Concurs de bătut toaca și program cultural de ”lăsata secului”

0
0

O întâlnire de suflet a avut loc la parohia Urluiești de hramul satului, la „Lăsata secului”. Asttel, ziua de 13 noiembrie a avut o însemnătate deosebită pentru credincioșii din Protoieria Curtea de Argeș, localitatea amintită, care, mergând pe firul tradiției, au sărbătorit și anul acesta Hramul satului la „Lăsata secului”. 
A fost un moment deosebit în care fiii satului s-au adunat acasă, pentru a se ruga împreună și numai, pentru darurile oferite peste an. Cu această ocazie au desfășurat și un program cultural-artistic. La inițiativa părintelui Lupu Bogdan de la parohia Urluiești, în curtea bisericii, devenită neîncăpătoare pentru cei care au dorit să fie prezenți la manifestare, s-a desfășurat un concurs de bătut toaca.
Frumusețea acestui concurs a constat în faptul că cei care s-au înscris au avut vârste cuprinse între 7 și 97 de ani.
Apoi, părintele Dan Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul a transmis binecuvântarea IPS Calinic și a vorbit despre importanța de a bate toaca, arătând că toaca este o rugăciune adusă lui Dumnezeu, marcând trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic. Apoi, naiul fermecat al Mariei Mădălina Lupu a răsunat în curtea bisericii, acordurile muzicale bucurând inimile participanților. Marele premiu a fost oferit celui mai vârstnic concurent, în vârstă de 97 de ani, care de o viață a fost cântărețul parohiei, Radu Nicolae. Premiul I a fost acordat tânărului Ionuț Lupu, care pe lângă talentul muzical dovedit la țambal, a impresionat prin modul aparte în care a bătut toaca.
Arpad Topan a obținut premiul al II-lea, premiul al III-lea a fost acordat lui Năstase Ionuț, iar mențiunea a fost înmânată lui Șerban Vasile. Toți participanții au primit cărți și icoane.
Partea a doua a evenimentului s-a desfășurat în fața Căminului Cultural, moderator fiind domnul Constantin Pașol. După, cuvântul legat de obiceiul de lăsata secului, Ansamblul „Topologul” condus de părintele Lupu Bogdan și dirijat de Maria Mădălina Lupu, a impresionat prin melodiile interpretate de copii, precum și prin frumusețea costumelor populare purtate de aceștia, ziua fiind încheiată de artista Ioana State și invitații săi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.