În Argeș a început vaccinarea antirabică a vulpilor

0
0

În Argeș a început programul de vaccinare împotriva rabiei a vulpilor. Acesta se desfășoară conform Programului de supraveghere, control și eradicare a Rabiei în România. 
Programul de vaccinare a vulpilor se face prin distribuție aeriană de momelilor vaccinale. Vaccinarea aeriană antirabică la vulpi se face conform unui plan de distribuție bine stabilit. Astfel, pentru județul Argeș, punctele de zbor sunt: # CARANSEBEȘ, județul Caraș-Severin # CLINCENI, județul Ilfov # STREJNIC, județul Prahova. Graficul de distribuție aeriană a momelilor vaccinale poate suferi modificări în funcție de condițiile atmosferice din perioada desfășurării zborurilor.
Suprafața estimată de vaccinare este de 6520 Km², cu excepția zonelor locuite, cursurilor de apă și zona drumurilor.
Numărul de momeli vaccinale este de 25 de momeli pe km². Numărul total de momeli vaccinale estimat pentru distribuția aeriană în județul Argeș este de 163000. Vaccinul este un blister de plastic – aluminiu care conține virusul vaccinal în cadrul unui amestec special furajer folosit ca momeală. Principiul imunizării constă în faptul că, după mestecarea capsulei care conţine virusul vaccinal în interiorul momelii, acesta pătrunde în mucoasa cavităţii bucale. Îngurgitarea mai multor momeli nu este dăunătoare pentru animalele ţintă.

Măsuri de pregătire

În vederea pregătirii campaniei de distribuție a momelilor vaccinale antirabice la vulpi, la nivelul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș a fost constituită Comisia tehnică de verificare a campaniei de vaccinare antirabică formată din specialiști din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Argeș.
De asemenea au fost distribuite materiale informative și de avertizare a populației și prin medicii veterinari oficiali și au fost informate toate instituțiile din județ, în vederea colaborării pentru mediatizara acestei acțiuni.
Totodată au fost înștiințați atât medicii veterinari oficiali cât și medicii veterinari de liberă practică împuterniciți în vederea acordării asistenței cetățenilor privind procedura ce trebuie urmată la depistarea de momeli vaccinale neutilizate. În același timp va fi asigurată colaborarea dintre medicii veterinari oficiali și gestionarii fondurilor cinegetice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.