cele zece zile pe an pentru urgențele familiale pe care le pot cere salariații, conform modificărilor aduse recent Codului muncii, pot fi solicitate și acordate deja. 
Astfel, prevederile care le reglementează au intrat în vigoare din această săptămână. Noutatea a fost introdusă de Legea 283 în Codul muncii și oferă posibilitatea salariatului de a absenta de la locul de muncă, în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului. Aceste zile ce pot fi luate în limita a zece zile pe an trebuie anunțate angajatorului înainte de lipsa efectivă și trebuie recuperate.
Totodată, în lege sunt specificate aspect importante pe care angajatorii trebuie să le cunoască despre cum se plătesc și se recuperează aceste zile libere.

Cum se plătesc și cum se recuperează

Astfel, aceste zile pentru urgențe pot fi acordate încă de când legea care le-a introdus a intrat în vigoare. Felul în care se plătesc aceste zile, în ziua lipsei sau la recuperare, ar trebui să se stabilească între angajator și salariat. Zilele de absență pentru urgențele familiale nu sunt nici zile de odihnă și nici de zile de concediu fără plată. Deși salariatul va absenta, potrivit noilor prevederi ale Codului, perioada petrecută astfel va fi considerată perioadă prestată, deoarece se va recupera. Cel puțin în prezent, dacă salariatul va absența pe motive de urgență familială va fi trecut ca absent motivat. Angajatorul și salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absență. Recuperarea acestor zile, dacă se va face în afara timpului normal de lucru, nu va fi considerată muncă suplimentară și deci nu va fi recompensată pe regimul orelor suplimentare de muncă. În situația în care nu se pot recupera, ar fi forțată, dincolo de limita legală, transformarea zilelor nerecuperate în concediu fără plată sau compensarea cu zile de concediu de odihnă, acestea fiind situații diferite, prevăzute distinct de lege.