România ocupă primul loc în Europa la incidența cazurilor de tuberculoză. Chiar dacă în județul Argeș numărul de cazuri este în scădere, medicii spun că situația ar fi cu mult mai bună dacă la primele simptome ale bolii pacienții s-ar prezenta la medic. În primele șase luni din acest an au fost cel puțin 7 oameni care au decedat de TBC.
Județul are trei spitale de pneumoftiziologie (n.r. PNF), respectiv la Leordeni, Valea Iașului și Câmpulung. De asemenea sunt cinci dispensare Costeşti, Piteşti, Topoloveni, Curtea de Argeş şi Câmpulung. În primele 6 luni din acest an, în dispensarele din Argeş, au fost examinate clinic 3.451 persoane, au făcut examene radiologice pulmonare 1.898 persoane şi s-au efectuat 2865 examene de spută pentru bacilul Koch. La minori de până în 18 ani au fost şi 86 teste la tuberculină care indică dacă este infectat cu bacol Koch (n.r în urma acestui examen nu se poate pune diagnostic, doar de evidențiază prezența bacilului). 47 de copii care au intrat în contact cu persoane depistate cu TBC au fost testaţi profilactic. Cea mai mare incidenţă a cazurilor de TBC a fost înregistrată în 2004, respectiv 148 la 100.000 de locuitori, în jur de 1200-1300 de cazuri pe judeţ. În ultimii șase ani incindența a fost în scădere. Numărul cazurilor noi şi readmise de TBC, declarate în primele şase luni în 2022, a fost de 125 persoane bolnave (adică 18, 53 la 100.000 locuitori), menţinându-se trendul de scădere din anii precedenţi. În 2020 şi 2021 incidenţa a fost de 29,35 la 100.000 locuitori, în 2019 era de 54,7 la 100.000 de locuitori (319 cazuri noi şi readmise), în 2018 de 55,2 la 100.000 de locuitori şi în 2017 de 60,8 la 100.000 de locuitori.
Pacienți depistați sunt izolați și tratați
Medicii pneumologi spun că argeșenii nu se duc preventiv să își facă testele, ci ajung la consultații doar cei care tușesc foarte rău. „ În general, în dispensarele TBC vin simptomaticii. Cei care tuşesc, au simptome sau cei care sunt chemaţi de medici ca fiind contacţi cu persoane care au fost depistate cu TBC. Deci nu vin preventiv! Pentru noi este important ca orice persoană care prezintă tuse mai mult de 2-3 săptămâni şi nu cedează, să se prezinte urgent la medic. Când pacientul a fost depistat într-o fază incipientă de boală, medicul stopează acest cerc vicios şi nu mai infectează. Un pacient poate infecta 10-15 persoane care cu timpul pot deveni şi ei pacienţi, într-un an, doi sau trei. Principala metodă de a scădea incidenţa este să depistăm cât mai precoce cazurile, ca să fie trataţi şi izolaţi, să stopăm infecţia”, a explicat Marioara Micu, medic coordonator al dispensarelor de pneumoftiziologie (PNF) din judeţul Argeş.
În 6 luni, 7 decese
„Se prezintă pacienţi cu forme grave, forme extinse. Vin tardiv la medic. Formele sunt intens contagioase cu leziuni pe amândoi plămânii pe care le-am mai văzut cam în urmă cu 20 de ani. De când cu COVID-ul se tem să vină la un control preventiv. Spun că vin de una şi se infectează cu alta. În aceste cazuri cresc sechelele, că se vindecă de TBC dar rămân cu insuficienţe respiratorii şi cu fibroze (n.r. cicatrizarea ţesuturilor pulmonare). Am avut, recent, un pacient care tuşea de trei luni. Mi-a spus că el a crezut că e o răceală! Marea noastră problemă este că nu vin la timp! Având această prezentare tardivă, sigur că şi decesele au crescut prin TBC. Pe primele 6 luni din acest an au fost în jur de 7 decese în Argeş. De aceea facem mereu recomandări să vină la medic. Toţi simptomaticii, toţi cei care tuşesc cronic, toţi cei care au intrat în contact cu un bolnav de TBC se pot prezenta pentru examinare directă, fără trimitere de la medicul de familie, la dispensarele Costeşti, Piteşti, Topoloveni, Curtea de Argeş şi Câmpulung, 5 dispensare cu medici pneumologi şi aici pot fi testaţi radiologic, examinaţi clinic, dacă medicul depistează ceva se vor face examene suplimentare. Dacă este o urgenţă, pacientul se poate prezenta direct la unul din spitalele TBC, Leordeni, Valea Iaşului, Câmpulung”, a mai spus Marioara Micu.
Tratament gratuit
Pacienții care sunt depistați cu TBC nu trenuie să își facă griji că nu au bani de tratament sau de investigații. „Absolut totul este gratuit şi examenul radiologic şi tratament, cei care sunt în câmpul muncii au dreptul la concediu medical până la vindecare. Mai nou, este un proiect pilot, în mai multe judeţe, pentru tratamentul ambulatoriu de lungă durată, destinat celor care nu se internează. Pacienţii fac tratament şapte luni, nouă luni şi pe perioada respectivă primesc stimulente de 33 de lei pe zi. Sunt bani destinaţi pentru hrană. E suma care ar fi fost cheltuită pentru hrana lor dacă ar fi fost în spital”, a declarat coordonatorul dispensarelor de penumologie din judeţul Argeş.
Simpome TBC
TBC – denumită şi boala sărăciei – se transmite uşor prin particule respiratorii de către persoanele cu infecţie activă. Expunerea maximă are loc în spaţii închise şi aglomerate, iar persoanele din medii defavorizate sunt cele mai vulnerabile. Boala poate fi prevenită prin vaccinare, susţinerea sistemului imunitar, igienă şi evitarea zonelor de risc. Vaccinul BCG anti TBC este al doilea vaccin administrat nou-născuţilor în maternitate, prin schema naţională de vaccinare.
Simptomele tuberculozei sunt:
• tuse ce persistă mai mult de trei săptămâni. Este inițial seacă, apoi productivă. • durere toracică la respiraţie, intensificată de accesele de tuse; • febră şi transpiraţie nocturnă; • dificultăţi în respiraţie; • oboseală accentuată; • lipsa poftei de mâncare şi pierdere în greutate.