Testare gratuită pentru prevenirea cancerului de col uterin

0

O caravană medicală va ajunge în comuna Davideşti, vineri 11 noiembrie, acolo unde va avea loc, testarea gratuită a femeilor, pentru depistarea cancerului de col uterin. Vor fi făcute teste Babeş Papanicolu dar şi testări pentru determinarea HPV. Se pot înscrie şi femei din alte localităţi. 
Anunţul a fost făcut de prefectul judeţului Argeş, Radu Perianu:” Vineri, 11 noiembrie, în fața Primăriei Davidești va ajunge Unitatea Mobilă de Screening cu o capacitate de testare de peste 100 de persoane. Pot beneficia de testarea HPV, femeile cu vârste cuprinse între 30 și 64 de ani și de testarea Babeș-Papanicolau, tinerele de la 24 până la 29 de ani. Un detaliu important: nu este obligatoriu ca persoana care cere testarea să fie domiliciată în Davidești, ci pot merge femei din întreg județul Argeș, proiectul este dedicat Regiunii Sud-Muntenia. Detalii și alte informații legate de testare pot fi obținute la numărul de telefon: 0765755466. Proiectul SCCUT este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, derulat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu în parteneriat cu Fundația Renașterea, Centrul FILIA și Satispen-Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate”.

România pe primul loc loc la mortalitate din această cauză

Potrivit unui raport al Institutului Naţional de Statistică, din 2021, anual, peste 1.800 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare, aceste date plasând țara noastră pe primul loc din punctul de vedere al incidenței și al mortalității asociate cancerului de col uterin, la nivelul țărilor din Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.